April - Fons Mariën


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
(een verhaal over poëzie en parfum)

Waar gaat het boek over? 
Gent, april 1997. Marcel Van Kwikkelberghe is een dertiger, single, klerk bij de stad en dichter. Van een uitgeverij krijgt hij het bericht dat die zijn eerste bundel zal uitgeven. Hij zal die de titel ‘April’ geven en publiceren onder de schuilnaam Frank De Mol, een naam die zijn vriend Johan vroeger gebruikte voor artikels in een links blad. In een flash-back naar april ’96 zien we Marcel in Granada, waar hij een taalcursus volgt. Hij wordt er verliefd op Pilar, een jonge flamencodanseres. Maar zal hun relatie stand houden?

Terug in Gent wordt Marcel – na de publicatie van ‘April’ – geïnterviewd door Veerle, een jonge freelancer die naast haar studies werkt voor een krant. Marcel en Veerle ontmoeten elkaar opnieuw tijdens de Gentse feesten en worden een koppel. Maar vanwaar komt Marcels toenemende fascinatie voor parfum? En wat is zijn relatie met het verkoopstertje Mireille uit de parfumwinkel? En wat als de “verrekte Fons Mariën”, die op de radio een reeks over Federico Garcia Lorca heeft, roet in het eten komt gooien met een revelatie over Marcels dichtbundel? Wat heeft de onbekende dichter Luis Federico Martínez Alvarez met dit alles te maken? Naarmate Veerle zijn geheimen op het spoor komt, wordt Marcel meer en meer in het nauw gedreven. 

Bron: achterkant boek

Over de auteur:
Fons Mariën (1955) studeerde Germaanse filologie in Gent en werkte later 25 jaar voor de VRT. Als publicist schreef hij onder meer reisartikelen voor De Morgen (jaren '90, veelaal over Spaanse bestemmingen). Hij maakte in 1997 een reeks over Federico Garcia Lorca voor het Radio 1- programma Het einde van de wereld en gaf in 2002 in eigen beheer een bundel reisverhalen uit: De omweg van Gent. In 2019 verscheen zijn non-fictieboek De slaap van de rede brengt monsters voort bij Uitgeverij Aspekt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388245

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
128

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de titel van April van Fons Mariën krijg je een vermoeden dat het boek over de heerlijke lentemaand gaat, de maand waarin alles tot bloei komt en waarin veel mensen weer zin krijgen in de leuke dingen van het leven. De titel wordt al heel snel duidelijk en blijkt toch een andere betekenis te hebben, maar evengoed past de titel bij het boek.
April van Fons Mariën geeft van april tot en met december 1997 maandelijks weer wat de hoofdpersoon die maand heeft meegemaakt en hoe hij die maanden ziet, wat hij erbij voelt. Het boek eindigt met een epiloog in de huidige tijd. Het boek is op een vlotte, haast poëtische manier geschreven, maar soms ook op een filosofische manier zoals bijvoorbeeld de discussie over onverschilligheid. Het is een boek waarbij je goed de aandacht bij moet houden, want als je even niet op let, dan kan je de draad kwijt zijn. Daarnaast moet je het boek in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat in 1997 nog heel normaal was, dat dat heden ten dage niet acceptabel meer is zoals bijvoorbeeld roken in huis. Door bepaalde nieuwsberichten, zoals bijvoorbeeld de dood van prinses Diana, zullen diegenen die dat bewust hebben meegemaakt, even teruggeworpen worden in de tijd.
Meteen vanaf de eerste bladzijde word je meegezogen in het verhaal van de hoofdpersoon, je leert hem en zijn gewoontes langzaam aan kennen, je zit meteen in het verhaal. Het verhaal begint gelijk herkenbaar voor heel veel mensen, met het uitkiezen van een cadeau voor een jarige persoon. Hoe lastig dat dat kan zijn, zeker als je de persoon niet goed kent. Bij een bezoek aan een winkel wordt de hoofdpersoon verliefd op een medewerkster en bedenkt hij van alles om maar contact te maken met haar. In een flashback gaat hij terug naar Spanje waar hij verliefd wordt op een Spaanse schone, maar of dat goed afloopt is nog maar de vraag. Terug in Gent krijgt hij bericht dat hij zijn eerste bundel mag uitgeven bij een uitgeverij, waarna hij in contact komt met een interviewster die hem niet alleen beroepsmatig, maar ook om persoonlijke redenen meer van hem wil weten. Langzaam aan ontrafelt ze op een haast slinkse wijze zijn geheimen en wil ze de waarheid weten over parfumflesjes die ze heeft gevonden in zijn huis en hoe het zit met de gedichten die hij voor zijn bundel heeft geschreven. Klopt het wat ene Fons Mariën erover zegt? Zo zijn er meer vragen waarop ze een antwoord wil hebben. Heeft hij al die tijd gelogen of toch de waarheid vertelt, maar ook een paar dingen geheim gehouden? 
De auteur heeft zichzelf op een mooie manier in het verhaal verwerkt waarbij hij met feiten komt over Fedrico Garcia Lorca. Feit en fictie zijn hiermee mooi met elkaar verweven.
Kortom; April van Fons Mariën is een indrukwekkend verhaal die op een haast poëtische manier is geschreven waardoor het verhaal vlot weg leest. Het is een verhaal waar je meteen in zit en pas los laat als het boek uit is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt, maar je ook wel op het verkeerde been zet.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De schrijfstijl is haast poëtisch en soms filosofisch. Het boek leest heel erg vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Thomas, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker, en dan met name wat Veerle in een vorige relatie meemaakte heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Alsof ze de korte samen als langer wilden beleven door heel intens met elkaar om te gaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houden die niet standaard aflopen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Fons Mariën

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg