Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk nieuwsbericht vond jij bijzonder ontroerend?

We lezen allemaal dagelijks de krant, de papieren versie of online, kijken bijna dagelijks het nieuws enz. De nieuwsberichten en kranten staan dan negen van de tien keer bomvol ellende. Zelden hoor je iets leuks in het nieuws of lees je iets leuks in de kranten of is het leuke nieuws aan je aandacht ontsnapt omdat de ellende de boventoon voert. Zo dachten de schrijvers van En dan nu het goede nieuws, Franka Hummels Karin Sitalsing er ook over. Die hebben in hun boek een aantal bijzondere verhalen die de kranten niet haalden in een boek geplaatst met het verhaal van de helden zoals bijvoorbeeld jongeren die dementerende ouderen bezoeken. Vandaar deze vraag aan jullie.
Het nieuwsbericht dat mij onroerde, oke, ontroeren is een groot woord, maar voor die persoon heb ik wel bewondering, las ik op de site van LINDA.NL; Te ziek om naar school te gaan, toch je studie halen: Iris (19) deed het.
Verder moest ik de afgelopen week om twee nieuwsberichten lachen met dieren in de hoofdrol. Be…

Historische Verhalen II


Van uitgeverij Historische Verhalen mocht ik deze verhalenbundel lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
20 korte geschiedenisverhalen
Verzamelbundel II

Waar gaat het boek over? 
Deze verhalenbundel behelst een diverse verzameling van twintig korte geschiedenisverhalen. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook spelen de verschillende verhalen zich af in meerdere tijdvakken.

Zo lees je bijvoorbeeld over de politieke strubbelingen van paus Bonifatius VIII in de dertiende eeuw, over de heldendaden van de Zweedse koning Karel XI en over de laatste dagen van de Romeinse keizer Vitellius.

De vertellingen zijn gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek, waarbij de auteurs een menselijk verhaal toevoegen aan de harde feiten uit de geschiedenisboeken.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789082642636

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
218

Genre:
Geschiedenis

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen een nostalgisch gevoel. Een gevoel van dat de tijd waarin de cover is geschilderd gemoedelijker was, alsof er minder haat en nijd was en men meer huiselijker was.
De verhalen in Historische Verhalen II zijn 20 korte verhalen die je ook los kan lezen, je kan dus zelf bepalen welk verhaal je eerst gaat lezen zonder bang te zijn dat je het gevoel hebt dat je dan iets hebt gemist omdat je niet eerst het verhaal ervoor hebt gelezen. Elk verhaal heeft zijn passende titel, de naam van de auteur van het verhaal en het jaartal en de plaats waarin het verhaal zich afspeelt. De verhalen eindigen met een korte historische achtergrond verteld door de auteur waarin hij zijn mening geeft en ook zijn bronnen vermeld.
Het is mooi om de verhalen over lang vervlogen tijden te lezen zoals bijvoorbeeld de verhalen Zoete zonde en Hisse, maar ook de verhalen van minder lang geleden dan de cover doet vermoeden zoals bijvoorbeeld de verhalen Pop (wat een hartverscheurend verhaal is), Op de klei en Sneeuw in Vietnam zijn interessant om te lezen. Soms moet je je even verplaatsen in de tijd omdat er in vroeger tijden andere normen en waarden golden, tijden waarin vrouwen niet zoveel rechten hadden, tijden dat de man de baas was.
Sommige verhalen of personen komen bekend voor zoals bijvoorbeeld Lewis Caroll en Bonifatius. Je ontdekt wat de derde voornaam was van Koningin Wilhelmina was, wat de eerste historische roman der Nederlanden was en wat de voorloper van de plaatjesbeugel was.
De auteurs hebben zich allen goed ingeleefd in de hoofdpersonen van hun verhalen. Je kan merken dat ze niet zomaar een verhaal vertellen, maar duidelijk onderzoek hebben gedaan en aan de hand daarvan hun verhaal hebben geschreven. Je komt meer te weten over de wereldgeschiedenis, het zijn mooie tijdsbeelden. Na het lezen van de verhalen wil je meer weten over de verhalen, je wilt de genoemde boeken gaan lezen en de genoemde sites bezoeken.
Kortom; Historische Verhalen II is een echte aanrader voor jong tot oud, zeker als je van verhalen over het verleden houdt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet denken aan lang vervlogen dagen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past heel erg goed bij het boek, want het zijn verhalen over het verleden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Het zijn stuk voor stuk hele originele verhalen.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft een of meerdere auteurs je kunnen raken?
Het verhaal van Paul Christiaan Smis, Pop, heeft me heel erg geraakt. Het blijft verschrikkelijk wat er in de oorlog in Dresden is gebeurd. Paul Christiaan heeft dat heel goed weten te verwoorden.

Mooie quote in het boek: 
Maar misschien moet je op een kind lijken om dat te kunnen begrijpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen dit boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over het verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgende deel komt, dan ga ik die zeker lezen. Ik ga in ieder geval het eerste deel bestellen en lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
Historische Verhalen
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: