Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Frankrijk In 50 Fragmenten - Caspar Visser 't Hooft

Van uitgeverij VanDorp Uitgevers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

Bron: bol.c…

De Vrouw van de Theeplanter - Dinah Jefferies


Dit boek won ik onlangs op Miranda Leest en ben daar super blij mee dat ik een van de winnaars was, want het boek is een echte aanrader.

Waar gaat het boek over? 
De Britse Gwendolyn Hooper reist in de jaren twintig van de twintigste eeuw af naar Ceylon (het huidige Sri Lanka). Zij is getrouwd met de rijke, charmante Laurence, weduwnaar en eigenaar van een plantage. Het huwelijk begint moeilijk, Gwendolyn is veel alleen en Laurence lijkt geheimen te hebben. Gwendolyn kan niet anders dan op eigen houtje de plantage ontdekken, waardoor zij dingen uit Laurence’s verleden ontdekt: een graf, een vergeelde bruidsluier, wat betekent dat voor Gwendolyn? En waarom lijkt de Amerikaanse weduwe Christina Bradshaw zo belangrijk voor haar man te zijn? Wanneer Gwendolyn zwanger blijkt te zijn, is Laurence verheugd. Maar hij weet niet dat Gwendolyn ondertussen ook een groot geheim heeft, een geheim dat haar huwelijk in gevaar kan brengen. Zou Laurence haar kunnen vergeven wanneer hij achter de keuze komt die zij moest maken?

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel erg emotioneel boek, dat je aan het denken zet over bepaalde onderwerpen.
Het geeft tevens heel mooi weer hoe het er vroeger aan toe ging en dat is niet altijd even leuk. Je moet je echt bedenken dat dat toen normaal was en dat dat niet in het heden is geschreven.
Vanaf de eerste tot en met de laatste zin ben je geboeid, wil je verder lezen, is stoppen met lezen eigenlijk onmogelijk omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat.
Sommige personen halen echt het bloed onder je nagels vandaan om hoe ze zich gedragen, voor anderen krijg je later in het boek respect omdat ze zo eerlijk zijn, anderen worden menselijker. Tegelijkertijd leef je mee met de hoofdpersoon en begrijp je waarom ze doet wat ze doet ook al is dat hartverscheurend. Je krijgt medelijden met haar, maar je hebt ook bewondering voor haar. Ook voor anderen krijg je bewondering omdat ze doen wat ze moeten doen.
Het is mooi dat het boek in drie delen is ingedeeld, waardoor je niet een langdradig verhaal krijgt omdat er stukken ingevuld moeten worden, terwijl die ook overgeslagen kunnen worden.
Het einde is ook verrassend, die zie je niet aankomen, maar het is ook een mooi einde. Het is echt een einde waar geen vervolg voor nodig is, ook al ga je bepaalde personen missen.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi, past echt bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past echt bij het verhaal. Het geeft duidelijk weer om wie het gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is heel erg vlot en beeldend. Nergens is er een hapering of wordt het langdradig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Gwen, omdat ze zo'n sterke vrouw is waarvoor je alleen maar respect kan hebben. Ze doet waar haar gevoel haar ingeeft ook al is dat niet altijd verstandig, maar dat maakt haar menselijk.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Verity, omdat ze een vals loeder is. Meer wil ik er niet over kwijt, dat moet je zelf maar lezen in het boek.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ceylon lijkt me een hele mooie, paradijselijke plaats. Ik wil daar heen.

Mooie quote in het boek: 
Keep young and beautiful.

Zou je het boek aanraden? 
Absoluut, dit boek is een echte aanrader.

Hoeveel punten geef je het boek? 
10

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Waarschijnlijk wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag weer terug in de boekenkast bij de andere boeken.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar ik verwacht wel dat die er ooit komt. Mocht dat gebeuren, dan zal ik die niet gaan kijken, want ik hou de personen liever in gedachten hoe ik ze in gedachten had.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Quote van de Week