Gesmolten Vleugels - Joke Fröberg


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Over een vrouw op zoek naar de liefde

Waar gaat het boek over? 
Gesmolten Vleugels beschrijft de dating avonturen van Fien, een gehandicapte vrouw van middelbare leeftijd. Fien is een gedreven vrouw, gezegend met een enorme verbeeldingskracht en een gezonde dosis zelfspot. Haar avonturen zijn vermakelijk. Toch vertelt Gesmolten Vleugels ook een eerlijk verhaal. Een verhaal waarin hoop, verlangen, angst en twijfel voelbaar zijn. Gelukkig wel met een happy end.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Joke Fröberg (56) woont met haar twee zonen in Zeeland in een klein dorpje op het Tholen. Wind, water, rust, ruimte en alleen bestemmingsverkeer. Een groot deel van haar tijd vertoeft ze aan boord van de Medusa F, een oude sleepboot, die ze samen met haar lief heeft gekocht en waarmee ze onder de vlag van Medusa Maritiem de mooiste avonturen beleven.

Ze omschrijft zichzelf als overwegend zonnig met af en toe een bui. 'Ik lach naar het leven en meestal lacht het leven terug', aldus Joke. Meestal, maar niet altijd, want ze heeft ook zware jaren gekend. Ze verloor de vader van haar kinderen aan kanker en werd nadien getroffen door een hersenbloeding. Toch beschouwt ze zichzelf vóór alles als een bevoorrechte vrouw.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Willemien van Dijke

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464241358

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
128

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Dieuwertje Blok zou uitstekend geschikt zijn voor de rol van Fien.

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Gesmolten vleugels van Joke Fröberg krijg je niet meteen een idee van wat voor soort boek je gaat lezen. Toch ontdek je tijdens het lezen dat de cover goed is gekozen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De subtitel geeft heel duidelijk aan wat je van het boek kan verwachten.
In Gesmolten vleugels van Joke Fröberg wil Karlijn een artikel schrijven over haar vriendin die op online datingjacht gaat. De avonturen die Fien beleeft en waarvoor ze gaat, zetten Karlijn aan het denken over haar relatie, hoewel dat niet echt de aanzet tot het denken was. Ondertussen beleeft Fien online van alles en leer je haar langzaamaan steeds beter kennen. Fien is een vrouw waar je niet omheen kunt en die je in je hart sluit. Je hoopt dan ook tijdens het lezen dat ze haar liefde zal vinden via de datingsite. Je bewondert haar om de manier zoals ze omgaat met gebeurtenissen uit het verleden, maar ook hoe ze in het heden in het leven staat.
Gesmolten vleugels van Joke Fröberg is een heerlijke feelgood roman waarbij je geregeld moet lachen om Fien, zoals bijvoorbeeld als ze het met haar date heeft over de aanstaande tweede date. Het boek is zeker een aanrader om te lezen als je niet lekker in je vel zit of als je even zin hebt in een luchtig boek waarbij je geregeld kan lachen. De schrijfstijl is een mix van vlot en beeldend, van converserend en poëtisch. Voor diegenen die bang zijn dat het verwarrend is of dat het dan niet prettig wegleest, vrees niet, dat is het namelijk allerminst het geval, het boek leest op een prettige manier weg. Tijdens het lezen heb je niet bewust door hoe het geschreven is. 
Het is een verhaal met een diverse verrassende wendingen. Soms heb je, door hoe een ander reageert, al door hoe het verder zal lopen. Het eind is een happy end, maar ook een tikkeltje verrassend.
Joke Fröberg heeft zich in Gesmolten vleugels goed ingeleefd in de personen. Ze heeft de gevoelens van vooral Fien & Karlijn goed weten te beschrijven. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur voel je de gevoelens van de personages. Het zijn personages die herkenbaar zijn voor veel mensen, maar ook voor veel mensen die online daten of gedate hebben zal veel bekend voorkomen. Je krijgt een mooi kijkje in de online datingwereld en dan niet alleen de leuke kanten van het online daten, maar ook de minder leuke kanten van het online daten, al valt het in dit verhaal nog mee, worden niet de ergste datingmissers die iemand kan overkomen beschreven. Toch kan je, als je online gaat daten wat hebben aan de tips, die verwerkt zijn in het verhaal, zoals bijvoorbeeld over iemand voor de eerste keer ontmoeten. Ook leer je bijvoorbeeld wat FDR betekent en zul je, als je er niet bekend mee bent, verbaast zijn dat er zoveel mensen naar op zoek zijn. Het verhaal laat daarnaast goed zien dat veel gehandicapte mensen niet dom zijn, dat ze meer kunnen dan men op het eerste gezicht denkt.
Kortom; Gesmolten vleugels van Joke Fröberg is een heerlijke feelgood roman waarbij je een mooi kijkje in het online daten krijgt. Ook al is het een fictief verhaal, het verhaal had zomaar van begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. Je sluit Karlijn en Fien in je hart en vind het jammer als je het boek uit hebt, je gaat ze missen.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik ben niet weg van de cover, maar de cover past goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is een mix van schrijfstijlen, vlot en beeldend, converserend en poëtisch. Dat het een mix van schrijfstijlen is, is absoluut niet storend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het is een heel erg actueel boek en dat zal het altijd blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Fien, omdat ze is zoals ze is en om hoe ze met haar verleden omgaat, maar ook hoe ze in het heden in het leven staat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel in dit verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met Karlijn & Fien.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Dat wat Fien in het verleden heeft meegemaakt heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Als een verdorde kamerplant in een huis waarvan de bewoners na drie weken vakantie terugkeren en de uitgedroogde aarde eerst nog even moet wennen aan het water, maar al snel een hele gieter opslorpt, gulzig.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van feelgood romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg