Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Daadkracht Rond Kamp Vught - Inger Schaap & Jan Brouwers | D. B. Jochems


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Burgerhulpverlening aan gevangenen en hun families

Waar gaat het boek over? 
De Vughtse dames Eelkje Timmenga-Hiemstra - de hoofdpersoon van dit boek - en Charlotte van Beuningen – Fentener van Vlissingen gaven leiding aan de hulpverlening aan gevangenen in Kamp Vught en hun achtergebleven families. Aanvankelijk zorgden nog in het kamp werkzame bouwvakkers illegaal voor individuele voedselhulp; in interviews schilderden hun nabestaanden hun risicovolle lotgevallen. Snel daarna verzorgden de bijzondere vrouwen met instemming van de SS kampcommandant meer systematisch twee soorten voedselpakketten om het lot van de gevangenen te verzachten. Voor families die geen familiepakket konden verzorgen, namen zij die taak over: een belangrijke fysieke, maar ook een morele steun. Voor het eerst wordt de vaak schrijnende situatie beschreven waarin sommige van die achtergeblevenen verkeerden. Nauwelijks bekend is ook de hulp van bedrijfsleven, boeren en burgers die voor ingrediënten voor de pakketten zorgden.
In de landelijke context waarbinnen deze hulpverlening plaats vond, onderhield mevrouw Van Beuningen de soms moeilijk lopende contacten met het Rode Kruis, waarbij de relatie met de bezetter van invloed was. Mevrouw Timmenga bleef in Vught opereren vanuit het koffiehuis bij het station. Zij en haar team ontvingen daar verontruste familieleden, gaven hen informatie en spraken een bemoedigend woord. Vrijgelaten gevangenen werden opgevangen. Gegevens over de bestemming van op transport gestelde gevangenen werden verzameld.
Voor het beschrijven van de tot nu toe onderbelichte rol van mevrouw Timmenga waren de 2.700 bewaard gebleven brieven aan haar de belangrijkste bron. Zij leverden ook veel nieuwe informatie op over wat er allemaal kwam kijken bij haar "liefdeswerk', zoals zij dat zelf noemde.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463383752

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
256

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Daadkracht rond Kamp Vught van Inger Schaap Jan Brouwers | D. B. Jochems denk je eerst dat je het verhaal van een kruidenier uit lang vervlogen tijden gaat lezen. Pas bij het lezen van de titel en subtitel begrijp je dat het daar allerminst over gaat, dat het over totaal iets anders gaat. Het boek blijkt te gaan over een vrouw die het liefst op de achtergrond bleef, maar gelukkig hebben de auteurs haar toch naar de voorgrond gebracht, want mede dankzij haar hebben heel veel gevangenen Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog weten te overleven en/of hun lot weten te verzachten dankzij de voedselpakketen en ander hulp. Het zou jammer geweest zijn als haar verhaal verloren zou zijn gegaan.
In Daadkracht rond Kamp Vught van Inger Schaap Jan Brouwers | D. B. Jochems kan je lezen hoe het kamp is ontstaan, hoe het kamp eigenlijk heette, wie er onder andere aan meewerkten, welke groepen gevangenen er zaten, hoe ze behandeld werden en wat de eerste gevangenen moesten doen voor werk. Het verhaal vertelt hoe de toen werkzame bouwvakkers met alle risico's van dien de gevangenen van voedsel verzorgden en brieven van gevangenen naar het thuisfront verstuurden. Waarom veel bouwvakkers ervoor kozen om daar te werken. Wat er gebeurde als de bewakers zagen als de bouwvakker voedsel gaven of briefjes aannamen van gevangen, welke maatregelen er werden genomen.
Ze deden dat totdat twee bijzondere vrouwen het overnamen, hoe ze het lukte om met een heel team voedsel en meer op een legale manier in het kamp te krijgen en wat ze nog meer deden. Hoe ze zorgden dat de achterblijvers enigszins op de hoogte werden gehouden van hun gevangengenomen gezinslid/leden. Wat daar allemaal bij komt kijken en hoe het soms ook mis ging met de hulp. Je leest ook hoe ze, nadat iedereen bevrijd was, nog verder hielpen met mensen op te sporen. Je krijgt ook een beeld van hoe het de hulpverleners na de oorlog verging. Je kan er alleen maar bewondering voor hebben, voor de hulp die ze hebben geboden en snapt waarom Eelkje Timmenga-Hiemstra en Charlotte van Beuningen zo geliefd waren.
Ze kregen heel veel brieven waarin een van de twee vrouwen om hulp werd gevraagd. Het waren vaak brieven van wanhoop zoals vrouwen die niet meer voor hun man konden zorgen omdat ze ook van het kleine beetje geld hun vaak grote kinderschare moesten verzorgen en daarnaast ook de vaste lasten nog van moesten betalen. Brieven van vrijgelatenen die niet meer aan het werk kwamen omdat ze vast hebben gezeten en om hulp vroegen om een baan. Ook kregen ze brieven om anderen die ze kenden en in nood zat te helpen. Daarnaast kregen ze ook brieven van mensen die hun dankbaarheid tonen. In de brieven krijg je, ondanks dat het niet altijd even duidelijk is of er ook een wederbrief is verstuurd, een goed beeld van hoe het in het kamp ging, hoe het bij de achterblijvers ging, hoe steeds meer mensen hulp wilden bieden op welke manier dan ook en heel soms krijg je een klein tipje te zien van hoe het met Eelkje Timmenga-Hiemstra echt ging, wat voor offers ze soms bracht.
De foto's, de tekeningen en de plattegrond van het kamp maken het boek compleet.
Kortom; Daadkracht rond Kamp Vught van Inger Schaap Jan Brouwers | D. B. Jochems geeft uniek beeld van de hulp van de hulpverleners aan de gevangenen van Kamp Vught en hun familie en wat dat voor ze betekende.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Eelkje Timmenga-Hiemstra, omdat ze met alle risico van dien hulp bood aan de gevangenen en hun familie.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de bezetter.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. De brieven waarvan de wanhoop vaak afdruipt omdat de achterblijvers, meestal de vrouwen met een horde kinderen, het niet meer redden heeft me heel erg geraakt. Maar ook de verschrikkingen die de gevangenen hebben ondergaan hebben me geraakt. Zo zijn er meer momenten die me hebben geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Jan Brouwers

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg