Sundesmos


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De poort der poorten

Waar gaat het boek over? 
De dag dat Holly er achter komt dat zij een afstammeling is van de machtige Urianin, is de dag dat zij weet dat zij het op moet nemen tegen Dargan. Dargan, die maar één doel heeft, het vernietigen van de mensheid en de Urian, die in zijn ogen verantwoordelijk zijn voor de ondergang van dat wat hij boven alles lief heeft. Terwijl Holly samen met haar metgezel Storm een dappere reis aangaat op zoek naar Dargan, staan de Urian voor de schier onmogelijke taak Dargan's leger van Ziellozen te stoppen en de grenzen te behouden. Uiteindelijk is het de grillige Nomo die hen de weg wijst. Met wat iedereen weet en toch al lang vergeten is. Een episch fantasyverhaal waarin Wanda Hak op overtuigende wijze een imaginaire wereld schetst die toch ook alle overeenkomst heeft met de onze.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Sidsel Hak

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2021

Druk:
1e druk

EAN:
9789463653770

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
440

Genre:
Epic fantasy

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. 

Prijs:
€ 24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Sundesmos van Wanda Hak krijg je het gevoel dat je een modern sprookje gaat lezen en eigenlijk is dat ook wel zo, ook al valt het boek onder 'epic fantasy'. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Wat ook mooi is, is dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kan vinden. De titel en de subtitel maken je nieuwsgierig naar het verhaal.
In Sundesmos van Wanda Hak komt Holly erachter dat ze anders is, dan ze altijd heeft gedacht. Haar vader moest dat helaas te vroeg aan haar vertellen. Ze moet het opnemen tegen haar oom, die maar één doel voor ogen heeft en dat is de mensheid en de Urian vernietigen omdat hij ze verantwoordelijk houdt voor de vernietiging van alles wat hem lief is. De vraag is of het haar en haar metgezel zal lukken om hem tegen te houden, of ze nog op tijd zijn. Ze krijgen in ieder geval hulp uit onverwachte hoek, die hen de weg zal wijzen. Ondertussen proberen haar opa en anderen een leger te stoppen op een bijzondere manier waar niemand aan zou denken.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Sundesmos van Wanda Hak wordt je meegezogen in het verhaal. Je zit er meteen in en laat je niet meer los totdat je het boek uit hebt. Zo te verder je in het verhaal bent, zo te lastiger het wordt om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal eindigen. Je sluit de personen, op één na, in je hart. Je krijgt bewondering voor de manier hoe ze leven en hoe ze met elkaar omgaan. Ze zijn een voorbeeld voor de mensheid in de wereld in het algemeen. Je kan leren van hun wijsheden, je leert waarom het belangrijk is om je angsten te overwinnen en hoe je dat kan aanpakken en je wordt geregeld aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld waarom je altijd een motorjas aan moet doen als je op een motor gaat rijden. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages. Zo goed, dat je de gevoelens zoals angst, woede en verdriet goed voelt. Tissues kan je maar beter bij de hand houden.
Wanda Hak heeft in Sundesmos de spanning goed weten op te bouwen, geregeld zit je in spanning, zoals bijvoorbeeld als twee personen en een dier onder een tunnel door gaan. Je vraagt je af of ze het wel zullen redden. De auteur weet de spanning goed af te wisselen met wat rustiger momenten zodat zowel de personages als de lezer even tot rust kunnen komen. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals om Sam die een vreemde voorstelling van oude vrouwtjes heeft. 
Sundemos van Wanda Hak is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Ondanks dat je weet hoe het deels zal gaan eindigen, kent het einde toch nog een paar verrassingen die je niet ziet aankomen. Het is een mooi einde die je aan het denken zet. Door de beeldende en vlotte schrijfwijze van de auteur leest het boek vlot weg.
Kortom; Sundesmos van Wanda Hak is een verhaal dat niet alleen voor jongeren is, maar ook voor volwassenen leuk om te lezen. Het is een verhaal die veel overeenkomsten heeft met het echte leven. Het is een verhaal waar je wat van kan leren. Dit is zo'n boek dat op de leeslijsten voor scholieren niet zou misstaan. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant door loopt. Ook is het mooi dat je, alles wat je op de cover ziet, ook in het boek terug kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal onder andere om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot weg leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal er om vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet de personen groeien, vooral Holly zie je in snel tempo groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Holly, omdat ze onbezonnen kan zijn, maar ook heel veel moed heeft en lekker stoer is. Een meid die zelf bepaalt wat ze doet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Dargan, in het boek kan je lezen waarom ik een hekel aan hem heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik zou wel in de tijd waarin het boek zich afspeelt kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren, zoals bijvoorbeeld hoe één persoon voor zoveel ellende kan zorgen, dat heeft me geraakt. Ook het laatste hoofdstuk met Nomo heeft me geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Dat je iets niet ziet, wil niet zeggen dat het niet bestaat.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor tieners vanaf een jaar of 15, maar ook voor volwassenen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Dit is geen leuk weetje, maar de auteur is in 2020 overleden. Achterin het boek kan je lezen waarom dit boek is geschreven. Dat is dan wel weer bijzonder.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg