Waar gaat het boek over?
Als de ME hardhandig een kraakpand in Amsterdam ontruimt, weet de zestienjarige Sasja ternauwernood te ontsnappen. Ze wordt gered door Christina en vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk. Samen groeien ze op in het vervallen Amsterdam van de jaren tachtig, waar krakers en agenten om de ruimte vechten en jonge mensen hun weg proberen te vinden in het mijnenveld van jeugdwerkloosheid, een dreigende kernoorlog en de teleurstellende idealen van de jaren zestig. Sasja en Christina voelen zich volledig thuis in de vrijplaats die Amsterdam heet. Ze zijn aan niemand verantwoording schuldig over wat ze doen en met wie. Het leven is een feest, maar juist die onbevangen levenshouding zet de vriendschap zo op scherp dat ze er dertig jaar later nog steeds de gevolgen van ondervinden.
Bron: bol
Over de auteurs:
Bron: bol
Over de auteurs:
Sabine van den Eynden is scenarist en auteur. Ze publiceerde meerder romans, maakte films met Pim de la Parra en schreef scenario's voor o.a. GTST, Goudkust en Verlief op Ibiza.
Antoinette Hoes is expert op gebied van digitale media en communicatie. Met haar werk sleepte ze meerdere nominaties en prijzen in de wacht. Momenteel is ze Head of Global Strategy Group bij Innocean in Seoul.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Omslagontwerp:
Nanja Toebak
Binnenwerk:
Binnenwerk:
Michiel Niesen, Haarlem
Jaar van verschijnen:
Jaar van verschijnen:
2023
Druk:
Druk:
Eerste druk
ISBN:
9789493304307ISBN:
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
Aantal pagina's:
320
Genre:
Genre:
Roman
Verfilmd?
Verfilmd?
Voor zover bekend is dit boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er erg goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes wil je weten wie de meisjes op de cover zijn, wat ze van elkaar zijn en wat hun verhaal is.
De titel maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten wie Chris is. Veel mensen zullen denken dat het om een jongen gaat, maar al snel tijdens het lezen ontdek je dat het een afkorting is van een meisjesnaam en het dus een meisje is. Het is een erg goed gekozen titel.
Dit is geen boek dat je even tussendoor leest, je moet goed opletten, omdat je soms ineens vanuit het niets vanuit het heden in het verleden bent en andersom. Je hebt dat steeds wel snel door, maar het is wel goed opletten geblazen.
Sasja wordt in Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes ternauwernood gered door Christina tijdens een opruimactie van de ME bij een kraakpand in Amsterdam. Het is het begin van een vriendschap die jaren duurt. Een vriendschap waar niemand tussen komt, zelfs familie komt daar niet tussen. Beide jongedames groeien op in het vervallen Amsterdam van de jaren tachtig. Jaren waarin men bang is voor een kernoorlog, jaren waarin feminisme hoogtij viert, jaren waarin krakers en agenten vechten om ruimte en woonplaats, jaren van veel vrijheid en jaren van jeugdwerkeloosheid. Sasja & Christina genieten van de vrijplaats Amsterdam waar ze kunnen doen en laten wat ze willen en aan niemand verantwoording schuldig zijn. Toch zet er iets in die jaren hun vriendschap op het spel, dat iets wat dertig jaar later nog steeds een rol speelt in hun leven. De vraag is of hun vriendschap uiteindelijk gered kan worden.
Meteen bij het lezen van de proloog van Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes wil je verder lezen. Je wilt weten wat er in het verleden is gebeurd en waarom de vriendschap op de klippen is gelopen. Langzaamaan kom je steeds meer te weten wat er is gebeurd in het verleden en hoe een vriendschap, dat zo hecht was, waar niemand tussen kon komen, hoe een belofte die gemaakt werd verbroken werd. Steeds als je een vermoeden hebt wat de reden zou kunnen zijn, komt er later in het verhaal een andere reden bij. De reden dat de vriendschap uiteindelijk geen stand hield is een schokkende verrassing die je niet ziet aankomen, hoe vaak je ook terugleest. Je hebt er begrip voor dat de vriendschap is gestrand en vind dat het nog lang geduurd heeft. Je vraagt je af hoe je zelf gereageerd zou hebben als het jou was overkomen. Tegelijkertijd laat het verhaal ook zien hoe verwarrend gevoelens kunnen zijn, hoe hart en verstand met elkaar in gevecht kunnen zijn. Je begrijpt dus ook wel waarom het zo lang stand heeft kunnen houden voordat de bom barste.
De auteurs hebben de gevoelens heel goed weten uit te werken in de personages. Tijdens het lezen heb je door de beeldende beschrijvingen van de auteurs het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt.
De auteurs hebben zich niet alleen goed ingeleefd in de gevoelens van de personages, maar ook in het tijdsbeeld. Soms heb je door de beschrijvingen het gevoel dat de auteurs de krakersbeweging in Amsterdam zelf hebben meegemaakt, zoals de beschrijving van wat men moet doen als er een dreiging is. Dat kunnen alleen mensen die het zelf hebben meegemaakt beschrijven. Uiteraard kan het ook zijn dat ze goed geïnformeerd zijn.
