Shame On You - Margje Woodrow


Van UITGEVERIJ De Fontein mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een chillweekend in een vakantiekpark verandert in een nachtmerrie. Iemand vindt dat de groep zich dood moet schamen. Waarom? Waarvoor? Wat wél duidelijk wordt: sommigen zullen moeten boeten.

Shame on you is de megaspannende jeugdthriller van Jonge Jury-winnares Margje Woodrow. Bloedstollend tot aan de laatste bladzijdes, inclusief QR-codes: beleef dit verhaal door te lezen, luisteren én kijken. Voor stoere jongens en meiden vanaf 13 jaar. Met politie niet betreden-elastiek.

Wat als spijt te laat komt…

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Margje Woodrows jeugdthrillers zijn razend populair en werden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury, die zij in 2021 won. Margje wordt vaak gevraagd voor lezingen en workshops op middelbare scholen. Shame on you is haar negende jeugdthriller.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Marry van Baar

Binnenwerk:
Atelier van Wageningen

Jaar van verschijnen:
2022

EAN:
9789026160196

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
210

Genre:
Jeugdthriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er uitstekend voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Shame on you van Margje Woodrow wil je weten wie het meisje op de cover is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie en waarvoor iemand zich zou moeten schamen. Bij het lezen van de titel verwacht je een Engelstalig boek te gaan lezen, maar dat is allerminst het geval, het is een Nederlandstalig boek. De titel wordt pas op het eind duidelijk. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Men heeft het boek voor de jeugd echt aantrekkelijk gemaakt, mede dankzij het politie niet betreden-elastiek om het boek en in het boek af en toe een schermafbeelding van een tekstbericht op een smartphone. Ook is het mooi dat aan het begin van elk hoofdstuk een foto is geplaatst van diegene die op dat moment aan het woord is. Wat de jeugdige lezers ook zal aanspreken is de QR-codes in het boek, die ze kunnen openen met hun smartphone. 
In Shame on you van Margje Woodrow kruipt een vriendengroep stiekem onder het hekwerk van een vakantiepark door en fikst een vakantiehuisje op het park. Wat een chill weekend moest worden veranderd in een nachtmerrie. Iemand in de vriendengroep moet volgens iemand anders zich dood schamen. Waarom? Waarvoor? Langzaamaan wordt duidelijk dat een paar vrienden daarvoor moeten boeten. 
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Shame on you van Margje Woodrow wordt je meegezogen in het verhaal. Je wilt weten wie de persoon is die te pakken is genomen en hoe het uiteindelijk met die persoon zal aflopen. Steeds als je een vermoeden hebt wie er achter kan zitten, komt er weer een ander persoon in beeld die ook wel eens de dader zou kunnen zijn. Continu wordt je in het verhaal op het verkeerde been gezet, blijkt het anders te zijn dan je eerst dacht. Het is een verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. De auteur heeft de spanning heel erg goed weten op te bouwen. Pas op het eind wordt duidelijk wie erachter zit en waarom die persoon erachter zit.
Margje Woodrow heeft zich in Shame on you heel erg goed ingeleefd in de personages. De manier van omgaan met elkaar, ruzie maken en dat het dan lijkt dat het nooit meer goed komt en de manier zoals ze praten, zoals bijvoorbeeld 'Nee, nee, is goed, man. Ik wil weg uit dit fakking bos.' Langzaamaan leer je de belangrijkste personen en hun achtergrond kennen en begrijp je steeds beter waarom ze reageren en doen zoals ze reageren en doen. Met sommige personages heb je echt te doen. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten. 
Shame on you van Margje Woodrow is fictief, maar het verhaal zou zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Het is voor te stellen dat eigenaren van vakantieparken extra goed letten op de hekken om hun vakantieparken en op hun vakantiehuisjes, als ze van dit boek gehoord hebben of misschien wel het boek hebben gelezen. Dit is een leerzaam verhaal. Het verhaal geeft goed weer waarom het belangrijk is dat je jouw smartphone goed moet beveiligen, waarom je jouw smartphone niet zomaar aan iedereen moet geven en dat je ook goed moet nadenken als je mensen filmt. Voor veel mensen kan het verhaal (deels) herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld dat een van de personen vaak eerst iets doet en zegt zonder eerst na te denken. Ook veel volwassenen zullen zich erin kunnen herkennen. 
Kortom; Shame on you van Margje Woodrow is een superspannende jeugdthriller waar je ook wat van kan leren.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt en die je op het verkeerde been zet. Je verwacht een Engelstalig boek te lezen, maar dat is, voor sommige mensen misschien gelukkig, niet het geval.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een redelijk origineel verhaal.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal dat altijd wel blijven.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
De auteur heeft de spanning heel erg goed opgebouwd in het verhaal.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten wie er achter de vreemde en bizarre gebeurtenissen zit. Je wilt weten hoe het verhaal eindigt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Vooral Indy zie je tijdens het verhaal groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Helaas kan ik dit keer niet zeggen aan wie ik een hekel heb en waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen wel, van anderen niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld de achtergrondverhalen van Indy & Jayden hebben mij geraakt en ook het geheim van Marlon heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt heeft.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor jeugdige lezers vanaf dertien jaar.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ De Fontein om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Margje Woodrow

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg