Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

100 Jaar Hilversum Mediastad - Peter Schavemaker


Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Honderd Jaar Omroep 1918-2018

Waar gaat het boek over? 
Het boek 100 jaar Hilversum Mediastad van auteur Peter Schavemaker vertelt in details het verhaal Hilversum, ooit een rustig tuin- en weversdorp, vanaf 1918 veranderde in het middelpunt van de Nederlandse omroepgeschiedenis. Sommige detail worden voor het eerst gepubliceerd.
Bij de Hilversumse burgemeester Reymer zorgde de komst van de omroep destijds nog voor grote angst. In 1927 zei hij: 'De toekomst zal moeten leren of en in hoeverre uitbreiding van deze industrie voor gemeente Hilversum een onverdeeld gemeentebelang is te noemen.' Honderd jaar later is Hilversum dé mediastad van Nederland, waar 12.000 mensen werken in de creatieve industrie bij zo'n 1700 bedrijven.
Het boek kijkt vooruit hoe Hilversum mediastad kan blijven in de toekomst binnen het huidige, snel veranderende medialandschap. In het boek komen sleutelfiguren aan het woord: (oud-)politici en (voormalige) omroepmedewerkers, maar ook inwoners van Hilversum en bedrijven.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Schavemaker (Nijverdal, 1967) is media- en muziekjournalist. Hij groeide op in Hilversum en kwam van jongs af aan bij de omroepen als medewerker van de ziekenomroep RANO en lokale omroep. Later werkte hij ook voor de KRO, RTL en NCRV. Hij schrijft voor Reporters Online/Blendle, Spreekbuis.nl ; Broadcast Magazine, dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA-gids, NPO, Radio 2, KRO Studio, HUMO en het Amerikaanse vakblad Animation Magazine.

Bron: bol.com.
Omslagontwerp:
dbxl/Donald Beekman

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

ISBN:
9789054294276
Bindwijze:
e-book

Aantal pagina's:
512

Genre:
Literaire non-fictie

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. Hilversum, het dorp dat in het verleden een totaal andere industrie had dat niets met de media te maken had. Hilversum dat iedereen kent, ook al weet je misschien niet waar het (precies) ligt, maar je zal er dagelijks mee te maken hebben omdat je naar een programma op tv kijkt of naar de radio luistert. Zoals diverse personen in het boek ook al aangeven, het is jammer dat de radiozenders geen Hilversum 1, Hilversum 2 enz. meer heten, maar NPO 1, NPO 2, enz. Het laatste klinkt gewoonweg minder en is ook niet te bezingen in het beroemde nummer van Herman van Veen over Hilversum.
Het boek begint met een schitterend voorwoord van de huidige burgermeester van Hilversum. Daarma wordt er door diverse mensen die er toe doen, zoals bijvoorbeeld (oud) presentatoren, (oud) politici, en (oud) mediamagnaten als John de Mol, terug geblikt op het verleden, wat zij met Hilversum hebben en hadden, wat ze van Hilversum vinden en hoe ze de toekomst zien. Je komt erachter hoe Hilversum zo'n belangrijk dorp is geworden, niet alleen voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld. Wat de toekomstplannen zijn voor Hilversum, of ze het bij Hilversum zullen houden of dat ze ook kijken naar andere plaatsen zoals bijvoorbeeld Amsterdam waar al veel op tv-gebied gebeurt.
Het is mooi om te lezen hoe het begon, wat de eerste reclameteksten waren, hoe het er vroeger aan toe ging, wie bepalende gebouwen zoals de tv-toren hebben ontworpen, hoe het in de oorlog eraan toe ging, wat de politiek van Hilversum vindt en wat de eerste omroepen waren. Je wordt je er bewust van dat er achter het tv-programma dat je kijkt en de zender waar je naar luistert zoveel meer werk wordt verricht, dat het niet alleen de presentatoren en het publiek zijn, maar zoveel meer.
Het is een feest der herkenning van programma's die genoemd worden. Je wilt de genoemde boeken gaan lezen en de genoemde filmpjes gaan kijken.
De foto's maken het boek af. Pluspunt is dat de noten onderaan de pagina staan zodat je niet achterin hoeft te zoeken. Wat ook mooi is, is dat er een paar mooie I.M. in staan zoals van burgermeester Boot en van de eerste media wethouder. Personen die duidelijk niet vergeten mogen worden.
Kortom, dit boek is echt een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in de media en wil weten wat de geschiedenis daarvan is en wat men in de toekomst verwacht.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Ik miste een interview met Joop van den Ende en Reinout Oerlemans.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het is net of je een documentaire in boekvorm leest en dat is niet negatief bedoeld.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is in dit geval niet erg. In ieder geval besef je weer dat er zoveel meer achter de radio en tv zit dan je zou denken.

Mooie quote in het boek: 
Hilversum is een plek met een uitstraling naar het hele land.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Hilversum, de media.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen Facebook pagina en een eigen Twitter account.

Website van de auteur:
Peter Schavemaker Twitter

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: