Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Historische Verhalen II


Van uitgeverij Historische Verhalen mocht ik deze verhalenbundel lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
20 korte geschiedenisverhalen
Verzamelbundel II

Waar gaat het boek over? 
Deze verhalenbundel behelst een diverse verzameling van twintig korte geschiedenisverhalen. Niet alleen zijn de vertellingen geschreven door meerdere auteurs, ook spelen de verschillende verhalen zich af in meerdere tijdvakken.

Zo lees je bijvoorbeeld over de politieke strubbelingen van paus Bonifatius VIII in de dertiende eeuw, over de heldendaden van de Zweedse koning Karel XI en over de laatste dagen van de Romeinse keizer Vitellius.

De vertellingen zijn gebaseerd op uitgebreid historisch onderzoek, waarbij de auteurs een menselijk verhaal toevoegen aan de harde feiten uit de geschiedenisboeken.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789082642636

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
218

Genre:
Geschiedenis

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen een nostalgisch gevoel. Een gevoel van dat de tijd waarin de cover is geschilderd gemoedelijker was, alsof er minder haat en nijd was en men meer huiselijker was.
De verhalen in Historische Verhalen II zijn 20 korte verhalen die je ook los kan lezen, je kan dus zelf bepalen welk verhaal je eerst gaat lezen zonder bang te zijn dat je het gevoel hebt dat je dan iets hebt gemist omdat je niet eerst het verhaal ervoor hebt gelezen. Elk verhaal heeft zijn passende titel, de naam van de auteur van het verhaal en het jaartal en de plaats waarin het verhaal zich afspeelt. De verhalen eindigen met een korte historische achtergrond verteld door de auteur waarin hij zijn mening geeft en ook zijn bronnen vermeld.
Het is mooi om de verhalen over lang vervlogen tijden te lezen zoals bijvoorbeeld de verhalen Zoete zonde en Hisse, maar ook de verhalen van minder lang geleden dan de cover doet vermoeden zoals bijvoorbeeld de verhalen Pop (wat een hartverscheurend verhaal is), Op de klei en Sneeuw in Vietnam zijn interessant om te lezen. Soms moet je je even verplaatsen in de tijd omdat er in vroeger tijden andere normen en waarden golden, tijden waarin vrouwen niet zoveel rechten hadden, tijden dat de man de baas was.
Sommige verhalen of personen komen bekend voor zoals bijvoorbeeld Lewis Caroll en Bonifatius. Je ontdekt wat de derde voornaam was van Koningin Wilhelmina was, wat de eerste historische roman der Nederlanden was en wat de voorloper van de plaatjesbeugel was.
De auteurs hebben zich allen goed ingeleefd in de hoofdpersonen van hun verhalen. Je kan merken dat ze niet zomaar een verhaal vertellen, maar duidelijk onderzoek hebben gedaan en aan de hand daarvan hun verhaal hebben geschreven. Je komt meer te weten over de wereldgeschiedenis, het zijn mooie tijdsbeelden. Na het lezen van de verhalen wil je meer weten over de verhalen, je wilt de genoemde boeken gaan lezen en de genoemde sites bezoeken.
Kortom; Historische Verhalen II is een echte aanrader voor jong tot oud, zeker als je van verhalen over het verleden houdt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, doet denken aan lang vervlogen dagen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past heel erg goed bij het boek, want het zijn verhalen over het verleden.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk vlot en beeldend geschreven.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Het zijn stuk voor stuk hele originele verhalen.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft een of meerdere auteurs je kunnen raken?
Het verhaal van Paul Christiaan Smis, Pop, heeft me heel erg geraakt. Het blijft verschrikkelijk wat er in de oorlog in Dresden is gebeurd. Paul Christiaan heeft dat heel goed weten te verwoorden.

Mooie quote in het boek: 
Maar misschien moet je op een kind lijken om dat te kunnen begrijpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen dit boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over het verleden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgende deel komt, dan ga ik die zeker lezen. Ik ga in ieder geval het eerste deel bestellen en lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
Historische Verhalen
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…