In De Schaduw Van Schindler - Kevin Prenger


Van KEVIN PRENGER mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Jodenhelpers uit Nazi-Duitsland

Waar gaat het boek over? 
In de schaduw van Schindler - Kevin Prenger Wie waren de Duitsers die hun Joodse medemensen hielpen, meestal met gevaar voor eigen leven, terwijl de meesten van hun landgenoten de andere kant opkeken of bijdroegen aan de nazimisdaden? Zelfs in de meest duistere tijden zijn er altijd dappere mensen die hun medemenselijkheid laten prevaleren boven eigenbelang en haat. Terwijl de meeste Duitsers zich juist afzijdig hielden of de Jodenvervolging actief of passief ondersteunden, behielden sommigen wel hun menslievendheid. Van een intellectuele schrijver tot een vrouwelijke dierenarts en van een ingenieur tot een politiek gevangene in Auschwitz, allemaal groeiden zij uit tot onbaatzuchtige mensenredders. In tegenstelling tot Oskar Schindler zijn andere Jodenhelpers uit Hitlers Derde Rijk echter relatief onbekend gebleven. Toen in 1933 Joden uit Duitse overheidsdienst werden ontslagen, schreef pacifist Armin T. Wegner een brief aan Hitler waarin hij protesteerde tegen diens antisemitisme. En Gustav Schröder, de kapitein van passagiersschip St. Louis, trachtte zijn Joodse passagiers naar een veilige bestemming te brengen, ver weg van hun Duitse vaderland waar ze als paria’s werden behandeld. Bewapend met een automatisch pistool voorkwam ingenieur Hermann Gräbe dat zijn Joodse medewerkers tijdens een bloedige razzia werden afgeslacht. En gravin Maria von Maltzan verborg in haar Berlijnse woning vele Joodse onderduikers en hielp hen het land ontvluchten. En zo waren er veel meer, vaak nauwelijks bekende, helden. Tweede Wereldoorlog-deskundige en publicist Kevin Prenger deed uitgebreid onderzoek naar deze geschiedenissen en bracht ze samen in In de schaduw van Schindler. Hij toont aan dat het kwaad niet altijd zegeviert.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur van TracesOfWar.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over WO2 en schrijft voor Historiek.net. Eerder publiceerde hij bij Just Publishers de bundel Meer dan alleen Auschwitz. Dit boek kreeg unaniem lovende recensies.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Ben Gross

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789089757241

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
320

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de indrukwekkende cover van In de schaduw van Schindler van Kevin Prenger weet je al meteen wat je van het boek kan verwachten. Je hoopt van de mensen die bijeengedreven zijn, dat er een aantal, het liefst allemaal, de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd, ook al weet je dat het waarschijnlijk helaas niet zo is. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel zal bij veel mensen de wenkbrauwen doen fronsen, omdat ze daar niet bekend mee zijn. Hoe dan ook, je wilt het boek graag lezen om er meer over te weten te komen. De fotokatern maakt het boek compleet. Gelukkig is de fotokatern tussen twee hoofdstukken in geplaatst in plaats van midden in een hoofdstuk, wat vaak het geval is.
In de schaduw van Schindler van Kevin Prenger gaat over Duitsers die hun Joodse medemensen hielpen. Vaak met gevaar voor eigen leven, ze namen hele grote risico's. Ondanks dat ze al veel mensen hadden geholpen, bleef er vaak ook een schuldgevoel knagen van dat ze te weinig mensen hebben geholpen. De auteur geeft ze een gezicht en vertelt de verhalen van zes Jodenhelpers. Het zijn minibiografieën van zes Jodenhelpers die elk een eigen hoofdstuk hebben gekregen in het boek. De hoofdstukken vertellen hoe de levens van de helpers voor de oorlog was, hoe en waarom ze hun medemensen hielpen, wat voor risico's ze namen en hoe hun leven na de oorlog was. Ondanks dat de Joden blij waren met de hulp van hun helpers, dachten veel van hun landgenoten er anders over. Daarnaast worden er ook andere namen genoemd die Joden hebben geholpen. Aan het eind wordt gekeken naar het DNA van de Jodenhelpers, wat hun precieze achtergrond is en waarom ze Joden hielpen. Het is een interessant hoofdstuk dat laat zien dat niet iedere Duitser slecht was, dat er ook een groot aantal Duitsers in verzet gingen, ook al viel dat vaak niet op.
Kevin Prenger heeft met In de schaduw van Schindler een stukje geschiedenis naar voren gehaald dat maar bij heel weinig mensen bekend is. Zelfs veel auteurs schenen, vooral in het verleden, vaak niet verder te hebben onderzocht dan hun neus lang was en dachten alle Duitsers over één kam te scheren. Gelukkig zijn er dan auteurs zoals Kevin Prenger die wel verder onderzoekt dan zijn neus lang is en daardoor meer ontdekt, zoals voor dit boek waarin hij vertelt over de Jodenhelpers uit Nazi-Duitsland. Zoals gewend van de auteur, merk je ook in dit boek, dat hij veel onderzoek heeft gedaan voor zijn boek, dat hij alles wel overdacht heeft geschreven. Het is mooi dat hij ook zijn twijfels durft aan te geven over bepaalde stukjes en weet dat goed te onderbouwen. Hij komt met feiten over hoe bepaalde gebeurtenissen werkelijk zijn gegaan, zoals bijvoorbeeld over de dolkstootlegende. Naast de geschiedenis van Joden, dat bij veel mensen bekend is, kom je ook meer te weten over Yad Vashem en de Rechtvaardigen.
Het is indrukwekkend om te lezen dat er gelukkig ook Duitsers waren die hun Joodse medemensen durfden te helpen op hun manier, dat ze risico's durfden te nemen voor hun Joodse medemensen. De zes Jodenhelpers hebben terecht een eigen hoofdstuk gekregen. Het is en blijft schokkend om te lezen wat ze hebben meegemaakt, waar sommige helpers helaas ooggetuige van waren, de afschuwelijkheden die ze hebben gezien, hoe er met hen werd omgegaan, maar ook na de oorlog, dat ze niet gelijk erkend werden en zelfs gehaat werden door veel van hun landgenoten. Dit is geen boek om te lezen onder het eten of voor het slapen gaan, omdat er een aantal stukjes zijn die schokkend zijn om te lezen, zoals de executie van Joden waar een Jodenhelper getuige van was.
In In de schaduw van Schindler van Kevin Prenger worden zes Jodenhelpers uitgelicht en nog een aantal in diverse hoofdstukken, maar er waren veel meer Jodenhelpers en je hoopt dat die in een volgend boek ieder een eigen hoofdstuk krijgen, want ook hun verhalen, die allen hetzelfde hebben meegemaakt, maar ieder toch weer op een andere manier en met een andere achtergrond, verdienen het ook om uit de vergetelheid gehaald te worden. Je kan alleen maar bewondering hebben voor hun moed, hun lef, ook al zagen zij dat anders.
Kortom; In de schaduw van Schindler van Kevin Prenger is een indrukwekkend boek dat laat zien dat er ook Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog waren die hun Joodse medemensen hielpen, dat ze pogingen deden om zoveel mogelijk mensen te redden van de kampen en de dood.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een indrukwekkende cover die bij het boek past. Ook al weet je in gedachten beter, toch hoop je dat er Joden die op de foto staan, de Tweede Wereldoorlog hebben weten te overleven.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, want om hen draait het in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, zoals met elk boek van hem dat ik heb gelezen, heeft hij me ook met dit boek weten te raken. Alle zes de verhalen van de Jodenhelpers hebben me geraakt, hebben me geschokt, maar tegelijkertijd heb ik bewondering voor ze. 

Mooie quote in het boek: 
Op een totale bevolking van bijna 80 miljoen (in 1939) vallen de honderden Duitsers en Oostenrijkers die werden onderscheiden tot Rechtvaardigen weliswaar in het niet, maar hun daden vertegenwoordigden iets veel groters.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd exemplaar, die mag terug in de boekenkast.
 
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. 

Website van de auteur:
KEVIN PRENGER

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg