Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Mata Hari - Jan Brokken


Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De in 1917 na een geheim proces wegens spionageactiviteiten ter dood veroordeelde Mata Hari is nog altijd een van de grote legendes van vaderlands avonturisme: een eenvoudig Fries meisje dat als oosterse naaktdanseres een van de meest fameuze sterren van de Parijse belle époque werd. Toch duurde het bijna zestig jaar totdat er een betrouwbare biografie van haar geschreven werd – door niemand minder dan Jan Brokken. Op grond van interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenotenbeschrijft Brokken het veelbewogen leven van Margaretha Zelle, de danseres die het publiek in extase bracht, totdat haar zucht naar geld en avontuur haar noodlottig werd en ze verstrikt raakte in de netten van de Franse en Duitse inlichtingendienst tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met onder meer De regenvogel, De blinde passagiers, Mijn kleine waanzin, Baltische zielen, In het huis van de dichter, De vergelding, De Kozakkentuin en De gloed van Sinte-Petersburg.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover zie je meteen over wie het boek zal gaan.
Na het lezen van dit boek heb je een totaal ander beeld van Mata Hari dan je eerst had. Je gaat anders over haar denken en sluit haar (stiekem) in je hart.
Het boek is het verhaal van Mata Hari die geboren is als Margaretha Zelle en later uit zal groeien tot Mata Hari. Je leest waar ze is geboren, hoe haar geboorteplaats er uitzag in haar jeugd, wie haar ouders waren en haar broers, waar en op welke scholen ze heeft gezeten. Waarom ze vertrok uit haar geboorteplaats en waarom ze Frankrijk zo adoreerde. Hoe ze Mata Hari werd en uiteindelijkdubbelspion. Waarom ze voor het laatste uiteindelijk koos.  Je leest hoe en waar ze uiteindelijk werd opgepakt.
Het is een mooi kijkje in het verleden waar je ontdekt hoe de mensen toen leefden, wat ze deden.
In de eerste helft is er tussendoor geciteerd uit een verrassend eerlijk interview dat Mata Hari had met Priem. De auteur vraagt zich daar tussendoor af waarom bepaalde vragen niet gesteld zijn en waarom Mata Hari wel tegen deze journalist zo eerlijk was. Sowieso kan je merken dat de auteur heel veel onderzoeken heeft gedaan naar het ware verhaal over Mata Hari. Waar nodig geeft hij ziin onderbouwende mening waardoor je anders naar bepaalde zaken gaat kijken en je je af gaat vragen of Mata Hari wel terecht is gefusilleerd. Of het wel terecht is dat ze de naam draagt die de mensen haar hebben gegeven.
De hoofdstukken hebben passende titels waardoor je een idee hebt waar het boek over zou kunnen gaan. In het nawoord verteld de auteur waarom hij dit boek heeft herschreven en waarom hij het boek jaren geleden voor het eerst schreef.
Het verhaal laat zien wat hebzucht naar geld met een mens kan doen, wat wrok met een mens kan doen, hoe soms een leugen van iemand kan uitgroeien tot iets waar iedereen in gelooft, waardoor men de andere kant niet meer wil zien. Hoe moeilijk het dan is om het slachtoffer in een beter daglicht te plaatsen.
Minpuntje is dat de noten achterin het boek staan in plaats van onderaan de bewuste bladzijde. Ook is het jammer dat er geen foto's van Mata Hari in staan. Die hadden het boek compleet gemaakt.
Ondanks die twee minpuntjes is het boek een echte aanrader; dit boek belicht het leven van Mata Hari over wie ze echt was met geregeld een opbouwende mening van de auteur waardoor je anders naar bepaalde zaken gaat kijken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek. Meer dan dat.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Het laat Mata Hari zien hoe ze was, een echte dame die niet met zich liet sollen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar gaat het boek over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is op een verhalende manier geschreven, het is alsof de auteur je een verhaal verteld.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is in chronologische volgorde geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mata Hari, omdat ze een vrouw was die voor zichzelf koos. Ze mocht dan wel egoïstisch overkomen, maar ze deed datgene waarvan ze vond dat ze dat moest doen. Of het altijd verstandig was, dat was een tweede of je het ermee eens was, dat doet er ook niet toe. Ze heeft haar te korte leven wel over het algemeen ten volle geleefd. Zij was een heel interessante persoonlijkheid.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Enerzijds denk ik wel, anderzijds denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Als ik in de 'hogere' kringen had geleefd wel, maar in de 'lagere' kringen denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De manier waarop men met Mata Hari is omgegaan, hoe de berechting heeft plaatsgevonden, dat heeft me heel erg geraakt. Ik ben het dan ook eens met wat Edouard Clunet een paar jaar na het proces zei over haar. Sorry, kan niet zeggen wat hij heeft gezegd, want dan zou ik teveel verraden. Dat wordt dus het boek lezen. ;)

Mooie quote in het boek: 
Gevaar bestond in haar ogen niet, angst was iets voor burgerjuffen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in Mata Hari.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden, denk ik.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de site van Atlas Contact en klik op de button Lees hier het eerste hoofdstuk.

Website van de auteur:
Jan Brokken

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…