Houd Moed Juf Jos! - Astrid Schoonacker-De Groot


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht in dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Jos heeft vijf jaar fulltime voor de klas gestaan in een groep 8 op een multiculturele basisschool als zij thuis komt te zitten met een burn-out. Van haar oma krijgt ze het logboek dat haar overgrootvader honderd jaar geleden heeft bijgehouden. Deze Jacob de Venster was onderwijzer op een lagere school in een volksbuurt in Haarlem. De beschouwingen van Jacob en de sessies die ze heeft met een psycholoog inspireren Jos, maar zijn niet voldoende om met succes te kunnen re-integreren op haar school. Op advies van een oud-docent geeft zij zich op als vrijwilliger voor Oerol. Op Terschelling komt ze los van alles en iedereen en ontmoet zij veel mensen, waaronder de beeldend kunstenaar Jelle op wie zij verliefd wordt. Eenmaal weer terug op school is het de vraag of zij behouden blijft voor het basisonderwijs, waarin het tekort aan leraren steeds groter wordt.
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Astrid van Schoonacker-de Groot studeerde Nederlands en wiskunde, volgde een universitaire lerarenopleiding en is sinds 1998 als pabodocent en coördinator Internationalisering verbonden aan Hogeschool Leiden. Naast het opleiden van leraren basisonderwijs werkte zij o.a. mee aan onderwijsprojecten in Oeganda, Ghana, Gambia en Suriname. Eerder schreef zij mee aan een handboek voor taaldidactiek en aan een taalmethode voor het basisonderwijs. ‘Houd moed juf Jos!’ is haar romandebuut..

Bron: achterkant boek

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240177

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
228

Genre:
Onderwijs & didactiek

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Misschien is het zelfs wel verstandig dat dit boek verfilmd wordt, zodat ook diegenen die niet van lezen houden, die liever naar een documentaire of film kijken, ook kunnen zien dat het helemaal niet raar is dat mensen binnen vijf jaar dat ze aan het werk zijn na hun opleiding een burn-out krijgen. Het is een onderwerp dat nog teveel in een taboesfeer zit en dit boek haalt dat juist uit de taboesfeer.

Prijs:
€ 20,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Houd moed juf Jos! van Astrid Schoonacker-de Groot wil je weten wie de juf is en wat zij allemaal meemaakt als juf. Omdat het boek bijna een jaar geleden uitkwam, krijg je bij het zien van de titel het vermoeden dat het boek zal gaan over hoe het is om leraar te zijn in de tijd van een pandemie. Maar niets is minder waar, het boek blijkt over iets anders te gaan, over iets wat nog teveel in een taboesfeer zit en waarvan de auteur vond dat dat moest veranderen. De titel van het boek wordt al vrij snel duidelijk in het verhaal.
In Houd moed juf Jos! van Astrid Schoonacker-de Groot krijgt juf Jos na vijf jaar werken in het onderwijs een burn-out. Van haar oma krijgt ze een logboek dat haar overgrootvader ruim een eeuw geleden bijhield. Hij werkte op een lagere school in een volksbuurt in Haarlem. Dat en de sessies op bij een psycholoog inspireren haar om haar werk anders aan te pakken, maar toch is dat niet genoeg om te re-integreren. Een oud-docent komt met het advies om zich als vrijwilliger op te geven voor Oerol op Terschelling. Eenmaal daar ontmoet ze vele mensen en komt ze tot zichzelf. De vraag is of het haar zal redden om na de zomervakantie weer te gaan werken op school en hoe dat uit zal pakken.
Astrid van Schoonacker-de Groot heeft zich in Houd moed juf Jos! zo goed weten in te leven in de hoofdpersoon, dat je het vermoeden krijgt dat het boek autobiografisch is. Je merkt aan alles dat ze weet waar ze het over heeft, dat ze niet zomaar iets heeft opgeschreven, maar er goed over heeft nagedacht voor ze wat opschreef. Het is heel erg goed van de auteur dat ze burn-out onder leraren uit de taboesfeer heeft gehaald, dat ze een boek heeft geschreven over een fictieve juf die dat heeft en waar het onder andere door veroorzaakt wordt dat ze een burn-out kreeg. Ze laat heel goed zien hoe zwaar het beroep van een leraar is, wat er mis gaat in het onderwijs en waar leraren dagelijks mee te maken krijgen, maar ook hoe dat anders kan. Daarnaast laat ze via het logboek van de overgrootvader heel goed zien waar hij ruim een eeuw geleden mee te maken kreeg, hoe hij soms belemmerd werd in zijn manier van werken. Je krijgt een mooi tijdsbeeld in het onderwijs te zien.
Houd moed juf Jos! van Astrid Schoonacker-deGroot is een verhaal waar veel mensen, niet alleen leraren, zich in zullen herkennen en ook hoe de werkgever en de bedrijfsarts reageren. Eigenlijk zou iedereen die een burn-out heeft een advies moeten krijgen die juf Jos ook heeft gekregen van haar oud-docent. Zij laat zien dat ze begrip ervoor heeft en komt met oplossingen. Oplossingen waar iedereen, ook als je geen burn-out hebt (gehad), wat aan hebt, wat je kan veranderen in je dagelijkse leven en op je werk. Je wordt ook aan het denken gezet over waarom vaak vrijgezelle mensen een burn-out krijgen na ongeveer vijf jaar werken en hoe het kan dat het relatief gezien maar weinig mensen met een relatie een burn-out krijgen. 
Kortom; het is goed dat Astrid Schoonacker-de Groot Houd moed juf Jos! heeft geschreven. Ze haalt daarmee burn-out onder leraren uit de taboesfeer. Iedereen, niet alleen diegenen die in het onderwijs werken, zou dit boek moeten lezen opdat men begrijpt dat een burn-out niet zomaar een vermoeidheid is, dat het veel meer is dan dat en dat het niet zomaar na twee weken rusten over is, dat het soms vele maanden duurt voor dat dat over is. De auteur heeft dat heel goed weten te verwoorden in het boek.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan en welke keuze juf Jos uiteindelijk zal gaan maken. 

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Koosje, omdat ze een vrouw is die anderen met alles enthousiast weet te krijgen, maar tegelijkertijd ook over je waakt, vraagt of het nog gaat en meeleeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De bedrijfsarts vanwege zijn onbegrip.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel. In ieder geval gun je elk kind een juf Jos, zolang ze ook maar geregeld aan zichzelf denkt. Je voelt tijdens het lezen de liefde van haar voor haar 'kinderen' en haar vak.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem is een mooie stad. Toevallig kon ik de plek waar de hoofdpersoon woont zo voor mijn ogen zien omdat ik daar jaren geleden in de zomermaanden wekelijks kwam met het passagiersschip waar ik toen op werkte. Terschelling lijkt mij ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is mij goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Het hele verhaal van juf Jos heeft me geraakt. Daarnaast is het ook een herkenbaar verhaal omdat ik het zelf ook twee keer heb meegemaakt en herkende ik het onbegrip van de bedrijfsarts en de baas en het te snel weer aan het werk gaan. Gek genoeg snap ik nu pas waarom ik dat toen had door de reden die in het boek wordt genoemd. Het klopt inderdaad wat ze zeggen over mensen die geen relatie hebben en waarom mensen met een relatie minder last ervan hebben. Zo had ik er nog nooit tegen aangekeken.

Mooie quote in het boek: 
Ieder kind mag er zijn!

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Iedereen zou dit boek moeten lezen zodat men weet dat een burn-out niet zomaar een vermoeidheid is zoals zo vaak wordt gedacht.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:

Reacties