Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
De Magie van het Ouder worden is geschreven door een schrijverscollectief bestaande uit 23 vrouwen en mannen tussen de 57 en de 100 jaar, van Berlijn tot Amsterdam, van Mexico tot Rome, van Maastricht tot Nieuw Zeeland. De schrijvers vertellen hoe het voor hen in het dagelijks bestaan is om ouder te worden.
Behalve dat er natuurlijk verhalen zijn over de buitenkant: levensloop, carrière, huwelijk en scheiding, kinderen of niet, geluk en ongeluk, ziekte en dood valt er voor een goede lezer tussen de regels door ook de binnenkant te ontdekken: de unieke expressie van liefde die ieder van ons is. Het kind dat we waren blijft in ons aanwezig en resoneert altijd wel enigszins mee in ons volwassen denken en vooral voelen. Een levensreis door de acht universele poorten om al dan niet tot wijsheid te komen.
Dat maakt dit boek behalve voor ouderen zelf ook uitermate boeiend voor allen die nog ouder gaan worden.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Mik Hamers, socioloog en schrijfster, woont en werkt in Maastricht.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2018
EAN:
9789463384551
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
158
Genre:
Geschiedenis en maatschappij
Prijs:
€22,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
De magie van het ouder worden van
Mik Hamers lijkt het erop dat je een levensverhaal van een familie gaat lezen. De titel maakt nieuwsgierig, klinkt zelfs sprookjesachtig. Zou je echt op een sprookjesachtige manier oud kunnen worden of valt dat, net als met de meeste sprookjes, in het echt tegen?
De magie van het ouder worden van
Mik Hamers begint met een gedicht van Anna die dicht dat de jeugd met de jaren komt. Ze haalt wat ouderdomsproblemen aan, maar ziet het ouder worden toch als iets positiefs. Daarna begint het boek met een foto van een vrolijke vrouw die honderd lentes is geworden en vertelt waarom ze geen bijdrage aan dit boek levert.
Mik Hamers ziet dat als de gelezen kans om te vertellen waarom bepaalde personen geen bijdrage hebben geleverd. Het is net alsof ze zich wil verexcuseren wat helemaal niet nodig is, want het is voor te stellen dat niet iedereen zijn of haar levensverhaal in het kort wil vertellen. Die doen dat alleen aan diegenen waaraan ze dat willen vertellen, als ze dat al willen vertellen.
Daarna komen er korte en wat langere verhalen van ouderen van 57 lentes tot 100 lentes die vertellen over hoe zij het ouder worden ervaren, hoe ze het ervaren dat ze in de laatste levensfase zitten. Sommigen vertellen hun hele levensverhaal, anderen alleen een gedeelte van hun levensverhaal in een notendop. Het is een mooie mix aan verhalen die stuk voor stuk verschillend zijn, waarbij iedereen het ouder worden anders ervaart, anders omgaat met het ouder worden. Het enige wat ze misschien wel gemeen hebben, is dat de meesten nog steeds actief zijn met van alles en nog wat. Het zijn voorbeelden waarbij je als jongere nog wat van leren en waarbij je als jongere hoopt om ook op die manier oud te worden, dat je nog zo actief bent op die leeftijd. Ze laten zien dat als je oud wordt of bent, niet achter de beroemde geraniums hoeft te gaan zitten, maar dat je ook nog van alles kan doen, ook al is dat op een lager tempo dan dat je jonger was. Er is zelfs iemand die nog een bedrijf is gestart op oudere leeftijd.
Mik Hamers vertelt tegen het eind over drie vrienden van haar die dement zijn en wat dat met de omgeving doet, hoe ze haar vrienden zag veranderen. Het kan voor velen die iemand hebben gekend of kennen die dement is, herkenbaar zijn. De verhalen in
De magie van het ouder worden van
Mik Hamers geven een mooi tijdsbeeld weer. Vooral ouderen zullen veel herkennen zoals bijvoorbeeld de emancipatiebeweging en het geloof dat vroeger een zoveel grotere rol speelde dan heden ten dage.
Kortom;
De magie van het ouder worden van
Mik Hamers is een mooie mix aan verhalen van ouderen die vertellen over het ouder worden.Sommigen vertellen hun hele levensverhaal, andere alleen maar een klein stukje van hun leven en hoe ze het ouder worden ervaren. Van veel mensen kan je nog wat leren en het laat zien dat ouderen na hun pensioen niet alleen maar stil zitten en niets meer doen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. Het klinkt sprookjesachtig.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Ze zijn stuk voor stuk op een vertellende manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat de auteurs hun verhalen bij jou aan tafel met een bakkie koffie vertellen.
Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn de verhalen van de auteurs, hoe ze het zelf hebben ervaren.
Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.
Zijn de verhalen geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Maastricht en Amsterdam zijn hele mooie steden en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook heel mooi.
Heeft een van de auteurs je kunnen raken?
Ja, er zijn auteurs die me hebben geraakt zoals bijvoorbeeld het verhaal van Lei. Ik wil niet teveel vertellen, maar, ondanks dat ik een stuk jonger ben dan hem, herkende ik wel het een en ander omdat ik ook zoiets heb meegemaakt in het verleden. Ik begrijp wel waarom hij het leven anders is gaan leven dan eerst. Daarnaast raakte de verhalen over de vrienden van
Mik Hamers mij. En zo zijn er meer auteurs die me om een of andere reden hebben geraakt.
Mooie quote in het boek:
Het bijzondere is dat belangrijke doden in jezelf blijven voortleven.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de ouderen en diegenen van levensverhalen van mensen houden.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een verhaal terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten