Zoutman - Sandra Konst


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar heel hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
‘Zout?’ vroeg ik, oprecht verbaasd. ‘Zout zuivert, zout neemt de bitterheid weg van de koffie. Zout kan zelfs de bitterheid van mensen wegnemen. Er is een hele wereld vol ingrediënten die je kunt gebruiken om mensen te helpen. Tenminste, als je daar voor openstaat.’ Helena werkt in een verzorgingstehuis en komt daar in contact met Jakob, afkomstig uit Slovenië. Jakob wordt voor haar de vader die ze nooit heeft gehad en ze hebben samen fijne gesprekken. Daarnaast leert hij haar alles over koffie. Na zijn plotselinge overlijden laat hij haar drie dingen na: een sleutel, een envelop met bankbiljetten en een brochure van de Università del Caffè in Triëst. De sleutel is van Jakobs kamer in het appartementencomplex van zijn beide dochters in Piran in Slovenië, boven hun koffiehuis. Het is al snel duidelijk wat zijn bedoeling was: Helena kan in Piran wonen en studeren aan de speciale koffie-universiteit. Het is gedurfd, maar Helena waagt de sprong en komt in een heel andere wereld terecht. Daar ontdekt ze bijzondere eigenschappen in zichzelf, waar Jakob de kiem voor heeft gelegd. Een bijzondere roman over kansen, keuzes en koffie.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654241

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
260

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Zoutman van Sandra Konst is het voor te stellen dat er veel mensen zijn die spontaan zin in een bakkie koffie krijgen. Je krijgt een vermoeden dat koffie een belangrijke rol in dit boek speelt en dat is ook zo. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie de zoutman is, wat zijn achtergrond is. 
In Zoutman van Sandra Konst werkt de hoofdpersoon in een verzorgingshuis. Ze probeert elke dienst die ze draait in het verzorgingshuis een moment te pakken met een van de bewoners. Met een van de bewoners krijgt ze een speciale band. Hij voelt voor als een vader die ze nooit heeft gehad. Ze hebben fijne gesprekken en ze leert van hem alles over koffie. Na zijn overlijden laat hij haar iets heel bijzonders na. Ze krijgt een kans die ze na nadenken met beide handen aangrijpt. Ze gaat naar Piran, een tijdje bij zijn dochters logeren en werken, waarna ze gaat studeren aan de koffie-universiteit. Eenmaal in Piran ontdekt ze bijzondere eigenschappen waar de man de kiem voor heeft gelegd.
Zoutman van Sandra Konst is een roman waar je wat van kan leren, waar je aan het denken wordt gezet en aan het eind van elk hoofdstuk vind je een koffierecept dat makkelijk te maken is door de heldere en duidelijke uitleg van de auteur. Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal van de hoofdpersoon. Een verhaal met (deels) herkenbare elementen voor veel mensen, zoals bijvoorbeeld de gevoelens die komen kijken bij een scheiding. Door de beeldende vertelmanier van de hoofdpersoon, heb je het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn mee beleeft, dat je er zelf bij bent. Je kan haast de vele koffiesoorten en andere geuren ruiken. Je wilt de genoemde plaatsen dan ook zelf bezoeken, met eigen ogen aanschouwen. Je wilt alles wat er gegeten en gedronken wordt, zelf proeven. Even een tip, zorg dat je, voordat je in dit boek gaat lezen, eerst gegeten en gedronken hebt, want door de vele genoemde koffies en lekkernijen, zoals bijvoorbeeld gibanica, krijg je spontaan trek in het genoemde, zelfs in de vreemdste gerechten, zoals bijvoorbeeld een soep met koffie.
Zoutman van Sandra Konst is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Een verhaal met veel romantiek, even lijkt het zelfs voorspelbaar, maar dan gaat het toch een andere kant op, maar of dat ook zo blijft, is nog maar de vraag. Er is één mysterieus persoon, waar je meer van wilt weten, waarvan je wilt weten hoe het komt dat die persoon zo is als die persoon is. Je wilt weten wat er in het verleden is gebeurd. De vraag is of je daarachter komt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen, waardoor je hun gevoelens voelt. Ook heeft ze zich heel erg goed weten in te leven in de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Soms heb je het gevoel dat het verhaal deels autobiografisch is, dat ze zelf ook iets in het verhaal heeft meegemaakt en dat ze zelf op de genoemde plekken in het boek is geweest.
Zoals gezegd, het is ook een leerzaam boek. Je leert niet alleen veel over koffie en wat je daar zoal mee kunt maken, maar je leert ook veel over zout. Je leert waarom een mens niet zonder zout kan en wat je allemaal met zout kunt. Je staat verstelt van wat zout kan doen met veel gerechten en drankjes, zoals in koffie. Dit boek geeft je een andere kijk op zowel koffie als zout. Twee producten die op het eerste gezicht totaal niets met elkaar te maken hebben, maar toch meer met elkaar gemeen hebben dan je zou verwachten. Het verhaal laat ook goed zien wat je van oudere mensen kan leren, dat die vol levenswijsheden zitten. Het boek is opgedeeld in vijf seizoenen en elk seizoen begint met een wijze uitspraak van een bekend persoon, zoals van Alphonse Allais. De wijze uitspraken zetten je aan het denken.
Kortom; Zoutman van Sandra Konst is een heerlijke feelgood roman waar je veel van kan leren over koffie en zout, je krijgt er een andere kijk op. Ook kan het inzichten geven in je eigen relatie en je eigen leven, dat misschien wel anders kan, of niet. Het is een boek boordevol wijsheden en dertien koffierecepten. Je wilt de recepten tijdens het lezen al maken, zoals bijvoorbeeld chocoladekoffie. Het is een verhaal over kansen nemen, keuzes maken en veel koffie en zout.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je krijgt bij het zien van de cover spontaan zin in een kop cappuccino.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen. In het begin denk je dat de titel op iemand slaat, maar dan blijkt dat om iemand anders te gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier vanuit de hoofdpersoon geschreven. Door haar beeldende vertelstijl heb je het gevoel dat je het avontuur samen met haar beleeft. 

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten of de hoofdpersoon haar droom gaat verwezenlijken en wat het verleden van een bepaald persoon is. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Het plot heeft me deels wel en deels niet verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet diverse personen groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Jakob, omdat hij een wijze man is waar je veel van kan leren en niet snel oordeelt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Marcello, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik de beweegredenen wel, van anderen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi. 

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Nik heeft me geraakt, maar ook door de fases waar iemand door moest, heeft me geraakt. Het is een leerzaam proces die je ook zelf kunt toepassen. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Herinneringen kun je gemakkelijk oproepen door geuren en geluiden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van romans houdt waar je ook nog wat van kan leren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga af en toe een recept uit het boek uitproberen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
SANDRA KONST

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg