Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wat is jouw favoriete genre?

De meeste boekenwurmen hebben wel een favoriete genre dat ze lezen. Persoonlijk ben ik een echte alles-lezer en heb geen favoriete genre. Wel heb ik soms dat als ik, zoals nu, een paar boeken over de oorlog heb gelezen, ik wel eens even snak naar iets vrolijkers, iets luchtigers. Een feelgood roman bijvoorbeeld waarbij ik niet hoef na te denken en als het een boek is dat met veel humor is geschreven is dat helemaal meegenomen. Even heerlijk je lachspieren laten werken, even iets dat je vrolijk maakt na die paar boeken over de ellende, maar daarna mag het weer een thriller zijn of een oorlogsverhaal of..., nou ja, maakt niet uit wat, als het maar een goed geschreven boek is.
Wat is jullie favoriete genre of heb je ook geen favoriete genre dat je graag leest?

Abortus - Schaamte En Schuld - Renate Günther-Greene


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen

Oorspronkelijke titel:
Tabu Abtreibung

Waar gaat het boek over? 
Zo'n honderdduizend vrouwen in Duitsland en dertigduizend in Nederland laten jaarlijks een abortus uitvoeren.

Een deel van deze vrouwen kunnen de psychologische gevolgen aan, een ander deel lijdt aan gevoelens van schuld, schaamte en spijt. Weer anderen lijden zelfs aan posttraumatische stressstoornis.

Over hun nood wordt echter nauwelijks gesproken. Spreken over een abortus en bijbehorende emoties is taboe.

In deze bundel vertellen elf vrouwen hun verhaal en informeren deskundigen uit medische en ethische hoek over de psychische en morele gevolgen van een abortus bij veel vrouwen.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Dr. Dipl. Übers. Y. van den Akker-Savelsbergh

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463383325

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
176

Genre:
Psychologie

Verfilmd?
Ja, als Tabu Abtreibung Warum länger schweigen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je een verhaal te lezen van een vrouw, een verhaal waar ze zich voor schaamt, dat ze daarom niet herkenbaar wil zijn. De titel spreekt voor zich.
Het is een boek dat stof zal doen opwaaien. Tegenstanders van abortus zullen er schande van spreken, terwijl anderen begrip zullen hebben voor de vrouwen in dit boek en vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt zullen waarschijnlijk alleen maar blij zijn dat abortus uit de taboe-sfeer wordt gehaald, dat het makkelijker bespreekbaar wordt ook al zullen ze zelf misschien niets vertellen en hun geheim geheim houden.
Aan het begin vertelt Renate Günther-Greene waarom ze dit boek heeft geschreven, wat haar er toe dreef om 'Abortus - Schaamte en Schuld' te schrijven. De mensen die hebben meegewerkt aan dit boek vertellen aan het eind van hun verhaal waarom ze hebben meegewerkt, waarom ze vinden dat hun verhaal verteld moest worden, maar geven ook advies aan de lezer van wat er anders moet of wat ze zou kunnen helpen als ze ook een abortus hebben meegemaakt.
Je kan merken dat de auteur onderzoek heeft gedaan, maar ook uit eigen ervaring weet waar ze over schrijft. Mede daardoor wist ze de juiste vragen te stellen aan de deskundigen, aan de vrouwen die een abortus hebben meegemaakt en een overlevende van een abortus. Na het lezen van dit boek zul je meer begrip hebben en begrijpen dat de meeste vrouwen niet voor hun plezier een abortus laten plegen, dat ze daar hun reden voor hadden, wat ze hebben moeten doorstaan en soms nog doorstaan, hoe ze ermee om gaan of omgingen. Je komt erachter dat iedereen weer anders reageert. Niet alleen lees je over vrouwen hoe die met de abortus om gaan, maar ook over de mannen hoe die dat beleefd hebben en of ze erachter stonden.
Je komt meer te weten over hoe het gaat in Nederland en Duitsland als het op abortus aankomt. Welk van de twee landen meer abortussen per jaar heeft en hoe dat komt.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; 'Abortus - Schaamte en schuld' van Renate Günther-Greene is een indringend, emotioneel boek over vrouwen die een abortus hebben laten plegen en hoe ze er mee om gaan of om gingen. Het is tevens een pleidooi voor goede voorlichting en anticonceptie.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar gaat dit boek over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is lekker vlot geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Door de verhalen in dit boek krijg ik meer respect voor de vrouwen die een abortus hebben laten plegen. Dat ze dat niet zomaar deden, maar dat er zoveel meer achter zit. Het is jammer dat abortus ook heden ten dage nog steeds in de taboe-sfeer zit, dat men er niet openlijk over kan praten.
Daarnaast ben ik geschrokken van het aantal abortussen dat per jaar in Nederland wordt gepleegd. Ik had verwacht dat er heden ten dage toch betere voorlichting over anticonceptie op scholen was, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Er valt duidelijk nog een heleboel te doen.

Mooie quote in het boek: 
Het is menselijk om te rouwen en naar verzoening te streven, om opnieuw te beginnen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor volwassenen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ééń keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek op de leestafel in het ziekenhuis leggen zodat anderen dit boek ook kunnen lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Misschien.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…