Niet alleen van de krakersbeweging weten de auteurs veel, maar ook hoe Amsterdam er in die tijd uitzag en welke uitgaansgelegenheden er waren. Veel oudere Amsterdammers zullen een soort van heimwee krijgen, zoals naar Flora Palace.
Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes is een verhaal waarbij je je soms ergert, zoals als krakers zich verzetten tegen de ME. Tegelijkertijd heb je begrip dat men toen kraakte, maar niet op de manier hoe veel mensen dat toen deden. De barricaden doen denken aan de barricaden van vorig jaar in Amsterdam. Evengoed zit je in spanning, ben je benieuwd hoe het zal aflopen voor de aanwezigen.
Wat ergens jammer is, is dat de auteurs een beroemde leus tijdens de troonswisseling niet in het verhaal hebben verwerkt. Je zit daar, als je de geschiedenis van Amsterdam in 1980 kent, toch op te wachten tot die voorbij komt. Feit en fictie zijn in ieder geval heel mooi verweven met elkaar.
Voor de oudere lezers is dit boek sowieso een boek vol met herinneringen die men zelf ook (deels) heeft meegemaakt of waar men van heeft gehoord, zoals Nina Hagen en Herman Brood.
De jongere lezers zullen dit boek in het tijdsbeeld moeten plaatsen, dat wat nu haast ondenkbaar is, was toen heel gewoon, zoals dat men vaak niet wist waar iemand was en dus stad en land af moest gaan om iemand te vinden. Nu weet men dat vaak met een belletje of appje naar het mobiele nummer van de persoon die je wilt zien of spreken. Het is voor te stellen dat veel mensen met weemoed terugdenken aan de tijd dat ze minder makkelijk bereikbaar waren.
Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes is een verhaal over feminisme. Het feminisme kamp is heel goed beschreven. Veel vrouwen zullen het (deels) eens zijn, maar sommige dingen ook te ver vinden gaan, zoals als een personage alleen een wereld met vrouwen wil.
Het is een verhaal over vrijheden op elk gebied. Ook hier is het voor te stellen dat veel mensen heimwee ernaar krijgen. Evengoed is het voor veel ouders, die die tijd hebben meegemaakt, een vraag hoe ze daar met hun kinderen om zullen gaan. Of ze die net zoveel vrijheden geven en zullen ze zich, net als een van de personages, zich afvragen of de wereld in de loop der jaren een gevaarlijkere plek is geworden.
Het verhaal laat goed zien waarom je bepaalde beloftes beter niet kunt maken en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn als men die beloftes toch maakt en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de rest van je leven.
Ook laat het verhaal goed zien wat een scheiding met kinderen kan doen en als men hun kinderen daardoor aan hun lot overlaat. Het is aangrijpend om te lezen.
De auteurs hebben dat allemaal heel goed weten te verwerken in het verhaal.
Kortom, Lieve Chris van Sabine van den Eynden & Antoinette Hoes is een fictief verhaal, maar het had zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Het verhaal laat goed zien waarom je bepaalde beloftes beter niet kunt maken.
Voor de oudere lezers is dit verhaal tegelijkertijd een verhaal dat veel herinneringen oproept uit de jaren 80. Jaren die ze zelf hebben meegemaakt en waar ze zowel fijne als minder fijne herinneringen aan hebben.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel dat je eerst op het verkeerde been zet.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte, beeldende, soms filmische manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Hoe actueel is het boek?
Hoewel het boek achterhaald lijkt, omdat het verhaal in de jaren 80 afspeelt, is het verhaal op veel vlakken nog erg actueel, zoals de dreiging van een oorlog en de woningnood.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan het boek bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten waarom een hechte vriendschap is gestrand en of die vriendschap uiteindelijk gelijmd kan worden.
Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Het verhaal had zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen zie je groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Djoeke, omdat ze een moeder is die haar kinderen vrij laat, maar als er wat is, kunnen ze altijd bij haar terecht, net als andere personen, als die een schouder nodig hebben.
En aan wie had je een hekel en waarom?
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, zoals het gedrag van Jacob. Van andere personen begrijp ik de beweegredenen niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Amsterdam is een mooie stad en de andere plaatsen klinken ook mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In 1980 was ik vijf, zes jaar en dat jaar en de jaren daarna zijn me goed afgegaan.
Hebben de auteurs je kunnen raken?
Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, de auteurs hebben me diverse keren weten te raken, zoals een scheiding en wat erop volgde, heeft me geraakt, maar ook wat de vriendinnen met een lift tijdens een vakantie hebben meegemaakt, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Mooie quote in het boek:
'Mijn zus mag je houden, maar die plaat wil ik terug.'
Zou je het boek aanraden?
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die waargebeurd kunnen zijn.
Hoeveel sterren geef je het boek?
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek laten zwerven.
Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen?
Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Website van de auteur:
SABINE VAN DEN EYNDEN
Website van de uitgever:
Website van de uitgever:
Het boek is ook te koop op Amazon.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten