Van
Joep Boerboom mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
“De afgelopen 25 jaar voelen als een film waarin we een hoofdrol kregen zonder het script te kennen en waarin we ons regelmatig afvroegen wat de regisseur voor ogen had” Hanne Jolein heeft een ontwikkelingsachterstand door zuurstoftekort bij haar geboorte. Praten kan ze niet, maar haar lach en onbevooroordeelde blik spreken boekdelen. Haar ouders Jack en Hendriecke doen alles om haar te helpen en organiseren met hulp van een Brits instituut en vrijwilligers uit hun dorp een speciaal therapieprogramma. De schrik is groot als ze kort na haar zevende verjaardag plotseling overlijdt. De leegte die ze achterlaat, vullen Jack en Hendriecke op een manier die het leven van hun dochter én hun eigen leven extra betekenis geeft: door een vakantiewoning te realiseren voor mensen met een beperking. Ze noemen het initiatief naar Hanne Joleins lievelingsknuffel, de rode beer, en starten een kringloopwinkel om het nodige geld bijeen te krijgen. Het maakt ook in hun omgeving een ongekende energie los en dankzij de inzet van talloze vrijwilligers en sponsoracties komt het vakantiehuis er. Gebouwd op het gemis van Hanne Jolein, want dat blijft. En er volgt meer tegenslag ...
Bron:
bol
Over de auteur: Joep Boerboom (1973) is journalist en biograaf van onder anderen Jan Terlouw. Hij schrijft levensverhalen, project- en bedrijfsgeschiedenissen en werkt freelance voor onder meer De Stentor en Het Financieele Dagblad.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2024
Druk:
1e druk
ISBN:
9789463657112
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
140
Genre:
Onvruchtbaarheid & bevruchting
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Gebouwd op gemis van Joep Boerboom krijg je, mede door de toepasselijke titel van het boek en de vlinder, het gevoel dat je een emotioneel boek gaat lezen en dat is het ook. Het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten vele emotionele momenten in, zoals tijdens een rit met een ambulance. De titel van het boek maakt je nieuwsgierig naar het boek. Je wilt weten hoe de titel bedoeld is, hoe men kan bouwen op gemis. Vanaf ongeveer de tweede helft van het boek zal het duidelijk worden wat men bedoeld met de titel en dan kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het een ijzersterke titel van het boek is. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Gebouwd op gemis beschrijft Joep Boerboom op een integere manier het verhaal van Jack & Hendriecke. Over hoe ze elkaar hebben leren kennen, de onverwachte zwangerschap van Hendriecke, het leven dat met de geboorte van Hanne Jolein totaal op zijn kop kwam te staan en de zeven jaren daarna, het trieste overlijden van Hanne Jolein, de begrafenis en hoe Jack & Hendriecke hun leven langzaamaan veranderden, hun droom waarmaakten. Ook is er plaats voor twee pleegkinderen. Dat alles geeft ze, net als in hun omgeving, veel energie om door te gaan, maar alsof Jack & Hendriecke nog niet genoeg tegenslag in hun leven hebben gehad, blijkt er nog meer tegenslag te komen...
Meteen vanaf de eerste zin van Gebouwd op gemis van Joep Boerboom zit je in het verhaal en wil je verder lezen. Vanaf het moment dat Hanne Jolein geboren is, maar eigenlijk al tijdens de bevalling, wordt het een emotioneel verhaal, waarbij de schok van de geboorte groot is, maar waarbij de vechtlust van Jack & Hendriecke ook meteen aanwezig is. Ze doen er alles aan om Hanne Jolein een zo prettig mogelijk leven te geven. Hanne Jolein weet al snel vele harten te veroveren, maar evengoed blijft het voor de ouders soms confronterend als ze andere ouders zien met kinderen zonder beperkingen, ook al willen ze hun dochter voor geen goud kwijt. De auteur heeft deze gevoelens, maar ook andere, herkenbare gevoelens, goed weten weer te geven, zoals schuldgevoelens, maar ook het besef dat Hanne Jolein er niets aan kan doen dat ze is geboren zoals ze is geboren. Het is goed van de auteur dat hij niet alleen de positieve gevoelens heeft beschreven, maar ook de mindere momenten van hoe, vooral Hendriecke, zich voelde. Het verhaal laat goed zien hoe het leven van ouders op hun kop komt te staan als hun kind een beperking blijkt te hebben. Tijdens het lezen leef je dan ook echt mee met het gezin en kun je alleen maar het beste hopen voor Hanne Jolein. Je voelt tijdens het lezen de liefde van de ouders voor hun kind en de vechtlust voor hun kind. Het is mooi om te lezen hoe Hanne Jolein contact met mensen maakte. Jack & Hendriecke nemen niet altijd alles zomaar aan van wat de artsen zeggen, maar gaan ook zelf op onderzoek uit, zoals als ze op een gegeven moment een therapeut ontdekken die een eigen therapie voor kinderen zoals Hanne Jolein heeft ontwikkeld.
Het is een schok om te lezen als Hanne Jolein komt te overlijden. Bij de beschrijving van de begrafenis van Hanne Jolein heb je het gevoel dat je erbij bent. Je moet dan ook een paar keer slikken bij het lezen van dat hoofdstuk.
Het is voor te stellen dat er mensen zijn die vanaf het moment dat Jack zijn dochter in slechte toestand op haar kamer vindt, niet meer verder kunnen lezen, omdat het te confronterend voor ze is, omdat ze het zelf ook hebben ervaren en oude wonden worden open gereten. Het is dan ook zeker geen boek dat je in één keer uitleest. Je moet geregeld even het boek even wegleggen om bij te komen van de beschreven stukjes, zoals als men Hanne Jolein probeert te reanimeren. Je begrijpt de dubbele gevoelens van het overlijden, zoals wat Hanne Jolein bespaard is gebleven, maar dat Jack & Hendriecke haar desondanks dat tegelijkertijd ook erg missen en dat ze blij zijn dat ze bepaalde dingen hebben gedaan, zoals wat ze de zomer voor het overlijden van Hanne Jolein hebben gedaan.
Het is mooi om te lezen hoe Jack & Hendriecke na een tijdje een oude droom proberen te realiseren, een vakantiehuis voor mensen met een beperking. Het is indrukwekkend om te lezen hoe ze aan geld proberen te komen voor een geschikte woning en de vele vrijwilligers die meehelpen. Door de manier hoe Jack & Hendriecke met hun vrijwilligers omgaan, wat ze voor hun doen, kun je alleen maar concluderen dat ze werkgevers zijn waar veel werkgevers nog wat van kunnen leren. Tegelijkertijd zie je dat zo'n vakantiehuis niet zomaar één, twee, drie van de grond is, dat er meer bij komt kijken dan je zou verwachten. Je staat er althans nooit bij stil dat er zoveel werk, zoveel moeite om aan geld te komen, achter zit. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals dat iemand niet op het woord hometrainer komt, maar het homotrainer noemt.
Kortom,
Gebouwd op gemis van
Joep Boerboom is een verhaal met een lach en een traan. Al snel tijdens het lezen heb je Jack & Hendriecke, ook al ken je ze niet persoonlijk, in je hart gesloten en je hoopt dat ze nog lang door kunnen gaan met datgene wat ze doen, maar dat ze ook wat meer tijd aan hunzelf en hun gezin besteden. Het is aangrijpend om te lezen, zeker de dood van Hanne Jolein en de tijd erna, maar je bewonderd ook de wilskracht van Jack & Hendriecke, hoe ze na het overlijden van hun dochter een mooi
vakantiehuis realiseerden met een mooie naam. Het is een indrukwekkend naslagwerk voor de kinderen van Jack & Hendriecke, maar ook voor de familie en eenieder die hen heeft bijgestaan in hun leven.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een integere, respectvolle manier geschreven.
Hoe actueel is het boek?
Het is een erg actueel boek en zal dat altijd blijven, omdat er altijd ouders zullen zijn die een kind als Hanne Jolein krijgen en wat daarbij komt kijken.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Soms leg je het boek even weg om bij te komen van bepaalde stukjes, maar daarna wil je weer verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan met Jack & Hendriecke en of Hendriecke uiteindelijk weer zwanger zal raken van een kind en of het hun uiteindelijk lukt om een vakantiehuis voor mensen met een beperking te openen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, het hele verhaal heeft me geraakt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde familieverhalen houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig zal houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van
Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de auteur:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten