Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

De Daf Van Mijn Vader - Thomas VaessensVan uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In De Daf van mijn vader vertelt Thomas Vaessens een bijzonder verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. De introductie ervan, in 1958, was een duizelingwekkende prestatie. Vanuit het niets, in een land zonder noemenswaardige industriële traditie, was er opeens dat Nederlandse autootje met het "pientere pookje'. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Betaalbaar, bovendien. Een auto voor iedereen!
De Daf is de Nederlandse variant van de iconische 2CV. Maar waren we er trots op? Nou nee. Een "truttenschudder', zo werd de auto spottend genoemd. Het merendeel van de nog rijdende exemplaren is in de jaren tachtig aan gort gereden in de achteruitrijraces van de TROS.
Thomas Vaessens werpt nieuwe perspectieven op de zo vaak geïdealiseerde "sixties'. Het is het verhaal van Nederlandse ondernemingszin, van de gewone man die zich opeens een auto kon veroorloven, van de mijnwerker die verdween uit Limburg en vervangen werd door fabrieksarbeiders uit Marokko. Het verhaal ook van de onderwijzerszoon uit Maastricht die in de Daf van zijn vader het provinciale milieu van zijn jeugd dacht te ontvluchten.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Bart van den Tooren

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Proefdruk

ISBN:
9789045035987

Bindwijze:
Proefdruk

Aantal pagina's:
272

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de nostalgische cover en de titel verwacht je een romantisch verhaal te gaan lezen waarin de Daf de hoofdrol speelt. Deels is het ook zo, het gaat over de Daf, maar om nu te zeggen dat het een romantisch verhaal is... dat is het allerminst, het is een verhaal over het ontstaan van de Daf, wie die auto bedacht heeft en waarom. De 40 plussers zullen de auto misschien nog kennen van hun ouders, maar waarschijnlijker is het dat ze de auto voornamelijk kennen van het onderdeel achteruitrijden van Te Land ter Zee en in de Lucht van de TROS met Andre van Duin.
De mooie inleiding maakt nieuwsgierig naar het verhaal van de Daf dat in acht delen wordt verteld. De delen beginnen allen met een korte intro zodat je weet waar het bewuste deel over gaat. Na het lezen van dit boek krijg je meer respect voor de Daf en ga je je misschien wel afvragen of de bijnaam van de Daf wel terrecht is, dat die misschien niet een betere bijnaam verdiend. Je begrijpt de achterliggende gedachte van de ontwerper beter. Het boek eindigt met een epiloog van de auteur waarin hij een stukje jeugdherrinering met de lezer deelt, wat hij vond van de auto van zijn vader.
In De Daf van mijn vader van Thomas Vaessens ontdek je wie de ontwerper is van de Daf, hoe hij erop kwam en wat zijn verwachtingen waren en of zijn verwachtingen zijn uitgekomen. Je leest ook hoe de Dafs in de reclames gepresenteerd werden aan de mensen en in welke films en boeken de Daf voorkomt. Hoe de ontwerpers van de Daf dachten over het milieu, dat ook in vroeger jaren al een belangrijk onderwerp was. Hoeveel Dafs er nog over zijn en waar die heden ten dage voor gebruikt worden.
Het is niet alleen het verhaal van de Daf, maar ook het verhaal van de naoorlogse jaren in Nederland, hoe het er in die tijd aan toe ging. Je ontdekt wie de eerste vrouwelijke burgermeester was, wat de mijnwerkers te maken hebben de Daf-fabriek, waarom de eerste gastarbeiders naar Nederland kwamen, waar ze werden gehuisvest en hoe men er indertijd over dacht.
Het is fijn dat de noten onderaan de bewuste pagina's worden verteld. De foto's maken het boek af.
Kortom, De Daf van mijn vader van Thomas Vaessens is een echte aanrader voor vooral de Daf-liefhebbers. Het is een mooi, compleet  en toegankelijk verhaal van de Daf waarbij je ook een stukje Nederlandse geschiedenis mee krijgt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen vlot, maar soms is het wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek. het is heel interressant om de over de geschiedenis van de Daf te lezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het zijn mooie locaties, vooral Maastricht is een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg. Het verhaal van de ontwerper is in ieder geval sprookjesachtig. Het laat zien dat met een beetje goede wil, je dromen uit kunnen komen.

Mooie quote in het boek: 
'Modernisering' is een verraderlijk begrip.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van de Daf en dat schijnen er toch meer te zijn dan je in eerste instantie verwacht.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik het boek af en toe nog eens doorblader.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een proefdruk, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de site van Atlas Contact en klik onder de beschrijving van het boek op de button Lees hier het eerste hoofdstuk om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…