Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Vandaag Heb Ik Een Papoea Ontmoet - Aad Kamsteeg


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het Leven Van Chris Padwa

Waar gaat het boek over? 
'Wie kent de Papoea's van het
voormalig Nederlands Nieuw-Guinea nog?'

Onder buitenlandse druk en via een vervalste volksstemming kwamen zij onder Indonesisch bestuur terecht. Van de door Nederland aan de Papoea's beloofde zelfbeschikking en onafhankelijkheid kwam niets terecht. Integendeel, door de massale komst van vooral Javanen zijn de Papoea's minderheid in eigen land geworden. De Papoea's lijden onder grove schending van mensenrechten. Ze worden economisch gemarginaliseerd. Door grootscheepse ontbossing dreigt de biodiversiteit van hun land te worden vernietigd.

De Biakker Chris Padwa maakte het allemaal mee. Ook hij hoopte dat Papua zelfstandig zou worden. Hij werd opgepakt en gemarteld. Ook hij en zijn gezin worden tot op vandaag gediscrimineerd.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Journalist Aad Kamsteeg trok zelf twee keer door Papua. Hij tekende het levensverhaal van Chris Padwa op en plaatste het in kader van de dramatische geschiedenis van Papua.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383356
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
82

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
De cover toont een sterke man die getekend is door het leven, maar ondanks alle tegenslagen het toch positief blijft bekijken en zijn afkomst niet verloochent. Je wordt, mede dankzij de titel nieuwsgierig naar het verhaal achter de man op de cover.
In het woord vooraf lees je waarom de auteur dit verhaal heeft geschreven en wie de man op de cover is.
Je krijgt een goed beeld van Papua, de geschiedenis ervan, wat er indertijd is gebeurd en waarom Chris steeds opkomt voor Papoea's met alle gevolgen van dien. Het is zijn levensverhaal. Het is, als je het zelf niet hebt meegemaakt, moeilijk voor te stellen wat hij allemaal heeft meegemaakt en heeft moeten ondergaan. Niet alleen hij, maar hoe zijn hele gezin en andere Papoea's dat allemaal ondergaan. Hoe zijn gezin wordt gediscrimineerd. Je krijgt bewondering voor hem. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar begrip hebben als Papoea's nog steeds een hekel aan Indonesiërs hebben. En niet alleen aan Indonesiërs, maar ook aan Nederlanders. Het is verbazingwekkend hoe de Nederlandse regering de Papoea's hebben laten vallen.
De foto's in het boek maken het verhaal af, je krijgt er een nog beter beeld door.
Dit boek is, doordat hij zo dun is, en de tekst een normale grootte heeft, heel goed te lezen als een tussendoor-boek of voor als je snel een reading challenge wilt halen. De hoofdstukken zijn niet al te lang en hebben passende titels.
Kortom; na het lezen van dit boek begrijp je de Papoea's beter, weet je wie ze zijn, hoe ze zijn, waar ze vandaan komen, waar ze wonen, wat ze hebben ondergaan en dat nog steeds ondergaan. Je hoopt voor ze dat het voor hen ooit goed gaat komen tussen hen en de Indonesiërs, dat ze hun land kunnen houden, maar ook dat de Nederlandse regering ooit spijt gaat betuigen voor het laten vallen van de Papoea's.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Chris Padwa en het verhaal over Papoea's vanuit een Papoea bekeken.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Het boek weet je aandacht heel goed vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, wil je het niet meer wegleggen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Chris, omdat hij zijn afkomst niet verloochent en daarvoor blijft opkomen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken heel erg mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe er met de Papoea's werd en wordt omgegaan. Wat een verschrikkingen velen hebben moeten meemaken.

Mooie quote in het boek: 
Hij wil iedereen eraan herinneren dat een piano niet alleen blanke toetsen heeft, maar ook zwarte.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die meer wil weten over Papoea's.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me denk ik nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…