De Klapwaakster Of Hoe De Dansplaag Begon - Diane Busink


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een jonge vrouw oefent met haar houten klepper invloed uit op de fragiele scheidslijn tussen leven en dood. Is dit een gave of een vloek? Haar avontuurlijke reis voert door een lang vervlogen wereld met donkere randfiguren, onruststokers en oude pijn. Een ontmoeting met een zwakbegaafde jongen ontketent een kettingreactie waardoor zeer opmerkelijke gebeurtenissen plaatsvinden. * De klapwaakster of hoe de dansplaag begon is een wonderlijke, op historische feiten gebaseerde roman over de rauwe randen van de laatmiddeleeuwse samenleving, waarin bijgeloof en magisch denken een duistere rol speelden. Zo ook in de 16e eeuw, toen een mysterieuze, besmettelijke epidemie ontstond die het volk maandenlang in zijn greep hield: de dansplaag.

Bron: bol.

Omslagontwerp:
Imber Studio, Ralph Bunschoten

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

EAN:
9789464640687

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
185

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar verhaal is. Ook wil je weten wat voor gebouw het is die op de cover staat en waar het gebouw staat. De titel maakt nieuwsgierig. Er zullen maar weinig mensen zijn die weten wat een klapwaakster is. Gelukkig wordt dat in het verhaal en in het nawoord goed uitgelegd. De dansplaag klinkt als een leuke plaag, maar of dat ook zo is, valt nog maar te bezien. 
In De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink komt de hoofdpersoon op een bepaald moment in haar leven alleen te staan en moet ze zichzelf zien te redden. Ze heeft een houten klepper van haar vader gekregen waarmee ze heel voorzichtig moet zijn en het ook aan niemand mag laten zien. Het blijkt dat ze daarmee een gave heeft waar ze invloed mee kan uitoefenen, maar het is maar de vraag of ze er zo blij mee moet zijn en of het wel echt de klepper is die invloed heeft op haar of dat het iets anders is. De hoofdpersoon trekt door stad en land en trekt steeds weer met een andere groep op. Het afscheid van de groepen is zelden op een manier zoals ze zich dat wenste. Op een gegeven moment ontmoet ze een jongen en wordt er een kettingreactie ontketend waarbij opmerkelijke dingen gebeuren. De vraag is hoe het zal aflopen.
Meteen bij het lezen van de eerste zin in De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink word je meegezogen in het verhaal en wil je alleen maar verder lezen. Je wilt weten waarom de hoofdpersoon iets deed met bepaalde mensen, hoe ze wist te ontsnappen en je wilt weten waar ze is en hoe het komt dat ze op de plek is waar ze is, als ze haar verhaal vertelt. Het is een indrukwekkend verhaal waar je meteen in zit en pas loslaat als je het boek uit hebt. Je leeft mee met de hoofdpersoon, voelt haast haar gevoelens. Tijdens het lezen heb je, door de vertellende schrijfstijl van de auteur, het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. Soms moet je lachen om de hoofdpersoon, zoals als ze vertelt wat liggen met haar doet. Doordat de auteur het verhaal ook op een beeldende manier heeft geschreven, zie je alles wat de hoofdpersoon meemaakt en waar ze is, voor je en soms kun je zelfs de geur inbeelden. Je hebt geregeld te doen met de hoofdpersoon, zoals wanneer ze een dierbaar iemand verliest. Geregeld vraag je je af wat jezelf gedaan zou hebben als je in de schoenen van de hoofdpersoon stond, zoals op een boerderij waar ruiters huishouden. Aan de ene kant bewonder je de moed van de hoofdpersoon, aan de andere kant erger je je soms ook aan haar, maar tegelijkertijd begrijp je waarom de hoofdpersoon doet wat ze doet, ook al keur je niet alles goed. De auteur heeft zich erg goed in de personages ingeleefd. Niet alleen heeft de auteur zich goed ingeleefd in de personages, maar ook in het tijdsbeeld. Tijdens het lezen heb je geen moment het gevoel dat het een fictief verhaal is.
De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink is een verhaal met vele spannende momenten, zoals als de hoofdpersoon op een gegeven moment met iemand op de vlucht slaat. Je hoopt dat ze het redden. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals als twee mensen met elkaar verder gaan, maar of ze dat in andere omstandigheden ook hadden gedaan, is maar de vraag. Op een gegeven moment krijg je het vermoeden dat het verhaal een tikkeltje voorspelbaar wordt na een aantal gebeurtenissen, maar dan blijkt het plot totaal anders te zijn dan je had verwacht. Je wordt eerst nog even op het verkeerde been gezet, maar al snel krijg je door hoe het zit en ben je geschokt, omdat je dat niet verwacht had.
De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink is een verhaal over omgaan met verlies, overleven, verraad, leven met een geheim en zelfverdediging. Het verhaal laat goed zien wat het met iemand kan doen als ze een groot verlies te verwerken krijgt. Het verhaal laat ook goed zien hoe je in het verre verleden moest zien te overleven als vrouw die nergens bij hoorde, om wat voor reden dan ook. Daarnaast laat het verhaal goed zien waarom je bepaalde geheimen nooit aan anderen moet vertellen. Voor veel moeders zal het stukje over een persoon die moeder is geworden en hoe ze daarop reageert, bekend voor komen. Het is mooi van de auteur dat ze in het nawoord uitleg geeft over een paar gebeurtenissen uit het verhaal, zoals over de dansplaag. Ook in het verhaal heeft ze heel goed bepaalde dingen door de hoofdpersoon laten uitleggen, zoals wat een klapwaker is. Je moet het verhaal sowieso in het tijdsbeeld bekijken, dat wat vandaag de dag haast ondenkbaar is, dat men dat in het verleden heel normaal vond, zoals katknuppelen. Door het verhaal ga je anders naar huizen en zijn bewoners kijken en ook ga je anders naar mist kijken.
Kortom, De klapwaakster of hoe de dansplaag begon van Diane Busink is een spannend verhaal met vele verrassende wendingen en een verrassende plot die je niet ziet aankomen. Het is mooi dat het verhaal op een gebeurtenis uit het verre verleden is gebaseerd.
 


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek. 

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is grotendeels op een vertellende manier, vanuit de hoofdpersoon, geschreven. Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het is een erg origineel verhaal.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. 

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen en wil je alleen maar verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, die zag ik niet aankomen. Ik had verwacht dat het plot voorspelbaar zou zijn, maar dat is het gelukkig allerminst.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader van de hoofdpersoon, omdat daar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen, maar toch is het beter dat ik niet bevriend met haar ben. ;)

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze niet altijd, van andere personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen, ook al zou ik het zwaar gehad hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt, maar ook het verhaal van Odee heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ik laat me niet monddood maken, al hangt mijn tong zwaar tegen de huig.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op historische gebeurtenissen zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn laptop blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg