Portret Van De Aardbeienplukster Als Jonge Vrouw - Robertus Baeken
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
'Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw' gaat over Mieke, een weinig geschoold, maar schrander buitenmeisje. Ze meent haar roeping te missen doordat ze in een bedrijf aan een computer tewerkgesteld wordt. Door de controversiële opvattingen van haar vriend, de briljante student Francis, komt zij ertoe de traditionele waarheden waarmee ze is opgegroeid, minder vanzelfsprekend te vinden en keuzes te maken die haar in conflict brengen met haar behoudsgezinde ouders. Als Francis naar de universiteit vertrekt en zij ongewenst van hem zwanger geraakt, loopt ze van huis weg, – het begin van een waanzinnig avontuur. Wat na de liefde? Dit thema wordt de aanleiding tot een erg levendig en gevoelig getekend meisjesportret dat naadloos naar de volwassenheid evolueert; dit tegen de achtergrond van een onvergetelijk liefdesverhaal uit de jaren zeventig – het begin van het digitale tijdperk.
Bron: bol
Over de auteur:
Bron: bol
Over de auteur:
Robertus Baeken debuteerde in 1981 met de roman 'Van Liefde en Ondeugd'. Als technisch tekenaar in de metallurgie actief, bleef hij elke dag trouw aan zijn roeping als auteur. Zo schreef hij gestadig een gigantisch en divers oeuvre bijeen. Volgens hem moet een schrijver erop vertrouwen dat het zuivere gevoel en de irrationele, onbewuste krachten in hem zijn verhaal naar de juiste vormgeving zullen leiden.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Omslagontwerp:
Serge Baeken
Binnenwerk:
Binnenwerk:
Serge Baeken
Jaar van verschijnen:
Jaar van verschijnen:
2022
ISBN:
ISBN:
9789464624205
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
Aantal pagina's:
256
Genre:
Genre:
Literaire romans
Verfilmd?
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. De titel doet vermoeden dat je een soort minibiografie van een aardbeienplukster gaat lezen. De titel nodigt je uit om het boek te lezen.
In Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken is Mieke een jong buitenmeisje die niet geleerd heeft en ze komt uit een katholiek gezin. Ze wordt door haar baas te werk gesteld achter een computer, maar door de gesprekken die ze heeft met haar vriend en doordat ze zelf ook nadenkt over het leven en het geloof, heeft ze het gevoel dat ze haar roeping mist. Als haar vriend voor zijn studie naar Brussel vertrekt, blijkt ze zwanger van hem. Na het juiste moment afgewacht te hebben, besluit Mieke naar hem toe te gaan en te kijken of het waar is wat men over haar vriend heeft gezegd en om hem te vertellen dat hij vader wordt en hoe het verder moet met hen. Zo te verder de weken vorderen, zo te vastberadener Mieke wordt om haar ongeboren kind te houden. De reactie die Mieke krijgt, is niet die waar ze op hoopte en ondertussen is er bij haar thuis ook iets gebeurt dat haar wereld en die van haar ouders en zusjes op de kop zet. De vraag is of ze nog op tijd thuis is voor het te laat is en hoe haar leven verder moet.
Meteen bij het lezen van de eerste zin in Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken wil je verder lezen. Je wilt weten waarom iemand die zin zegt en in welke context je die moet plaatsen. Het is een zin die je tegelijkertijd angstig maakt, zeker als je gevoelig bent voor dat soort uitspraken. Over deze zin, maar ook over andere zinnen en vragen, zoals over het geloof, ga je nadenken. Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest. Hier en daar is het poëtisch geschreven, zoals het besef van Mieke over hoe haar baas ook is. Zoals gezegd, is het verhaal beeldend geschreven. Je hebt daardoor het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn zelf meemaakt, je ziet de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt voor je. Ook heeft de auteur de gevoelens van de personages goed weten te beschrijven. Je voelt de gevoelens als schaamte, boosheid, maar ook de vreugde. Soms zou je de hoofdpersoon willen toespreken en zeggen dat ze met bepaalde personen beter niet om kan gaan, omdat die haar wil niet accepteert. Je hebt geregeld te doen met de hoofdpersoon te doen, zoals over de schuld van de zwangerschap. Alleen daarom al krijg je een hekel aan een bepaald persoon.
Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken is een verhaal met een paar voorspelbare stukjes, zoals hoe het zal lopen tussen twee personen, maar dat is niet erg, want er zitten genoeg stukjes in die je niet ziet aankomen, zoals wat iemand uiteindelijk overkomt. Het verhaal kent een paar spannende momenten, zoals als iemand in een oude auto zit en er niet uit durft, omdat een grote hond zijn tanden laat zien. Je zit dan echt even in spanning en je kunt alleen maar hopen dat dat goed zal aflopen. Zorg dat je een doos met tissues bij de hand hebt voor een paar emotionele momenten, zoals als een dierbaar iemand is overleden, je zult dan een paar traantjes pinken. Het plot komt niet als een verrassing, maar dat is niet erg, want het is een heel mooi verhaal. Het laatste hoofdstuk is een mooi eind van het verhaal, waardoor het verhaal mooi is afgerond.
Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat nu haast ondenkbaar is, was vroeger normaal, zoals dat meisjes toestemming van hun ouders nodig hadden om de pil te mogen slikken, die kon je niet zo makkelijk bij de dokter halen, zoals vandaag de dag het geval is. Voor veel mensen kan het verhaal hier en daar herkenbaar zijn, zoals de onzekerheid die alleen jonge mensen kunnen hebben en voor zwangere vrouwen kunnen de overdenkingen van Mieke herkenbaar zijn, zoals of het wel zo buitengewoon is wat er in haar groeit. Er zitten een paar stukjes in het verhaal waarin mannen vrouwen als malse meisjes zien. Op een gegeven moment hoop je dat iemand voor zichzelf opkomt en bepaalde mannen niet laat wegkomen met hun manier van praten over vrouwen.
Het verhaal laat zien dat veel mensen naar buiten toe zich anders gedragen dan ze in werkelijkheid zijn. Die mensen doen dat meestal met een reden en kan dan ook voor veel mensen herkenbaar zijn. Daarnaast laat het verhaal goed zien hoe hard mensen kunnen zijn als het om geloof draait, maar tegelijkertijd ook voor bepaalde personen uiteindelijk minder hard kunnen zijn. De auteur heeft dat proces mooi weten te beschrijven. Het is ook mooi van de auteur dat hij de hoofdpersoon het een en ander heeft laten relativeren, zoals over haar ouders. Het verhaal laat ook goed zien hoe misverstanden over jezelf door anderen de wereld in geholpen kunnen worden en dat je soms naar je gevoel moet luisteren, ook al is dat op een ongepast moment. Soms vraag je je af wat jezelf gedaan zou hebben, zoals wat de hoofdpersoon op een gegeven moment doet als ze bij iemand voor het laatst op bezoek gaat. Je begrijpt waarom ze dat doet.
Kortom, Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw van Robertus Baeken is een mooi liefdesverhaal van een meisje dat in korte tijd een vrouw wordt. Een vrouw die steeds steviger in haar schoenen komt te staan, maar evengoed haar onzekere momenten nog heeft.
Het boek is onder andere te koop bij bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Wat vind je van de cover?
Het is een schitterende cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, want om de aardbeienplukster draait het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een beeldende, vlotte en hier en daar poëtische manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, want veel wat in het boek is beschreven, zal altijd blijven bestaan, zoals dat er altijd mannen zullen zijn blijven bestaan die in vrouwen alleen maar een speeltje zien en meer niet.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal bent begonnen in het boek, kun je niet meer stoppen met lezen, omdat je wilt weten hoe het met Mieke zal eindigen, of ze haar kind krijgt en of ze uiteindelijk haar roeping weet te vinden.
Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet verrast, maar dat is niet erg, ik heb genoten van het boek en dat is ook belangrijk.
Is het verhaal geloofwaardig?
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de hoofdpersoon groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Mieke, omdat ze op een gegeven moment steeds beter voor zichzelf durft op te komen en tegen mensen durft te zeggen waar het op staat, ook al is dat niet altijd even vriendelijk.
En aan wie had je een hekel en waarom?
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken over het algemeen mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik heb die tijd, weliswaar niet helemaal bewust, maar ik heb die tijd wel meegemaakt, en dat is me goed afgegaan.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld hoe een oudere man leeft en toch aan een ander denkt als hij die persoon mag, maar ook de manier hoe iemand de aandacht van iemand anders probeert te trekken en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Mooie quote in het boek:
Als zij haar wil doordreef, maakte ze van die verliefde kwast een aap.
Zou je het boek aanraden?
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van liefdesverhalen houdt, waarbij je hier en daar ook aan het denken wordt gezet.
Hoeveel sterren geef je het boek?
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Website van de uitgever:
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten