Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Brieven Aan Mijn Lief - Edward Van Der Sloot


Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1954. De jonge Edward van der Sloot besluit overzees zijn bestaan op te bouwen en vertrekt naar Biak. De vrouw met wie hij net getrouwd is, blijft achter in Den Haag met de bedoeling hem vier maanden later achterna te reizen. Een intieme briefwisseling bevestigt hun liefde. Na het overlijden van Edward vinden zijn kinderen een grote bruine enveloppe met daarin vele brieven. Jarenlang in een kast op zolder weggestopt. De brieven blijken een prachtig tijdsbeeld te schetsen. Edward sprak niet veel over vroeger. Ook niet over het kamp. Op zijn sterfbed deelt hij flarden herinneringen met zijn zoon. Dan blaast hij zijn laatste adem uit in het bijzijn van hen die hem liefhebben. In Brieven aan mijn lief zijn de authentieke en ontroerende brieven opgenomen die Edward en zijn vrouw elkaar stuurden, afgewisseld met verhalen waarover thuis niet werd gesproken, opgetekend door zijn zoon. ‘Intieme herinneringen aan een overzeese liefde’.

Bron: bol

Omslagontwerp:
Studio Keck

Binnenwerk:
Studio Keck

Jaar van verschijnen:
2023

ISBN:
9789491737961

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
146

Genre:
Mens & maatschappij

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Brieven aan mijn lief van Edward van der Sloot krijg je een vermoeden dat je een liefdesverhaal gaat lezen. Ook de in de titel van het boek komt dat zo over. De foto's in het boek maken het boek compleet. Bij het zien van de trouwfoto en een foto die op oudere leeftijd van het echtpaar Van der Sloot is gemaakt, straalt de liefde voor elkaar af. Je krijgt het gevoel dat het een heel gelukkig echtpaar is geweest, met uiteraard hun voor- en tegenspoed, maar dat de liefde voor elkaar hen altijd heeft geholpen om ook tegenspoed aan te kunnen. Ook een foto waarop Edward met een van zijn kinderen staat, straalt pure liefde voor zijn kind uit. Je ziet dat hij zijn kind op alle mogelijke manieren wil beschermen.
In Brieven aan mijn lief van Edward van der Sloot heeft de vader van de auteur van 14 mei 1954 tot en met 26 augustus 1954 brieven aan zijn vrouw geschreven. Hij hoopte dat de laatste brief de laatste brief voor zijn vrouw zou zijn, want dat is dan ook een teken dat ze de rest van hun leven nooit meer uit elkaar zijn geweest. Als lezer hoop je dat dat inderdaad de laatste brief was voor zijn vrouw. De brieven zijn geschreven vlak na het huwelijk van het echtpaar Van der Sloot. Edward, de vader van de auteur heette ook Edward, woonde toen in Biak en zorgde dat hij een huis voor hem en zijn vrouw zou kunnen huren. Tot die tijd woonde zijn vrouw nog in Nederland en moest zorgen voor diverse spullen, zoals huisraad, kleding en al hun andere spullen die nog niet in Biak waren, dat die in Biak kwamen. Totdat zijn vrouw naar Biak kon, schreven ze elkaar intieme brieven zoals alleen echtparen dat kunnen doen. De intieme brieven van Edward worden afgewisseld met het indrukwekkende, maar ook deels verdrietige, schokkende levensverhaal van Edward. Het is een verhaal waar thuis nooit over gepraat werd.
In Brieven aan mijn lief van Edward van der Sloot voel je dat Edward zijn vrouw mist, maar ook de liefde voor zijn vrouw voel je. Je hoopt tijdens het lezen dat Edward zijn vrouw snel weer ziet. Hij heeft haar verschillende liefdevolle namen gegeven waar zijn liefde voor haar van afstraalt, zoals 'allerliefste vrouwtje mijn' en 'mijn allerliefste muis'. Hij is bezorgd om haar en vraagt geregeld of ze wel genoeg eet. Soms lijkt het voor een buitenstaander alsof hij wat bemoeizuchtig was en misschien was hij dat ook wel, maar je voelt dat hij dat uit liefde doet en dat hij zijn vrouw wil beschermen, zoals als hij op een gegeven moment in een brief laat weten met wie hij niet wil waar ze mee om gaat en waarom hij dat niet wil. Hij weet dat goed te onderbouwen. Overigens moet je dit tegelijkertijd ook in het tijdsbeeld plaatsen, de man was in 1954 nog de 'baas' in huis. De man bepaalde wat de vrouw wel en niet mocht. Gelukkig werd dat twee jaar later anders. Overigens krijg je