FC Bayern München - Sam Van Clemen


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
FC Bayern München is een begrip in het voetbal. Iedereen kent de club, ze heeft supporters over de hele wereld. Bayern heeft sinds de oprichting in 1900 inderdaad een rijke geschiedenis opgebouwd: ze won tot nog toe 31 landstitels, 20 DFB-bekers en acht Europese Bekers. En ze leverde tal van spelers af van vaak internationale klasse. De Allianz Arena is uitgebouwd tot een indrukwekkend stadion waar het aangenaam vertoeven is. Bovendien won Bayern in 2019-2020 op een indrukwekkende manier voor de tweede keer in zijn geschiedenis de treble: Duitse landstitel, DFB-Pokal en de UEFA Champions League. Verder werd in Qatar het WK voor clubs gewonnen. Daarmee behoort de club definitief tot de allergrootste voetbalverenigingen uit de voetbalgeschiedenis. Over de geschiedenis van de club zijn al vele boeken geschreven. Een up-to-date overzicht in het Nederlands ontbreekt echter. Dit boek wil deze lacune invullen, nu in 2021 de club al meer dan 120 jaar bestaat. Dit rijke verleden wordt behandeld in negen chronologische delen. Aan de belangrijkste spelers en bestuursleden zijn aparte kaderteksten gewijd. In bijlage zijn overzichten opgenomen van het palmares van de club en de individuele spelers, de eindstanden in de competitie, de spelers van Bayern in de Mannschaft, de Europese wedstrijden, de voorzitters en de trainers. Zo wordt een belangrijk stuk voetbalgeschiedenis zo volledig mogelijk in kaart gebracht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464245868

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
342

Genre:
Sport & Outdoor

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van FC Bayern München van Sam van Clemen weet iedere voetbalfan al meteen over welke voetbalclub dit boek gaat. De cover behoeft geen verdere uitleg, ook als je niet van voetbal houdt, krijg je al een vermoeden van wat voor soort boek dit is. De zijkant en achterkant zijn ook schitterend. De titel van het boek spreekt voor zichzelf, want inderdaad, het boek gaat over FC Bayern München.
FC Bayern München van Sam van Clemen gaat over, jawel, de Duitse voetbalclub FC Bayern München. De auteur vertelt in vogelvlucht de geschiedenis van FC Bayern München, de auteur vertelt hoe de club is begonnen, waar het allemaal begonnen is met de voetbalclub, wie er in de voetbalclub hebben gespeeld, hoe de voetbalclub het heeft gedaan vanaf het allereerste begin tot en met het voetbalseizoen 2020-2021, de hoogte- en dieptepunten zijn beschreven en de auteur licht af en toe iemand uit die belangrijk was voor de voetbalclub. Het boek is compleet gemaakt met twee fotokaternen.
Net zoals in de boeken over Ajax en Feyenoord, is het te merken dat Sam van Clemen veel onderzoek heeft gedaan voor FC Bayern München. Je merkt, net als bij de vorige twee boeken, dat hij een groot voetbalfan is, dat hij weet waarover hij schrijft. Ondanks dat de geschiedenis van voetbal bekend is bij veel mensen en de auteur het ook in zijn vorige boeken heeft geschreven, is het goed van de auteur dat hij ook in dit boek de geschiedenis van voetbal heeft beschreven. Het is leuk voor diegenen, die nog nooit een boek over voetbal hebben gelezen en ook niet bekend zijn met de geschiedenis van voetbal, dat ze eerst de geschiedenis van de sport lezen, zodat ze weten hoe het begonnen is. In dit geval is herhaling in elk boek over de geschiedenis van voetbal dan ook niet erg.
Wat meteen opvalt tijdens het lezen van FC Bayern München van Sam van Clemen, is dat er voor je gevoel minder foto's in staan dan in de boeken over Ajax en Feyenoord. Misschien lijkt dat zo en staan er ongeveer evenveel foto's in als in de vorige boeken, maar in dit geval over twee fotokaternen verdeeld. Hoewel het een goed idee is, was het leuker geweest als men de foto's wat meer, zoals in de vorige twee boeken, had verdeeld over het boek, dat men bij elk hoofdstuk een of meer passende foto's had geplaatst, dan heb je een mooier overzicht van de jaren van de voetbalclub.
FC Bayern München van Sam van Clemen geeft een indrukwekkende geschiedenis van FC Bayern München weer. Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld weer, waarin zowel de hoogte- als de dieptepunten zijn beschreven. Je komt zo meer te weten over de voetbalclub en wilt na dit boek ook andere boeken gaan lezen over de voetbalclub, waaronder een jubileumuitgave van FC Bayern München. Het is alleen jammer dat sommige stukjes, met name over een paar spelers, zoals van Michael Rummenige, is afgeraffeld, dat er niet wat meer over hen is geschreven. Sowieso was het leuker geweest als er wat meer mensen die belangrijk waren geweest van de voetbalclub, waren uitgelicht, dat had het boek completer gemaakt. Buiten dat, is het mooi dat er ook getuigenverslagen van mensen die met de voetbalclub te maken hebben gehad in het verhaal verwerkt zijn, zoals van Franz John, die over de oprichting van de voetbalclub heeft verteld.
Het is voor te stellen dat de FC Bayern München fans München willen bezoeken en alle plaatsen willen bezichtigen die belangrijk waren en zijn voor de voetbalclub. Ook als je geen voetbalfan bent, wil je de stad bezoeken door wat de auteur op een gegeven moment zegt over München. 
Kortom; FC Bayern München van Sam van Clemen is een indrukwekkende verhaal over het ontstaan en het verdere verloop van FC Bayern München. Je krijgt een goed beeld van de voetbalclub van begin tot en met het voetbalseizoen 2020-2021. Het is een voetbalclub dat op vele manieren geschiedenis heeft geschreven, heeft laten zien dat ze niet zomaar een voetbalclub zijn.






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, want om hen draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en informerende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het boek is, zoals je mag verwachten van dit soort boeken, op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Hoewel de twee Wereldoorlogen in vogelvlucht beschreven zijn, raakte me het evengoed.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van FC Bayern München.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Sam Van Clemen

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg