Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

De Dutch Touch - Willem Meiners


Van uitgeverij Balans mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe een klein land Amerika veroverde

Oorspronkelijke titel:
The Dutch touch

Waar gaat het boek over? 
Ze weten in New York de laatste tijd ineens precies waar Nederland ligt, en datzelfde geldt voor Houston, New Orleans, Miami, San Francisco. De zeespiegel stijgt, kuststeden krijgen het benauwd, en the Dutch weten alles van dammen, dijken en drooghouden. Amerika ontdekt Nederland.
Tenminste, dat denken ze. Want Holland is er allang, en overal: in Amerikaanse keukens en badkamers. In supermarkten, restaurants en tankstations. Op de weg, op tv, in de computer. Angelina Jolie is van Nederlandse afkomst, net als Clint Eastwood, Meryl Streep, Christina Aguilera, Taylor Swift en George Clooney. Marlon Brando stamt uit Utrecht, Elvis Presley uit Spakenburg en Robert de Niro uit Schoorl. Mark Twain, Jane Fonda, Kim Kardashian? Nederlands. Net als Thomas Edison, Alexander Bell, Henry Ford, de Rockefellers en acht Amerikaanse presidenten.
Amerikanen kopen massaal Hollandse zeep, spijkerbroeken, thee, chocola, crèmes, ijsjes. Starbucks komt uit Alkmaar, bungalows uit Den Helder, de rotondes in vierhonderd Amerikaanse steden uit Drachten. En Endemols The Voice is het best bekeken tv-programma.
We realiseren het ons niet altijd, maar de Nederlandse invloed in Amerika hield niet op toen Nieuw-Amsterdam in 1664 New York werd. In De Dutch touch vertelt Willem Meiners het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Willem Meiners, Amsterdammer van geboorte, woont en werkt sinds 1991 in Amerika. Voor zijn emigratie was hij dagbladjournalist, daarna boekverkoper, helikopterpiloot en eigenaar van een radiostation. Hij bereisde alle vijftig staten en woont met zijn Amerikaanse vrouw Alice in Bangor, Maine.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Maaike Post en Arjen Mulder

Omslagontwerp:
Ien van Laanen

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789460039829

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
240

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De Dutch touch van Willem Meiners krijg je echt een Hollands gevoel met een vleugje Amerika. Het is een cover die heel erg goed past bij het boek, want het draait ook om Amerika en Nederland. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt er meer over weten. Nu zullen er mensen zijn die roepen dat het 'The Dutch touch' moet zijn en dat is normaal gesproken ook zo, maar in dit geval is het goed geschreven, al was de originele titel ook goed geweest. De subtitel verraadt al dat het een Nederlandstalig boek is.
De Dutch touch van Willem Meiners laat zien hoe diep de Nederlanders zijn geworteld in Amerika, wat de Nederlanders allemaal hebben bereikt daar en wat ze daar heden ten dage nog steeds doen. Je beseft na het lezen van dit boek dat Amerika Nederlandser is dan je zo op het eerste gezicht verwacht en ook de meeste Amerikanen zullen dat niet beseffen, maar als ze goed gaan graven in hun familiegeschiedenis, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ze Nederlandse voorouders hebben en anders kennen ze er wel genoeg die dat hebben. Beroemdheden als the Kardashians, Elvis Presley, de familie Fonda, George Clooney, de familie Bush, Clint Eastwood en nog veel meer blijken allemaal Nederlandse voorouders te hebben. Je leest wie als eerste Nederlander is geboren in Amerika en hoe groot die familie nu is met een aantal beroemde nazaten. Van sommigen zoals bijvoorbeeld Elvis Presley lees je waar zijn verre voorouders precies vandaan kwamen, waar ze in Amerika gingen wonen en wat de echte achternaam is voordat die werd veranderd in het Amerikaans.
Dagelijks worden de Amerikanen geconfronteerd met Nederlandse producten terwijl men denkt dat het typisch Amerikaans is, maar de oorsprong blijkt toch in Nederland te liggen zoals bijvoorbeeld de beroemde pancakes, Axe, Dove, of koffie. Bij dat laatste zit nog een mooi verhaal aan vast, van hoe de koffie in Nederland is gekomen en het uiteindelijk ook favoriet werd in Amerika. Bepaalde feestdagen als Halloween blijken hun roots in Nederland te hebben liggen, ook al vieren ze het iets anders, de oorsprong ervan draait om hetzelfde.
Naast de mensen en de producten zijn ook heel veel plaatsen als Brooklyn, afgeleid van Nederlandse plaatsen, je kan daar meer over lezen in dit boek. Je krijgt daardoor ook een stukje Nederlandse geschiedenis mee zoals bijvoorbeeld over de oudste stad van Nederland. Je leest wie Amerika heeft opgebouwd en waarom de Ameikanen nu de hulp van de Nederlanders inroepen omdat men daar heel veel ervaring mee heeft.
Je kan merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan en alle uithoeken heeft bezocht door de feiten die hij weet te geven in het boek. Hij laat zien dat de Amerikaanse geschiedenis iets anders in elkaar steekt dan dat men ons wil doen geloven. Dat de Nederlanders meer verweven zijn met Amerika dan men denkt.
Kortom; De Dutch touch van Willem Meiners is een interessant boek dat je een andere kijk geeft op de rol van de Nederlanders in Amerika dan men altijd dacht. Het laat zien hoe een klein land Amerika wist te veroveren, wat je daar heden ten dage nog van merkt en waarmee de Nederlanders Amerika nu en in de toekomst kan helpen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, waardoor het boek ook vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Utrecht, Amsterdam en Leiden zijn mooie plaatsen en ook de andere plaatsen lijken me heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Geraakt is een groot woord, maar het is echt verbazingwekkend hoe verweven ons kikkerlandje is met Amerika. Ik wist wel dat we heel veel met Amerika hadden, maar dat het zoveel was, had ik niet verwacht. Ook had ik niet verwacht dat Amerikanen zoveel Nederlandse woorden gebruiken.
Ik moest overigens wel lachen om de Nederlandse personages die werden genoemd in een serie als Seinfeld omdat ik die serie een paar keer heb gezien. Ik moest gelijk denken aan het stukje in een aflevering van Friends waarin Ross in het Nederlands een ezel werd genoemd door de barman. Manlief snapte niet waarom ik lachte totdat ik het hem uitlegde en hij snapte meteen over welke aflevering ik het had.

Mooie quote in het boek: 
Je ziet wat je verwacht te zullen zien, en wat je niet verwacht te zullen zien blijft meestal onopgemerkt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd in de geschiedenis van Amerika.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Balans om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Willem Meiners Facebook

Website van de uitgever:
Uitgeverij Balans

















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg