mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Het verhaal van de vrouw achter Vincent.
Oorspronkelijke titel:
Oorspronkelijke uitgever:
Zij vertelde Vincents verhaal; nu is het tijd voor dat van haar. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Om het uitlekken van een schandaal te voorkomen verhuist de Nederlandse Johanna Bonger in het jaar 1888 naar haar broer in Parijs. Ze groeit uit tot een graag geziene gast in de kunstwereld, zeker nadat ze trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh. Samen ontfermen ze zich over Theo’s broer Vincent, die tevergeefs een carrière als kunstschilder najaagt.
Vincent van Gogh sterft uiteindelijk berooid en anoniem. Decennialang kent niemand zijn werk, totdat zijn schoonzus na de dood van haar man de regie in handen krijgt. Johanna keert terug naar Amsterdam, met in haar koffers een groot aantal als waardeloos beschouwde schilderijen. Maar Johanna ziet wél iets in de kunstwerken. Vastberaden besluit ze alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Vincents werk alsnog tentoongesteld wordt…
Mevrouw Van Gogh is het prachtige, waargebeurde verhaal over de vrouw die Vincent van Gogh op de kaart zette.
Bron:
bol.
Over de auteur:Caroline Cauchi werkte als docent voordat ze begon te schrijven. Onder de naam Caroline Smailes schreef ze onder andere The Drowning of Arthur Braxton, die verfilmd werd. Ze woont in Liverpool.
Bron: achterkant boek
Vertaald door:
Caspar Wijers
Omslagontwerp:
bij Barbara
Binnenwerk:
Mat-Zet B.V., Huizen
Jaar van verschijnen:
2023
Druk:
Eerste druk
EAN:
9789402711950
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
400
Genre:
Roman
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich heel goed ervoor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Mevrouw Van Gogh van Caroline Cauchi wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Bij het lezen van de achternaam zullen er maar weinig mensen zijn die de naam niet kennen, zelfs als je nog nooit een schilderij van de wereldberoemde schilder hebt gezien, heb je wel eens van hem gehoord in de media. In dit geval heeft de beroemde schilder wel een belangrijke rol in dit boek, maar gaat het om zijn schoonzus. De titel en subtitel spreken dan ook voor zichzelf, je weet meteen over wie het gaat.
Mevrouw Van Gogh van Caroline Cauchi vertelt het verhaal van Johanna van Gogh-Bonger. Het is een op waarheid gebaseerd verhaal waarbij feit en fictie met elkaar zijn verweven. De auteur heeft aan de hand van brieven en notities in een schetsboek het verhaal van Johanna geschreven. In het verhaal lees je hoe Johanna met de gebroeders Van Gogh in aanraking komt, hoe hecht de band tussen de gebroeders was, het zware leven van Vincent, waar Vincent mee worstelde, hoe Johanna het leven met Theo ervaarde, hoe ze met Theo Vincent steunde, hoe ze haar leven oppakte met haar zoon na de dood van Theo en hoe ze heeft gezorgd dat Vincent van Gogh niet meer weg te denken is in de kunstwereld. Je kunt je niet voorstellen dat er ooit een tijd was dat er maar weinig mensen van Vincent van Gogh hadden gehoord, dat er mensen waren die hem verachten en dat hij zijn kunst nauwelijks aan de straatstenen kwijt kon.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Mevrouw Van Gogh van Caroline Cauchi word je meegezogen in het verhaal en laat je pas los als je het boek uit hebt. Daarna ga je de genoemde Brieven aan zijn broeder online opzoeken en downloaden, want je wilt de genoemde brieven ook lezen om een nog beter beeld te krijgen van de gebroeders Van Gogh. Het is een verhaal dat je niet loslaat als je er niet in aan het lezen bent, zeker niet bij bepaalde stukjes, zoals als Johanna een dagje weg is geweest met een bepaald persoon, wat ze achteraf gezien beter niet had kunnen doen om bepaalde redenen. Als je het boek uit hebt, houdt het verhaal je ook nog bezig, ondanks dat de auteur dan haar geheimen heeft prijs gegeven van wat waar is en wat niet waar is in het verhaal. Het is heel mooi van de auteur dat ze dat aan het eind heeft verteld en wat haar heeft doen besluiten om dit boek te schrijven en waarom ze ervoor koos om het op deze manier te schrijven. Het is fijn dat ze daar eerlijk in is. Tijdens het lezen merk je niet wat waar is en wat niet waar is. Van begin tot eind geloof je dat het verhaal gegaan is zoals Johanna haar verhaal vertelt. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Je merkt aan alles dat de auteur onderzoek heeft gedaan voor haar boek. Veel is bekend, zoals over het oor van Vincent, maar er staan ook feiten in die niet veel mensen weten, zoals over een wereldberoemd schilderij waar meerdere versies van zijn. Na het lezen van dit boek ga je anders naar de schilderijen van Vincent van Gogh kijken en wil je het Van Gogh Museum bezoeken.
Doordat Mevrouw Van Gogh van Caroline Cauchi op een beeldende en vertellende manier is geschreven, de auteur heeft Johanna haar verhaal laten vertellen vanaf dat Johanna als jonge vrouw naar Parijs is gestuurd, tot een jaar voor haar overlijden, waarbij de laatste jaren niet meer zo heel veel wordt verteld, leest het verhaal vrij vlot weg. Tijdens het lezen waan je je in de tijd dat Johanna leefde. De personages komen tijdens het lezen tot leven, je voelt hun onzekerheden, hun verdriet, hun vreugde en alle andere gevoelens. Je leeft mee met Johanna, Theo & Vincent. Je hebt geregeld te doen met ze, zoals als Vincent het niet meer ziet zitten. Geregeld vraag je je af hoe je zelf gereageerd zou hebben, zoals op een opmerking van Sara over baby Vincent. Je hebt bewondering voor Johanna dat ze evengoed zo rustig bleef. Hoewel het een aangrijpend, maar ook boeiend verhaal is, moet je soms ook lachen om bepaalde stukjes, zoals als Johanna op een gegeven moment tegen Vincent zegt dat ze geen schilderij is. Je hebt meteen een nieuwe reactie voor als een man te lang naar een bepaalde plek op jouw lichaam kijkt. Voor veel mensen kunnen bepaalde gevoelens die Johanna heeft, zoals jaloezie, herkenbaar zijn, omdat ze daar zelf ook last van hebben of iemand kennen die daar last van heeft. Je moet het verhaal overigens wel in het tijdsbeeld plaatsen, zoals dat vrouwen in de tijd van Johanna weinig te zeggen hadden. Je bent tijdens het lezen van het verhaal blij dat je in dat opzicht niet in die tijd leeft.
Mevrouw Van Gogh van Caroline Cauchi laat goed zien hoe men reageerde als vrouwen voor zichzelf op kwamen, hoe hecht de band tussen de gebroeders Van Gogh was, hoe ver dat doorspeelde in hun levens met anderen, hoe de reputatie van Vincent tijdens zijn leven was, hoe de band tussen Johanna en Vincent was, hoe het huwelijk van Theo & Johanna was, hoe lastig het voor een vrouw was om kunstenaar te zijn, hoe Johanna ervoor zorgde dat haar zwager wereldberoemd werd en wat de zoon van Theo & Johanna uiteindelijk is gaan doen. Het is een verhaal dat laat zien dat doorzettingsvermogen loont. Je leert van het verhaal, zoals over de technieken die Vincent voor zijn schilderijen heeft gebruikt. Je wordt soms aan het denken gezet, zoals over 'lelijke' schilderijen.
Kortom, het is heel goed van Caroline Cauchi dat ze Mevrouw Van Gogh heeft geschreven, dat ze Johanna van Gogh-Bongers haar verhaal heeft laten vertellen, zodat je weet wie echt voor heeft gezorgd dat Vincent van Gogh wereldberoemd is geworden en waarom ze daarvoor heeft gevochten. Ondanks dat een groot deel van het verhaal fictief is, zou het verhaal van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, je weet meteen over wie het boek gaat.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, die spreekt voor zichzelf.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte vertellende en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen. Als je niet in het boek aan het lezen bent, dan houdt het boek je onbewust bezig tot je weer verder gaat lezen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse mensen groeien, zoals Johanna en Clara.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Johanna, omdat ze een vrouw is die haar tijd vooruit was, haar mondje wist te roeren, maar ook een groot hart had, ondanks dat ze ook haar onzekere momenten heeft gekend en wisselvallige stemmingen. Tegen het eind kun je alleen maar bewondering hebben voor haar, voor de manier hoe ze met alles om is gegaan in haar leven.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Het is heel makkelijk om te zeggen dat ik aan Sara een grote hekel had, maar ik kreeg ook steeds meer medelijden met haar. Verder had ik aan niemand een echte hekel.
Had je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik had wel bevriend kunnen zijn met Johanna, omdat ik veel van mezelf in haar herken, ook al heeft ze een totaal ander leven geleid.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken heel mooi. Ik vind het jammer dat ik het Parijs van toen niet heb zien groeien tot een stad die het nu is, dat ik niet de bouw van de Eiffeltoren heb meegemaakt.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals de dood van Vincent en hoe Theo erop reageerde, wat dat tot gevolgen had. Ook heeft het me geraakt hoe Johanna reageerde op haar zwangerschap. Toen ik de reden las, begreep ik haar. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
'En iedere moeder die zichzelf een expert noemt zodra haar kleintje eruit floept, is een liegbeest.'
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van op waarheid gebaseerde verhalen houdt over de familie Van Gogh en voor de Van Gogh fans.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Leesfragment:
Ga naar de website van
HarperCollinsHolland om een leesfragment van het boek te lezen.
Website van de auteur:
Reacties
Een reactie posten