Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Koster En De Kapelaan - Walther Van Venrooij


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een JT-mysterie
JT-7

Waar gaat het boek over? 
In dit zevende JT-boek krijgt Joost Ternate te maken met een kapelaan die zijn eigen overlijdensadvertentie zag staan in De Gelderlander. Deze onderpastoor uit Groningen wil uitgezocht hebben wat hierachter zit, want hij heeft geen tweelingbroer noch familie in Nijmegen waar de overledene als kerkbewaarder (koster) werkzaam was. JT neemt de opdracht aan, niet wetend dat hij hierdoor in een misbruikaffaire op een seminarie verwikkeld zal raken. Daarnaast krijgt hij nog te maken met de rituele moord op een zus van de koster. Als alle losse eindjes met elkaar verbonden zijn en hij tevreden terugkijkt op deze zaken, blijkt toch dat het anders zit dan hij aanvankelijk dacht.

Bron: bol.

Over de auteur:
Na een carrière aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarbij zijn leven werd gevuld met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, begon Walther van Venrooij met het schrijven van fictie, eerst voor kinderen, daarna voor volwassenen. In 2016 verscheen zijn eerste misdaadroman, Brieven uit de Hemel, met inspecteur Joost Ternate in de hoofdrol. In 2017 verscheen het vervolg, Aranea (boek JT2), nog in datzelfde jaar gevolgd door JT3: De Japanner. In 2018 kwam JT4 uit (Nora E.), gevolgd door JT5: De cruise van de familie Larousse (2019) en in 2020 Concert in mineur.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789463655330

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
196

Genre:
Detectives

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De koster en de kapelaan van Walther van Venrooij wil je weten wie de man op de cover is en wat zijn verhaal is. Ook wil je weten welke kerk op de cover staat. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je krijgt in ieder geval een vermoeden dat het een verhaal is waarin het geloof een belangrijke rol speelt. De subtitels geven goed aan van welke boekenserie dit deel is en welk nummer van de boekenserie.
In De koster en de kapelaan van Walther van Venrooij krijgt het team van Joost Ternate te maken met iemand die vertelt dat hij in de krant heeft gelezen dat hij is overleden. Op het eerste gezicht lijkt het een makkelijke zaak te zijn, een zaak waar het team in een paar uur mee klaar kan zijn. Het vermoeden is eerst dat iemand een lugubere grap met de zogenaamd overledene wilde uithalen, maar dan blijkt de zaak toch niet zo makkelijk te zijn. Joost en zijn team komen erachter dat er meer is en ze zijn een misbruikaffaire op een seminarie op het spoor. Ook krijgt het team te maken met een rituele moord op de zus van de koster. Als het team denkt dat alle eindjes met elkaar zijn verbonden, blijkt het toch nog anders te zitten dan gedacht.
De koster en de kapelaan van Walther van Venrooij is het zevende deel in het JT-Mysterie. Hoewel het wel fijner is om bij deel één te beginnen en daarna de andere delen op volgorde te lezen, is het niet noodzakelijk dat je de vorige delen hebt gelezen. Je kunt dit deel los lezen. Het is wel mooi van de auteur dat hij de (nieuwe) lezer in het voorwoord (opnieuw) laat kennismaken met Joost Ternate en zijn team, zodat je (weer) weet wie wie is en wat hun achtergronden zijn. Je wordt alleen al door de kennismaking nieuwsgierig naar de vorige delen. Ook is het mooi dat de auteur vertelt wat fictie is en wat niet.
Meteen bij het lezen van de eerste zin in De koster en de kapelaan van Walther van Venrooij word je nieuwsgierig naar het verdere verhaal. Tegelijkertijd vraag je je af hoe je zelf gereageerd zou hebben als je in de krant had gelezen dat je dood zou zijn. Je zit dan ook meteen in het verhaal en het verhaal laat je pas los als je het boek uit hebt. Hoewel dat niet helemaal klopt, je zit nog na te denken over het een en ander en je kunt alleen maar bewondering hebben voor een vrouw die zich als lokaas had laten gebruiken. Ook hier vraag je je af of je dat zelf had aangedurfd. De auteur heeft via de personages heel duidelijk uitgelegd wat het verschil is tussen een koster en een kapelaan en wat ze doen.
Het is voor te stellen dat er lezers zullen zijn die moeite hebben met bepaalde stukjes, omdat ze het zelf (deels) hebben meegemaakt. Ondanks dat een groot deel van het verhaal fictief is, had het verhaal van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn, omdat misbruik helaas ook in het echte leven voorkomt op diverse plekken en veel in de doofpot verdwijnt. De auteur heeft dat heel goed belicht in het verhaal, maar ook wat het met de slachtoffers doet heeft de auteur goed weten te verwoorden. Ook laat het verhaal goed zien hoe gehaaid mensen kunnen zijn en mensen kunnen inpalmen. Het is voor te stellen dat veel ouders, na het lezen van dit boek, hun dochters extra waarschuwen en in de gaten houden met wie ze omgaan. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de diverse emotionele momenten, zoals de reactie van Marieke als ze een brief van iemand heeft gelezen.
Walther van Venrooij heeft zich heel goed ingeleefd in de personages van De koster en de kapelaan. Door de beeldende schrijfstijl van de auteur heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijlijn meemaakt. Je leeft mee met diverse personages en hoopt dat de daders gepakt worden. Bij een paar personen krijg je een naar gevoel en bij een paar andere personages weet je niet meteen goed of ze betrouwbaar zijn of niet. Soms denk je te weten wie de dader wel eens kon zijn en dan blijkt het toch iemand anders te zijn. Geleidelijk aan kom je steeds meer te weten en ben je soms als lezer eerder op de hoogte van wat een persoon van plan is, dan de andere personages in het verhaal. Het is een verhaal met een paar verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals van iemand die bang is nadat hij een klacht bij iemand heeft ingediend. Je begrijpt zijn angst. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, zoals dat twee mensen bij elkaar komen, maar dat is niet erg. Je gunt ze allebei een gelukkig leven. Soms maken een paar personages je aan het lachen, zoals als iemand een mop vertelt over een nonnenklooster. Het eind komt als een verrassing, maar je weet ook gelijk wie het is, als je het verhaal goed hebt gelezen. Wat die persoon heeft gedaan keur je aan de ene kant niet goed, aan de andere kant heb je ook begrip voor die persoon.
Kortom, De koster en de kapelaan van Walther van Venrooij is een verhaal waar je meteen in zit. Een verhaal dat deels waargebeurd is en je aan het denken zet van hoe jezelf gereageerd zou hebben. Ondanks dat het een deels fictief verhaal is, zou het van het begin tot eind waargebeurd kunnen zijn. De auteur heeft heel goed een actueel nieuwsbericht van vorig jaar in dit verhaal verwerkt.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn erg goed gekozen, je weet meteen van welke serie dit boek is en welk deel dit is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Helaas is het verhaal erg actueel, omdat misbruik in de kerk en rituele moorden vandaag de dag helaas nog steeds voorkomt. Even voor de duidelijkheid, er zijn genoeg kerken waar geen misbruik voorkomt.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marieke, omdat ze een vrouw met lef is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals wat Romee en Katie is overkomen heeft me geraakt, maar ook wat diverse kapelaans hebben moeten doorstaan tijdens een bepaalde periode en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Het wordt tijd dat deze stinkende wond wordt weggesneden, want anders vallen er beslist meer slachtoffers.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van deels waargebeurde spannende verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen. 

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, die ga ik zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker. 

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:





Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg