Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Herinneringen Aan De Onvergetelijke Roald Dahl - Maran OlthoffVan Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Maran Olthoff (1942) werkte vanaf 1974 als redacteur bij uitgeverij
De Fontein. Ze heeft de productie van alle jeugdboeken
van Roald Dahl begeleid. Ze had een zeer regelmatig contact
met de schrijver over zijn boeken maar vaak ook over persoonlijke
zaken. Wanneer Dahl in Nederland kwam om weer een
Zilveren Griffel in ontvangst te nemen, had zij de trip voorbereid
en stond ze hem en zijn vrouw tijdens het bezoek bij.

Wanneer je ouder wordt dringen herinneringen zich vaak op.
Nu het bovendien honderd jaar geleden is dat Dahl is geboren,
ontstond bij Maran Olthoff de behoefte om haar herinneringen
aan hem op te schrijven. 'Om die bijzondere man nog even
bij me te houden. En de herinneringen wil ik graag delen met
iedereen die de boeken van Roald Dahl heeft gelezen,' zegt ze
daar zelf over.

En bijzonder was hij, Roald Dahl.

Dahl is van alle tijden, zoals Spielberg onlangs weer bewees
met zijn verfilming van De Grote Vriendelijke Reus.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de coverfoto en de titel weet je gelijk over wie het gaat. Toch vind ik persoonlijk dat er voor een verkeerde coverfoto is gekozen, ook al is de foto mooi, maar persoonlijk had ik voor een andere foto gekozen, eentje die de cover meer bedekte. Meer een foto zoals te zien is op bladzijde 77 of een andere foto die staand is genomen. Nu heb je wel een heel erg groot wit vlak.

Het boek is heel erg vlot geschreven waardoor het boek lekker vlot wegleest. Het is leuk om de herinneringen van Maran, die ze aan Roald Dahl heeft, te lezen. Het is net of je Roald nog beter leert kennen dan je hem al kende. Je krijgt tevens een mooi kijkje in het auteursschap, dat het meer inhoudt dan alleen maar boeken schrijven. Net zoals je een mooi kijkje krijgt in het werk van een redacteur.
Je leest wie er verantwoordelijk was voor de Nederlandse vertalingen van de boeken van Roald, hoe hij woonde en uiteraard de persoonlijke herinneringen van Maran. Geregeld moet je lachen om wat Maran heeft meegemaakt, maar ook de 'oh ja, zo ging dat toen' komt geregeld in gedachten als je voor het computertijdperk bent geboren. Een feest van herkenning. Voor een ieder die later is geboren, kan bij zichzelf denken dat het toen erg primitief ging, maar toen ging dat zo. Je kan dan alleen maar nog meer respect hebben voor de auteurs en redacteuren van die tijd.
Bij veel boeken die genoemd worden krijg je een 'oh ja, die boeken heb ik als kind gelezen, die film heb ik talloze malen gezien' gevoel. Je wilt ze weer gaan herlezen en de films gaan bekijken.

De foto's die erin staan, maken het boek af. Het is fijn dat die door het hele boek verdeeld zijn en niet op een paar bladzijdes in het midden. Daardoor kan je tussendoor de foto's bekijken en dan weer verder lezen. Je krijgt een beter beeld van zowel Roald als van Maran.

Kortom, voor met name de Roald Dahl fans is dit een heel erg leuk boek om te lezen, maar ook als je geen fan van hem bent is het leuk om te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan ik verwachtte.

Wat vind je van de cover? 
Zoals gezegd, het is een mooie foto, maar persoonlijk was ik voor een staande foto gegaan die de cover meer bedekt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot heel erg vlot. het boek leest lekker weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de herinneringen van een redacteur aan een auteur waar ze veel contact mee heeft gehad en die ze diverse keren heeft ontmloet.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik heb de uizending van Ivo Niehe, dat hij op bezoek was bij Roald Dahl wel gezien, maar besef nu pas, na het lezen van dit boek, wat een bijzonder mens Roald Dahl was, wat een humor hij had, dat je alleen maar postuum respect voor hem kan hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is een absolute aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Roald Dahl fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast. Misschien dat mijn man het boek ook ooit eens gaat lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…