Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Herinneringen Aan De Onvergetelijke Roald Dahl - Maran OlthoffVan Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Maran Olthoff (1942) werkte vanaf 1974 als redacteur bij uitgeverij
De Fontein. Ze heeft de productie van alle jeugdboeken
van Roald Dahl begeleid. Ze had een zeer regelmatig contact
met de schrijver over zijn boeken maar vaak ook over persoonlijke
zaken. Wanneer Dahl in Nederland kwam om weer een
Zilveren Griffel in ontvangst te nemen, had zij de trip voorbereid
en stond ze hem en zijn vrouw tijdens het bezoek bij.

Wanneer je ouder wordt dringen herinneringen zich vaak op.
Nu het bovendien honderd jaar geleden is dat Dahl is geboren,
ontstond bij Maran Olthoff de behoefte om haar herinneringen
aan hem op te schrijven. 'Om die bijzondere man nog even
bij me te houden. En de herinneringen wil ik graag delen met
iedereen die de boeken van Roald Dahl heeft gelezen,' zegt ze
daar zelf over.

En bijzonder was hij, Roald Dahl.

Dahl is van alle tijden, zoals Spielberg onlangs weer bewees
met zijn verfilming van De Grote Vriendelijke Reus.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de coverfoto en de titel weet je gelijk over wie het gaat. Toch vind ik persoonlijk dat er voor een verkeerde coverfoto is gekozen, ook al is de foto mooi, maar persoonlijk had ik voor een andere foto gekozen, eentje die de cover meer bedekte. Meer een foto zoals te zien is op bladzijde 77 of een andere foto die staand is genomen. Nu heb je wel een heel erg groot wit vlak.

Het boek is heel erg vlot geschreven waardoor het boek lekker vlot wegleest. Het is leuk om de herinneringen van Maran, die ze aan Roald Dahl heeft, te lezen. Het is net of je Roald nog beter leert kennen dan je hem al kende. Je krijgt tevens een mooi kijkje in het auteursschap, dat het meer inhoudt dan alleen maar boeken schrijven. Net zoals je een mooi kijkje krijgt in het werk van een redacteur.
Je leest wie er verantwoordelijk was voor de Nederlandse vertalingen van de boeken van Roald, hoe hij woonde en uiteraard de persoonlijke herinneringen van Maran. Geregeld moet je lachen om wat Maran heeft meegemaakt, maar ook de 'oh ja, zo ging dat toen' komt geregeld in gedachten als je voor het computertijdperk bent geboren. Een feest van herkenning. Voor een ieder die later is geboren, kan bij zichzelf denken dat het toen erg primitief ging, maar toen ging dat zo. Je kan dan alleen maar nog meer respect hebben voor de auteurs en redacteuren van die tijd.
Bij veel boeken die genoemd worden krijg je een 'oh ja, die boeken heb ik als kind gelezen, die film heb ik talloze malen gezien' gevoel. Je wilt ze weer gaan herlezen en de films gaan bekijken.

De foto's die erin staan, maken het boek af. Het is fijn dat die door het hele boek verdeeld zijn en niet op een paar bladzijdes in het midden. Daardoor kan je tussendoor de foto's bekijken en dan weer verder lezen. Je krijgt een beter beeld van zowel Roald als van Maran.

Kortom, voor met name de Roald Dahl fans is dit een heel erg leuk boek om te lezen, maar ook als je geen fan van hem bent is het leuk om te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan ik verwachtte.

Wat vind je van de cover? 
Zoals gezegd, het is een mooie foto, maar persoonlijk was ik voor een staande foto gegaan die de cover meer bedekt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot heel erg vlot. het boek leest lekker weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het zijn de herinneringen van een redacteur aan een auteur waar ze veel contact mee heeft gehad en die ze diverse keren heeft ontmloet.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik heb de uizending van Ivo Niehe, dat hij op bezoek was bij Roald Dahl wel gezien, maar besef nu pas, na het lezen van dit boek, wat een bijzonder mens Roald Dahl was, wat een humor hij had, dat je alleen maar postuum respect voor hem kan hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is een absolute aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Roald Dahl fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast. Misschien dat mijn man het boek ook ooit eens gaat lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…