verder in de brieven niet het idee dat Edward een man was die echt de baas in huis was. Eerder dat hij alles in overleg met zijn vrouw wilde doen, zoals over de inrichting van hun toekomstige huis. Hij voelde zich ook duidelijk steeds schuldig dat zijn vrouw in Nederland alles alleen moest doen en haar niet kon helpen met bijvoorbeeld inpakken van spullen en haar bijstaan bij diverse zaken, zoals zelf zorgen voor papieren die ze nodig had om naar Biak te verhuizen. Dat komt goed in de brieven over. Ook liet hij haar zien hoeveel hij verdiende en waar het geld naartoe ging. Iets wat voor de generaties van nu ook interessant is om te lezen. Daarbij moet je dat ook weer in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu heel weinig geld lijkt, toen heel veel geld was. In de brieven komt duidelijk naar voren dat Edward zijn vrouw op handen droeg. Het enige wat jammer is, is dat je de antwoorden van zijn vrouw niet in het boek kunt lezen. Dat had het boek compleet gemaakt, maar er zal vast een goede reden zijn geweest dat de brieven van zijn vrouw niet in het boek staan.
De brieven in Brieven aan mijn lief van Edward van der Sloot worden afgewisseld met het levensverhaal van Edward, opgetekend door zijn zoon, die de auteur van het boek is. Je komt te weten uit wat voor soort nest Edward komt, waarom hij op een gegeven moment naar een internaat moest en hoe hij, mede dankzij zijn moeder, in een andere klas kwam, hoe zijn tienerjaren waren en hoe hij tijdens een studie uiteindelijk als laatste lachte en andere mensen bewondering voor hem kregen. Dan volgt het moment dat Edward in een Jappenkamp komt. Het verhaal laat zien hoe zwaar dat was, hoe de mensen door de Jappen werden mishandeld en hoe Edward de Jappenkampen heeft weten te overleven. Ondanks dat je de verhalen van de Jappenkampen kent, blijft elk verhaal over elke Jappenkamp afschuwelijk om te lezen. Gelukkig zijn er voor Edward een paar momenten dat hij even niet denkt aan dat hij gevangen zit, zoals tijdens een wandeling door Sumatra, hoe hij dat noemt. Ook een avondje kampcabaretvoorstelling zorgt even dat de gevangenen alles vergeten en genieten van een band en een cabaretvoorstelling. Je vraagt je bij het lezen van de naam 'Wim', die voor de voorstelling heeft gezorgd, af of het toevallig Wim Kan of Wim Sonneveld was, of dat het een andere Wim was. Tijdens het lezen word je soms aan het denken gezet, zoals over iets afleren en iets aanleren. Het verhaal over het Jappenkamp laat goed zien wat ondervoeding met een mens doet. Ook laat het verhaal goed zien hoe de bevrijding was en waar Edward uiteindelijk naartoe ging en wat hij ging doen. Daarnaast kom je te weten wat voor werk Edward tot aan zijn pensionering heeft gedaan.
Kortom, Brieven aan mijn lief van Edward van der Sloot is een indrukwekkend boek met brieven waarin Edward zijn vrouw heel erg mist en haar van het reilen en zeilen op de hoogte houdt, zijn gevoelens deelt en waar hij op hoopt. De brieven worden afgewisseld met het levensverhaal van Edward, waarin het Jappenkamp helaas een belangrijke rol in zijn leven speelde. Helaas, omdat hij daar helaas gevangen heeft gezeten. 




Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik mis de brieven van de vrouw van Edward, ook al zal daar vast een goede reden voor zijn geweest dat die niet in het boek zijn gepubliceerd.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat een van de brieven van Edward zijn vrouw als coverafbeelding is gebruikt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het boek is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Tijdens het lezen wil je weten wanneer de vrouw van Edward naar Biak komt en hoe het zal zijn.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals hoe erg Edward zijn vrouw mist, maar ook het verhaal over het Jappenkamp heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ik zou heel graag uit een enveloppe willen stappen om je weer van heel dichtbij te zien.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van waargebeurde familieverhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig blijft houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg