mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
inleiding tot een groen manifest
Waar gaat het boek over?
Drie jaar lang reisde Yuri Klaver met een kajak over het dak van Amerika. Een intrigerend avontuur met bijzondere ontmoetingen, maar ook een uitgelezen moment voor reflectie op de moderne wereld met diens ideeën over natuur en milieu, de rol van de overheid, de verschillen tussen man en vrouw, de staat van de economie, immigratie, Darwin en het geestelijke. Deze en nog veel meer actuele onderwerpen worden in dit boek op dusdanig originele wijze behandeld, dat zich gaandeweg een nieuwe denkrichting openbaart, één die de waan van de dag - de moderniteit - fluitend zal doorstaan, niet door modern te zijn maar tijdloos en traditioneel. Voor wie geen behoefte heeft aan een groen - rechtse filosofie, geen nood: door de genummerde paragrafen over te slaan resteert een reisverslag dat prima op zichzelf kan worden gelezen.
Yuri Klaver
Binnenwerk:
Jade Klasser
Jaar van verschijnen:
2022
EAN:
9789464628562
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
296
Genre:
Natuurorganisaties
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het reisverslag leent zich er goed voor om verfilmd te worden waarbij er misschien af en toe een onderbreking in kan waarin de auteur over zijn overpeinzingen vertelt.
Prijs:
€ 24,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Nieuwe wereld van Yuri Klaver wil je weten waar de foto precies is genomen en wat de geschiedenis van de plek is. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. De subtitels geven goed aan wat je kan verwachten van het boek. Het is alleen jammer dat er geen foto's van de reis in het boek staan. Als die erin hadden gestaan, dan was het boek compleet geweest. Ondanks de beeldende schrijfwijze van de auteur mis je toch de foto's. Je kan de genummerde paragrafen overslaan als je alleen het reisverslag wilt lezen, maar het is beter om ook de genummerde paragrafen te lezen, want die zijn stuk voor stuk interessant om te lezen. Je wordt daarmee aan het denken gezet en zet je ook geregeld aan tot discussiëren.
In Nieuwe wereld neemt Yuri Klaver de lezer mee op zijn reistocht over het dak van Amerika. Hij reisde drie jaar met zijn kajak erover. Een tocht die niet altijd even makkelijk ging. Een tocht waar hij veel te verduren kreeg, zoals een week lang op ijsklompen lopen waarbij hij zijn voeten warm probeerde te lopen. Een tocht waar hij soms nauwelijks tot geen mensen tegen kwam, wat hem genoeg tijd gaf om te overpeinzen, zoals bijvoorbeeld over Darwin. Een tocht waarbij hij soms oog in oog kwam te staan met diverse wilde dieren, zoals beren, maar bovenal een tocht waar hij veel zag van de natuur en waar hij vaak van genoot. Je kan tijdens het lezen van dit boek alleen maar bewondering hebben voor de auteur, dat hij zich zo goed wist te overleven in de natuur, dat hij niet snel opgaf, hoe zwaar hij het soms ook had. Heel veel mensen zouden dat niet kunnen, iets wat hun voorouders vaak wel konden, omdat ze wel moesten.
Wat zo mooi is van Yuri Klaver in Nieuwe wereld is dat hij oog heeft voor de natuur, dat hij kan genieten van wat hij om zich heen ziet. Daarnaast is het mooi dat hij zijn eigen mening durft te geven, ook al zal dat niet bij iedereen in goede aarde vallen, zoals zijn gedachten over vrouwen en homo's. Je bent het dan ook zeker niet met alles eens waar hij over peinst en kan soms boos op hem worden, maar er zijn genoeg overpeinzingen waar je het wel mee eens bent. Geregeld wordt je aan het denken gezet, zoals over leven en dood. Hij weet zijn mening steeds goed te onderbouwen, soms ook nadat hij eerst heeft gesproken met een lokale bewoner van een plaats, zoals over de wapenwet in Amerika. Als je dat stuk hebt gelezen, begrijp je beter waarom men in Amerika daar voor heeft gekozen en dat dat vaak niet voor niets is. Het is dan ook zeker een onderwerp waar je met anderen over gaat discussiëren, net zoals over veel andere onderwerpen, zoals over het milieu. Hij heeft ook geregeld terechte kritieken, zoals bijvoorbeeld over de geleerden van vandaag de dag die zich filosofen noemen. Ook heeft hij terechte kritiek op hoe veel mensen met de natuur omgaan. Dat men tegenwoordig vaak de natuur niet meer met rust laat om het te herstellen, terwijl dat zo belangrijk is voor de natuur. Hij komt met feiten over hoe het echt komt dat het klimaat opwarmt en dat is een andere mening dan die je vaak in de media hoort en leest.
Wat Nieuwe wereld van Yuri Klaver extra interessant maakt, is dat er ook een reisverslag van John Franklin in staat. Het is in het Nederlands vertaald, maar wel zo dat het is zoals hij het heeft geschreven. Daarnaast is het mooi dat de auteur hier en daar wat meer vertelt over de geschiedenis van bepaalde plaatsen, zoals bijvoorbeeld over Husky Lanes. Daarnaast geeft het de lezer ook stof tot nadenken over hoe bewoners van diverse plaatsen het toerisme ervaren en wat ze eigenlijk verwachten van diegenen die diverse plaatsen bezoeken.
Kortom; Nieuwe wereld van Yuri Klaver is een indrukwekkend boek waarbij je tussen de reisverslagen van de auteur zijn overpeinzingen over vele onderwerpen kunt lezen. Hij komt met feiten en weet al zijn overpeinzingen goed te onderbouwen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik mis foto's in dit boek, ook al heeft de auteur zijn reisverslag beeldend geschreven. De foto's hadden het boek compleet gemaakt.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de subtitels van het boek?
De subtitels zijn heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel en zal altijd actueel blijven.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken heel mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zeker op de momenten dat hij het zwaar had, zoals het moment dat zijn kajak ervandoor was. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Wie zich klein maakt leeft in een grote wereld, wie zich groot en belangrijk maakt, in een kleine.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van reisverslagen houdt waarin de auteur ook zijn overpeinzingen over diverse onderwerpen deelt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Het boek heeft me niet echt lang bezig gehouden toen ik het afgelopen donderdag uit had.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Het boek is onder andere te koop bij bol.com.
Veel dank voor je recensie!
BeantwoordenVerwijderen