Portus Itius - Ghislain Beeuwsaert


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De vergeten haven van Caesar

Waar gaat het boek over? 
Waar bevond zich de mysterieuze vertrekhaven Portus Itius? Vanaf de middeleeuwen tot enkele decennia geleden zijn tientallen pogingen ondernomen om de plaats van de uiterst belangrijke haven van Caesar terug te vinden. Een hele reeks mogelijke havens is beschreven, van Gent tot Dieppe. Maar telkens was er iets wat niet strookte met de gegevens van Caesar. De afstand tussen Portus Itius en zijn landingsplaats in Groot-Brittannië klopte bijvoorbeeld niet. En waar was die tweede haven op 8 Romeinse mijlen van Portus Itius? Van jongs af aan was Ghislain Beeuwsaert geboeid door de overtochten van Julius Caesar naar Groot-Brittannië. Gefascineerd door het raadsel rond Portus Itius, begreep hij later dat hij het probleem moest benaderen vanuit het oogpunt van de zeiler. Het slagen van Caesars verovering van Gallië werd niet alleen bepaald door veldslagen, maar ook door schepen. Vroeger werd met dit belangrijke aspect weinig rekening gehouden. Wat wisten de Romeinen over de getijden in de Noordzee? Hoe konden ze rekening houden met het weer? Waarom waren ze zo bang van de zee? Uiteindelijk besliste de auteur, met de tekst van de “Commentarii de Bello Gallico” in de hand, alles grondig te onderzoeken. Het werd een lang verhaal, waarvan dit prachtige boek over de vergeten haven van Caesar het resultaat is.

Bron: bol

Omslagontwerp:
Ghislain Beeuwsaert

Binnenwerk:
Ghislain Beeuwsaert

Jaar van verschijnen:
2022

ISBN:
9789464249842

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
212

Genre:
Geschiedenis

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Portus Itius van Ghislain Beeuwsaert krijg je een vermoeden dat je een reisverhaal gaat lezen. Je wilt weten waar de sleutels van zijn en wat het verhaal achter het slot is. Wat alleen jammer is, is dat de titel en subtitel zo dicht tegen de kant aan zit, dat had wel een centimeter of twee van de kant af gemogen. Ook is het jammer dat de naam van de auteur niet goed leesbaar is. Het was beter geweest als de naam wat groter was geweest, zodat de naam duidelijker leesbaar is en de voor- en achternaam hadden wel naast elkaar gemogen aan de onderkant. De titel maakt je nieuwsgierig. Er zullen bij veel mensen een lampje gaan branden, omdat ze er wel eens van gehoord hebben. De subtitel geeft een tipje van de sluier weer. De foto's in het boek maken het boek compleet. Het is mooi dat men voor, voornamelijk, kleurenfoto's heeft gekozen. Het boek zelf is ook heel mooi vormgegeven met het glanspapier. Je voelt gewoon dat je een luxe boek in je handen hebt als je het boek vasthoudt.
Ghislain Beeuwsaert heeft in Portus Itius onderzoek gedaan naar de vergeten haven van Caesar. Het blijkt dat er nog een onbekende havenplaats was waar Caesar en zijn mannen inscheepten. De vraag was alleen waar is die haven? De auteur deed er veel onderzoek naar, las veel en probeerde de haven te vinden. Daarnaast was hij benieuwd hoe men in de tijd van Caesar voer, waar ze tegen aan liepen en hoe de schepen er indertijd uitzagen. De vraag is of de auteur antwoorden krijgt op zijn vragen.
Portus Itius van Ghislain Beeuwsaert is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet goed opletten, want er worden veel getallen genoemd en er staan veel technische stukken in. Als je even niet oplet, kun je zomaar de draad kwijt zijn. Sowieso is dit boek niet voor iedereen geschikt. Je moet niet alleen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de vergeten haven van Caesar, maar je moet het ook interessant vinden om over veel technische gegevens te lezen, zoals het weer en over het varen tijdens diverse soorten weer. Het is dan ook voor te stellen dat veel mensen zullen afhaken, ondanks dat het een interessant en boeiend verhaal is. De volhouders zullen met smart verder lezen, omdat ze willen weten of Portus Itius gevonden wordt en als de haven gevonden is, waar het precies ligt of lag.
Aan alles is te merken dat Ghislain Beeuwsaert veel onderzoek heeft gedaan voor Portus Itius, dat hij niet over een nacht ijs is gegaan, maar dat hij er jarenlang mee bezig is geweest en ieder woord gewogen heeft voor hij het aan het papier toe vertrouwde. Wat zo mooi is, is dat de auteur niet klakkeloos bepaalde dingen uit andere boeken, of wat van iets bekend is in de media heeft overgenomen, maar dat hij het met eigen ogen heeft aanschouwd en zelf ook het een en ander heeft gemeten, zoals dat hij heeft opgemeten hoever het van Wissant naar Dover is. Sowieso heeft hij ook veel opgezocht en gelezen en kan daarom hier en daar kritiek uiten door zijn eigen onderzoeken en inzichten, zoals bijvoorbeeld waarom Calais niet Portus Itius kan zijn. Hij weet alles goed te onderbouwen, zoals de werken die Caesar gelezen heeft. De auteur is goed in uitleggen, zoals over getijden. Door zijn uitleg begrijp je wat het is en hoe het zit. De genoemde boeken wil je lezen en je wilt naar de genoemde musea. Het is heel goed van de auteur dat hij heeft beschreven hoe hij het onderzoek benaderde, welke plaatsen hij uitsloot en waarom. Zijn verhaal laat goed zien dat het geen makkelijk onderzoek was en dat er veel bij kwam kijken. 
Het is interessant om te lezen hoe Ghislain Beeuwsaert voor Portus Itius onderzoek heeft gedaan naar Portus Itius. De auteur heeft er goed aan gedaan om niet alleen over zijn zoektocht te schrijven, maar ook heeft geschreven over de navigatie van vroeger en nu, hoe het weer invloed kan hebben op het varen en een korte geschiedenis van de klassieke zeevaart. Het is mooi om te lezen hoe veel veranderd is in de loop van de eeuwen, dat we het vandaag de dag makkelijker hebben met de digitalisering, dan vroeger, toen dat nog niet bestond. Ook is het leuk om te lezen over de twee expedities die Caesar met zijn mannen heeft ondernomen, hoe de expedities gingen, waar ze tegen aan liepen en met welke schepen ze voeren. Met verbazing lees je het stukje waarin iets de volgende keer exact hetzelfde gaat als bij de vorige keer. Het is mooi om de getuigenverslagen te lezen, zoals van Plinius de Oudere, die een vrachtschip van toen beschrijft. Je krijgt daardoor een goed beeld van hoe vrachtschepen indertijd eruit zagen. Daarnaast laat het verhaal van de auteur goed zien dat bepaalde dingen nooit veranderen, zoals hoe meedogenloos de zee kan zijn, ook vandaag de dag nog steeds. Enerzijds mooi dat de zee op zijn tijd zijn krachten laat zien, anderzijds erg voor de slachtoffers en nabestaanden. Sommige dingen zijn bekend, zoals het ontstaan van hagel, andere dingen zijn niet of nauwelijks bekend, zoals de gevangenschap van Caesar, hoe hij vrijgelaten werd en zijn belofte hield, al was dat voor de ander anders bedoeld. Ook is het leuk om te lezen hoe de Romeinse kampen er over het algemeen uit zagen.
Kortom, Portus Itius van Ghislain Beeuwsaert is een heel interessant boek om te lezen. Het is indrukwekkend om te lezen hoe de auteur onderzoek heeft gedaan en zijn zoektocht heeft beschreven. Als lezer ben je heel benieuwd of het de auteur lukt om Portus Itius te vinden en waar het dan is.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is alleen jammer dat de titel en de subtitel zo dicht tegen de kant staan, dat had een paar centimeter van de kant af gemoeten. Ook is het jammer dat de naam van de auteur niet duidelijk is. De naam had een paar pixels groter moeten zijn, zodat het beter te lezen is en de voor- en achternaam hadden naast elkaar aan de onderkant moeten staan.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je krijgt al een idee van wat je gaat lezen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een informerende en veelal theoretische manier geschreven en daardoor leest het boek niet vlot weg, maar evengoed heeft de auteur er goed aan gedaan om het boek op deze manier te schrijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
De auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals hetgeen Caesar exact twee keer overkomt. Dat is echt verbazingwekkend. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
In ieder geval heeft de zee ook nu nog iets magisch en schrikt zowel af als dat ze ons aantrekt,

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de expedities van Caesar en al wat er bij het varen komt kijken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek is te mooi en te interessant om weg te geven, die mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:







Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg