St. Anna - Sjef Smeets


Van uitgeverij Lecturis mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De geschiedenis van het zelfstandige St. Anna Ziekenhuis Geldrop 1931 - 2017

Waar gaat het boek over? 
De geschiedenis van het zelfstandige
St. Anna Ziekenhuis Geldrop 1931-2017

Dit boek vertelt het verhaal van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Een uniek ziekenhuis gelegen vlakbij de steden Eindhoven en Helmond met een geheel eigen cultuur. Samensteller Sjef Smeets heeft met hulp van een enorm archief feiten en gebeurtenissen verzameld die samen met vele foto's en krantenartikelen de bijzonder interessante geschiedenis van dit ziekenhuis laten zien.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789462263086

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
260

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van St. Anna van Sjef Smeets kan het zijn dat de oudere generatie, die het oude gebouw van St. Anna hebben gekend, een nostalgisch gevoel krijgen. Het ziekenhuis ziet er dan ook erg huiselijk uit. Je krijgt bewondering voor de verpleegster die ogenschijnlijk makkelijk het bed met een van de patiënten door het ziekenhuis manouvreert. Het lijkt alsof de man haar daarvoor een bloemetje wil geven. Wat ze absoluut verdiend zou hebben. Verderop in het boek kan je lezen waarom de verpleegster met de man in het bed door de gangen loopt.
St. Anna van Sjef Smeets vertelt over de geschiedenis van het ziekenhuis in Geldrop. Het is een bijzonder verhaal van een ziekenhuis dat al zo lang bestaat en al heel veel heeft meegemaakt. Het is zo'n ziekenhuis waarvan je hoopt dat die altijd blijft bestaan, alleen al om zijn geschiedenis. Je leest wat het ziekenhuis eerst was voor het verbouwd werd, hoe het eerst heette, hoe het uiteindelijk een ziekenhuis werd, wie daar verantwoordelijk voor waren, hoe het daarna ging, wie er allemaal werkten in het ziekenhuis in het verleden en wat ze deden, wat er allemaal bij komt kijken voordat een ziekenhuis verbouwd kan worden, hoe het ziekenhuis bestuurd wordt, hoe het ziekenhuis in de loop der jaren uitbreidde en weer afdelingen en bedden afstootte, wat er allemaal moest wijken voor het huidige ziekenhuis en hoe het misschien in de toekomst gaat. De auteur heeft aandacht besteedt aan een aantal personen die belangrijk waren voor het ziekenhuis zoals een voormalige directeur, een aantal verpleegsters en een aantal zusters zonder wie het ziekenhuis nooit had bestaan, opdat ze nooit vergeten worden.
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld weer waarbij er geregeld even verplaatst moet worden in de tijd. Dat wat nu ondenkbaar is, dat was in vroeger jaren heel normaal, zoals bijvoorbeeld roken in het ziekenhuis. Je leest wie er op een gegeven moment pleitte voor een rookverbod. Het ziekenhuis bleek in het verleden ook zijn tijd voor te zijn op andere ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld met vlinderteams.
De foto's, diverse documenten en kranteberichten maken het boek compleet. Daardoor krijg je een nog beter beeld van hoe het ziekenhuis er vroeger uit zag en hoe het er nu uitziet, hoe het van binnen eruit zag en wat er allemaal werd gebruikt. Daarnaast krijg je een goed beeld van hoe de kleding van de verpleegsters er vroeger uitzagen. Dankzij de krantenberichten weet je wat er allemaal over het ziekenhuis is geschreven.
Kortom; St. Anna van Sjef Smeets is een interessante geschiedenis van het ziekenhuis in Geldrop. Het vertelt het verhaal van voor het ontstaan van het ziekenhuis tot eind 2018 en hoe het misschien in de toekomst verder gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet nostalgisch aan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Geldrop lijkt me een mooie plaats.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat er zoveel bij komt kijken voor een ziekenhuis verbouwd mag en kan worden en dat er zoveel bij komt kijken om een ziekenhuis te runnen. Dat geeft toch een andere kijk erop.
De foto's van de sloop van het oude ziekenhuis en klooster deden mij wel wat. Persoonlijk heb ik altijd wat moeite met gebouwen die er van buiten mooi uitzien, als die gesloopt worden. Dan ga ik bedenken wat zo'n gebouw wel niet allemaal moet hebben meegemaakt en vraag me dan stiekem af of het misschien niet beter was als er weer exact zo'n zelfde gebouw terug komt, maar dan voorzien van de moderne voorzieningen als dubbel glas, een warmte pomp enz. Toch is het ook wel begrijpelijk dat dat in dit geval niet kon.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die op wat voor manier ook te maken hebben gehad en nog steeds hebben te maken met St. Anna.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik de foto's nog een keer ga bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Leuk weetje over het boek:
Het ziekenhuis heeft een eigen site: St. Anna Ziekenhuis

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij Lecturis om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
Lecturis | DATO












Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg