Charlatans


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Geloof niet zomaar alles, ook niet op andere planeten! Hier probeert een oplichter je een spreuk aan te smeren die nooit getest is, daar krijg je een gloednieuw ruimteschip aangeboden waar later wel iets mis mee blijkt. Pas ook op bij ruimteraces of drakengevechten, want overal willen mensen of andere wezens geld aan je verdienen. Laat deze bundel een waarschuwing zijn! Word je wakker met een kunstbeen, blijk je bijvoorbeeld zomaar een proefpersoon te zijn in een bijzonder project ... AUTEURS Dominique Heuff, Erwin Colson Thimister, Daniel Warmoeskerken, Karen van Soomeren, Miriam Ootjers, Erik van der Velden, Jurrian Kuit, Niels van Eekelen, Charles van Wettum, Ronald van Assen, Reinder Veelinx, Anika Riemens, Christian Deterink, Michiel Richards, Gitta Van Reeth, Elise Schuijtvlot, Heidi Tijms, Tom Kruijsen, Nic Magis, Wytske Brouwer, Leo Eijkhout, Heleen van den Hooven, Sybren Hilgen, Mariëlle Douma BONUSVERHAAL Laurens Wittevronghel, Johan Klein Haneveld

Bron: bol

Omslagontwerp:
Imber Studio, Ralph Bunschoten

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

ISBN:
9789464640977

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
234

Genre:
Fantasy

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Charlatans krijg je het gevoel dat je een science fiction boek gaat lezen. Het lijkt erop dat een van de planeten is verlaten en dat er alleen nog een robot cyborg is overgebleven, maar dat kan schijn zijn. Het is mooi dat wat je op de cover ziet, in een van de verhalen terug kunt vinden.
Charlatans is een verhalenbundel vol met verhalen waarin charlatans in elk verhaal de hoofdrol spelen. De ene charlatan is slimmer dan de ander. Charlatans die alleen maar kwaad in de zin hebben en charlatans waarvan je niet echt kunt zeggen dat ze charlatans zijn, omdat ze iets goeds doen voor anderen. Beroemde sprookjes die herbeschreven zijn naar de huidige tijd. Charlatans die afrekenen met bepaalde figuren. Charlatans in diverse hoedanigheden. De verhalen zijn los te lezen. Je bepaalt zelf met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt.
Je zit meteen in het eerste verhaal van Charlatans en wilt dan, net zoals je dat later hebt met de andere verhalen, waar je ook meteen in zit, alleen nog maar verder lezen, omdat je wilt weten hoe het verhaal, dat je aan het lezen bent, verder gaat en hoe het verhaal zal eindigen. De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. De auteurs hebben zich goed ingeleefd in de personages, het tijdperk waarin de verhalen zich afspelen en de omgevingen waar de verhalen zich afspelen. Sommige verhalen kun je op meer manieren opvatten hoe ze geëindigd zijn, zoals een liefdesverhaal waarbij je het eind als een mooi begin van iets kan zien of als een verdrietig afscheid van een tijdperk. Het is mooi dat diverse auteurs een eigen draai hebben gegeven aan wereldberoemde sprookjes, ze hebben gemoderniseerd, zoals een sprookje dat zich in een bos afspeelt en iemand anders, waarvan je het niet verwacht, de slechterik is. Sowieso zitten in een paar verhalen personen die zich mooier voordoen dan ze werkelijk zijn, zoals bij een evenement in een plaats. Wat dat aangaat lijkt het wel op het echte leven, waar mensen die onschuldig er uitzien niet zo onschuldig zijn als eerst gedacht. 
Het is mooi dat sommige auteurs verhalen hebben geschreven waarin hedendaagse gebeurtenissen in voor komt, zoals het klimaat dat in diverse verhalen is verwerkt. Je vraagt je geregeld af of je zou kunnen leven in diverse tijdperken, zoals het verhaal waarin je geen eigen mening meer mag hebben, dat de wereld een controlestaat is geworden. Het verhaal waarin er iets gebeurd met een ouder iemand, komt hard aan en je hoopt dat het nooit zover zal komen. Het is voor te stellen dat veel mensen die een beenprothese hebben, zo'n beenprothese willen hebben, zoals beschreven in een van de verhalen, maar dan wel zonder de nadelen ervan. 
Ook al zijn de verhalen fictief, van sommige verhalen hoop je dat ze op een andere dimensie waar gebeuren, zoals het verhaal waarin misdadigers na hun dood alsnog gestraft worden voor hun daden. Soms moet je lachen, omdat iets herkenbaar is, zoals het verhaal dat al meteen begint met iemand die zich afvraagt waarom klinkers toch altijd schommelen als je de kroeg uit komt. Zoals gezegd, de verhalen zijn fictief en je hoopt dat de verhalen nooit bewaarheid worden, want je moet er niet aan denken om in een ziekenhuis alleen nog maar robots tegen te komen. Ook hoop je niet dat er ooit een huilverbod komt. Het verhaal waar dat in staat beschreven, laat goed zien wat dat met mensen kan doen. Andere verhalen daarentegen, zouden zomaar deels waar kunnen zijn, omdat je niet altijd precies weet wat er in je eten zit, ook al kun je je niet voorstellen dat men met je groenten heeft lopen knoeien. Een ander verhaal laat goed zien dat je niet moet spotten met het moederinstinct. Voor kersverse moeders kan dat een te eng verhaal zijn om te lezen. En weer een ander verhaal zet je aan het denken over bepaalde gebeurtenissen uit het verleden waar mensen zomaar ineens spoorloos verdwenen zijn. Je krijgt bij dat verhaal het gevoel dat het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis van tien jaar geleden. Je gunt elk kind een oma, zoals beschreven in een verhaal waarin de oma een leugentje vertelt. Het is mooi hoe het verhaal eindigt. En zo staan er nog meer verhalen in die het lezen waard zijn, want dat is elk verhaal in deze verhalenbundel.
Kortom, Charlatans is een verhalenbundel boordevol spannende verhalen met charlatans in diverse gedaanten. Verhalen waarvan je hoopt dat die nooit bewaarheid worden. Verhalen die laten zien dat je niet altijd aan iemands uiterlijk kan zien of iemand een charlatan is of niet. De verhalen zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draaien de verhalen in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de verhalen vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
De meeste plots hebben me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De meeste verhalen zijn geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, ook al keur ik niet alles goed. Van andere personen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen niet zo mooi.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, diverse auteurs hebben me weten te raken, zoals de vrouw die in het ziekenhuis iets ontdekt heeft me geraakt, maar ook de vrouw die met een list haar geliefde probeert terug te krijgen, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes uit verhalen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Soms is een kikker gewoon een kikker, hoe graag we er een schildpad van willen maken.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van science fiction verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg