Nieuwste recensie 🆕

Blauwe Plekken - Sidney Raven



Van Sidney Raven mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een daverende roman over geëmancipeerde onderdanigheid en trial by media

Waar gaat het boek over? 
Jurist Zilla Jongzeel - voortdurend op haar kop gezeten door een feministische moeder - worstelt met onderdanige verlangens. Bij haar man, de bekende acteur Paul Arend, vangt ze bot met haar fantasieën. Een geheime minnaar weet haar dromen hardhandig waar te maken. Een euforische periode volgt, totdat foto's van haar blauwe plekken onverwachts in een roddelblad verschijnen. Paul krijgt mishandeling in de schoenen geschoven en wordt daar keihard op afgerekend in de media. Als Zilla uitleg moet geven in een talkshow voltrekt zich een ramp . . . Trefwoorden: Feminisme, Emancipatie, Dominant, Onderdanigheid, Bdsm, Sm Erotiek, Bondage, Media, Talkshow, Persoonlijke ontwikkeling, Persoonlijke groei, Seksuele identiteit, Moderne vrouw, Monogamie, Non-monogamie, Mediapark Amsterdam, Zoektocht, Submissive Girlpower, Acteur

Bron: bol

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789464499858

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
247

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Blauwe plekken van Sidney Raven wil je weten waarom de vrouw op de cover opgepakt is, wat ze heeft misdaan. Haar middelvinger geeft duidelijk aan dat ze schijt aan alles heeft.
De titel doet niet meteen een belletje rinkelen. Je wilt weten of die vrouw iemand mishandeld heeft, waardoor die persoon onder de blauwe plekken zit, of dat je de titel op een andere manier moet bekijken. De titel van het boek zal op een gegeven moment duidelijk worden, maar is anders dan de cover doet vermoeden. In ieder geval heeft men er heel goed aan gedaan om voor deze titel te kiezen.
De subtitel geeft een tipje van de sluier weer en je begint te begrijpen dat de vrouw op de cover niet gearresteerd is, maar dat er een andere reden is waarom ze handboeien om heeft. Je wordt nieuwsgierig naar het verhaal.
In Blauwe plekken van Sidney Raven is Zilla opgevoed door een feministische moeder en Zilla's moeder bemoeit zich nog steeds met het leven van Zilla. Zilla's moeder heeft zo haar eigen ideeën en vindt het niets als haar dochter dingen doet die niet in haar straatje passen. Tijdens het lezen wil je geregeld tegen de moeder van Zilla zeggen dat ze haar dochter wat meer met rust moet laten en haar leven moet laten leiden zoals zij dat wil, haar keuzes respecteren, ook al staat ze er niet achter en vindt ze sommige dingen vrouwonvriendelijk.
Zilla worstelt met onderdanige verlangens, maar haar man, een beroemd acteur, peinst er niet over om in haar fantasieën mee te gaan. Hij kan en wil dat niet. Ze schaamt  zich er ook voor, omdat ze niemand kent die die gevoelens ook heeft en bang is dat men haar raar zal vinden als ze dat kenbaar zal maken.
Zilla vindt uiteindelijk een man die haar verlangens wel kan bevredigen. Er volgt een periode waarin ze geniet van de momenten met haar minnaar, waarin ze ontdekt wat ze lekker vindt en wat niet. Helaas wordt dat geluk verstoord door iemand die foto's van Zilla heeft gemaakt waarop Zilla met blauwe plekken te zien is. Zoals dat gaat met roddeljournalisten, weten ze daar een eigen verhaal van te maken en krijgt de man van Zilla mishandeling in de schoenen geschoven. Paul, de man van Zilla, krijgt er flink van langs in de media. Er is een roddeljournalist die daarin heel ver gaat, maar dat blijkt met een reden te zijn. 
Je wordt meteen bij het lezen van de eerste pagina van Blauwe plekken van Sidney Raven meegezogen in het verhaal. Het begint meteen spannend. Je wilt weten waarom iemand op de vlucht is geslagen, wat die persoon heeft gedaan waarom die persoon op de vlucht is en of iemand vermoord is of toch niet.
De auteur heeft de spanning goed weten op te bouwen. Het duurt even voordat je weet wat er gebeurd is met iemand en wie diegene is die op de vlucht is geslagen en waarom en dan kun je alleen maar begrip hebben voor hetgeen er gebeurd is, ook al is het niet goed te keuren. Je bewondert de persoon die zoveel geduld had, maar soms worden er grenzen bereikt. Die grens blijkt later ergens goed voor te zijn. Je komt dan achter de reden van het gedrag van iemand. Het verhaal laat daarmee goed zien wat jarenlange onbegrip met iemand kan doen.
Tussen wat er op een dag gebeurd is en dat je als lezer te lezen krijgt wat er die dag precies is voorgevallen, kom je eerst te weten wat er in de tijd voor het voorval allemaal is voorgevallen. De auteur heeft dat heel goed aangepakt, zodat je als lezer nieuwsgierig blijft naar het verloop van het verhaal, naar hoe het verhaal verder gaat, naar hoe bepaalde mensen zullen reageren en hoe een relatie verder zal gaan.
Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals Paul iets doet wat niet veel mannen zullen doen. Je hebt bewondering voor hem, maar je vraagt je tegelijkertijd af hoelang hij die situatie vol zal houden, wanneer het hem zal opbreken. Je hebt zo je vermoedens over het verloop van zijn relatie, ook al hoop je stiekem dat het goed blijft gaan.
Het is een verhaal dat voor veel mensen hier en daar (deels) herkenbaar kan zijn, zoals als Zilla zich heeft ingeschreven op een site en de reacties die ze dan krijgt. Je bent blij voor Zilla dat er iemand tussen zit die het goed met haar voor heeft en met haar de ontdekkingsreis maakt van wat ze lekker vindt en wat niet.
Het verhaal eindigt mooi sluitend. Als je het boek uit hebt, zit je niet met vragen. Wel ga je een paar personen, zoals Monica, missen.
Blauwe plekken van Sidney Raven laat zien dat als je een bepaalde seksuele voorkeur hebt, dat je je daar niet voor hoeft te schamen. Dat er veel mensen zijn die dat hebben. De auteur heeft dat heel goed verwerkt in het verhaal. Veel vrouwen zullen de voorkeuren van Zilla voor iets verafschuwen, maar andere vrouwen zullen het fijn vinden om te lezen dat je als feministische vrouw ook een vrouw kunt zijn die het op zijn tijd heerlijk vindt om onderdrukt te worden. Je vraagt je onbewust af wie van de vrouwen die je kent, zich naar buiten anders gedraagt en dingen afkeurt, in werkelijkheid anders denkt.
Wat de auteur ook goed verwerkt heeft in het verhaal, is de rol van de media. Media die bijvoorbeeld een gemaakte foto photoshoppen en daar een eigen verhaal bij bedenken. Een verhaal dat niet altijd klopt, maar waar veel mensen wel in geloven en hoe dat dan mensen kan schaden. Wat de gevolgen dan kunnen zijn.
Soms moet je om bepaalde stukjes lachen, zoals wanneer Zilla tegen een vriendin zegt dat het een wonder is dat ze geen eigen "Me Too" beweging achter haar heeft. Het antwoord daarop zet je aan het denken. Je bedenkt je dat als het een man was geweest die die opmerking over vrouwen had gemaakt, de wereld te klein geweest zou zijn. Je moet dit boek dan ook als een fictief boek zien, want dat is het ook. Het verhaal is niet echt gebeurd, ook al zou het verhaal van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn.
Kortom, Blauwe plekken van Sidney Raven is een mooi verhaal dat gaat over een vrouw die op zoek gaat naar haar seksuele voorkeuren en bewust wordt of haar schaamtegevoel terecht is of niet, maar ook een verhaal dat laat zien wat voor invloed media heeft, hoe verzonnen verhalen hun eigen leven kunnen leiden, met alle gevolgen van dien.




Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt een tipje van de sluier van wat je van het boek kunt verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en dat zal het boek altijd blijven, omdat veel mensen worstelen met datgene waar Zilla mee worstelt, ook in de toekomst.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast. Die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet vooral Zilla groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Monica, omdat ze een vrouw is die doet waar ze zin in heeft en zich nergens wat van aantrekt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Hekel is een groot woord, maar ik irriteerde me enorm aan de bemoeizucht van de moeder van Zilla.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me een paar keer weten te raken, zoals hoe Paul de schuld krijgt van iets wat niet klopt. Het verhaal laat hiermee goed zien hoe de media te werk gaat en hoe goedgelovig mensen zijn. Ook heeft het me geraakt wat er met de vader van Zilla is gebeurd en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ik was zestien, ze waren bang dat die stoppelige jongenskop die later van school werd getrapt, me zwanger zou prikken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarin iemand op zoek gaat naar haar seksuele voorkeuren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven, maar het e-boek mag op mijn computer blijven staan.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Sidney Raven

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg