De Schaduwrijken - P.A.J. Zomerdijk


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
‘Weet je wat nu zo bijzonder is?’ Simon prikte met zijn wijsvinger op Yona’s borst. ‘Diezelfde namen doken twintig jaar geleden dus al op in mijn onderzoek naar vrouwenhandel, en ook in de jaren zestig in de heroïnehandel. En ze duiken ook regelmatig op in de bovenwereld: vastgoed, luchtvaart, scheepvaart, verzekeringen, medicijnen … allemaal het grote geld.’

Ze zijn onzichtbaar voor de buitenwereld. Nergens laten ze een spoor na. Maar als familie vormen ze een fijnmazig web, met contacten in onder- en bovenwereld. Toch is er een enkele journalist die bepaalde mensen op het spoor komt. Ze op de foto zet. Hun gangen nagaat. Maar dat komt hem duur te staan. Een razend spannende roman over verborgen macht, die op ware gebeurtenissen gebaseerd zou kunnen zijn.

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Luit Middendorp

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789463655385

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Thrillers & spanning

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk wil je weten waarom men voor zoveel ruis met hier en daar wat schaduw heeft gekozen. Zo te verder je in het verhaal komt, zo te duidelijker het wordt en dan kun je alleen maar concluderen dat men er goed aan heeft gedaan om voor deze cover te kiezen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe het precies zit.
In De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk speelt een hele rijke familie de hoofdrol. Het is een familie die heel veel bezit en heel veel macht heeft, maar, op een select groepje mensen na, weet niemand wie de familie precies is, omdat ze vele schuilnamen hebben. Ze vormen als familie een fijnmazig web, maar voor de buitenwereld zijn ze onzichtbaar, doordat ze geen sporen achterlaten. Eens in de zoveel tijd komt een journalist ze op het spoor, maar dat komt hem altijd duur te staan. 
Elk hoofdstuk in De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk begint met een stukje testament. Tijdens het lezen ontdek je dat niet alleen de hoofdstuktitels passend zijn bij elk hoofdstuk, maar ook de stukjes testament. Als je het boek uit hebt, dan heb je nog niet alle stukjes testament gelezen, omdat er veel meer is, maar niet relevant genoeg zijn voor dit verhaal. 
De auteur heeft dat heel mooi gedaan in dit verhaal. Dit is geen boek dat je even tussendoor leest, je moet goed opletten, want even niet opletten en je kunt de draad kwijt zijn. Dat je goed moet opletten, komt met name doordat diverse personages nogal eens van naam wisselen, waardoor je het soms even niet meer weet en je een stukje terug moet lezen. Je vraagt je dan ook tijdens het lezen af hoe de personages dat zelf hebben, of ze uiteindelijk nog wel weten wie ze oorspronkelijk waren.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk zit je in het verhaal en wil je verder lezen. Je wilt weten hoe het een en ander verloopt en of diverse personen uiteindelijk gepakt zullen worden voor hun, soms misselijkmakende, daden. Hoewel het over het algemeen meevalt met de bloederigheid, zitten er toch een paar stukjes in verwerkt die je niet onder het eten wilt lezen of voor het slapen gaan. Je kunt dit boek dan ook beter niet onder het eten of voor het slapen gaan lezen. 
De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Een verhaal met vele spannende momenten waarbij je in spanning op het puntje van je stoel zit, zoals als een tante en haar neef op een eiland zijn en een gesprek hebben. Je krijgt een vermoeden van hoe het gaat lopen, maar dan blijkt het verhaal toch anders te lopen. Af en toe is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, zoals over twee personen, maar dat is niet erg, het stukje verloopt uiteindelijk toch nog anders dan je dacht. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en baal je stiekem over iets. Ondanks dat het eind een passend eind is, zou het mooi zijn als er nog een deel komt, want dit verhaal is een verhaal dat je eindeloos kunt uitbreiden door de toekomstige generaties van die familie. Het zou ook leuk zijn als er delen komen met verhalen van de eerdere generaties. Wat overigens alleen jammer is, is dat je over twee personen op een gegeven moment niets meer terugleest, terwijl zij toch het begin waren van het jongste deel van de generatie. Het was mooier geweest als je had kunnen lezen hoe hun levens verder was gegaan of geëindigd. 
P.A.J. Zomerdijk heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages in De schaduwrijken. De auteur heeft diverse personages goed weten uit te diepen, waardoor je ze goed leert kennen. Je hebt geregeld te doen met diverse personages, zoals een meisje dat bij haar ouders is weggehaald. Het verhaal laat goed zien dat slimmer ogende kinderen ook domme dingen kunnen doen en kinderen die minder slim lijken, misschien wel slimmer zijn dan men over het algemeen denkt. Net zoals in veel families, blijkt dat in deze familie ook schijn bedriegt, dat er leden van de familie zijn, die anders denken, ook al doen ze mee met de familie.
Ondanks dat het een fictief verhaal is, komen bepaalde gebeurtenissen je bekend voor, zoals de macht die de elite heeft. Je gaat je diverse dingen afvragen tijdens het lezen, zoals hoe het met de vermiste mensen in het echte leven zit die nooit gevonden zijn en je gaat recente gebeurtenissen in het echte leven met andere ogen bekijken, zoals de verhalen over klimaat. Het verhaal had dan ook zomaar waargebeurd kunnen zijn en misschien zijn sommige gebeurtenissen ook wel echt gebeurt. Het verhaal laat heel goed zien hoe nietsontziend en manipulatief veel rijke mensen kunnen zijn. 
Kortom, De schaduwrijken van P.A.J. Zomerdijk is een spannend verhaal over een rijke familie met veel macht en die met veel wegkomen. Het verhaal laat goed zien wat men kan doen als men geld heeft, maar ook wat het met mensen kan doen als ze verblind worden door geld. Door het verhaal ga je anders naar recente gebeurtenissen in het echte leven kijken en zet het je aan het denken. Tegelijkertijd krijg je begrip voor de media waarom ze publiceren wat ze publiceren, ook al vind je het jammer dat veel journalisten niet kritischer durven te zijn.



Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is, ook al is het fictief, erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Alice, omdat ze een levensgenieter is, ook al blijkt ze een familiekaraktertrek te hebben die je eerst niet had verwacht.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Yvette, Alice en Alain zou ik wel bevriend kunnen zijn, met de andere familieleden niet.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personages begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van andere personages begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het stukje waarin een meisje voor geld wordt meegenomen en wat er daarna gebeurt. Het is voor te stellen dat veel ouders hun dochters extra in de gaten houden. Ook heeft het stukje waarin een journalist zijn werk deed en hoe het uiteindelijk met hem afliep me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Je kon het niet aan haar zien zoals ze daar zat, maar ze was zo gevaarlijk als een vergeten kist verwaarloosd dynamiet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende verhalen houdt dat waar gebeurd zou kunnen zijn.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgende deel komen, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg