Een Leven Lang Geleden - Dave Boomkens


Van uitgeverij Luitingh-Sijthoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het bewogen leven van Teach In-zangeres Getty Kaspers, voor en na 'Dinge dong'

Waar gaat het boek over? 
Een leven lang geleden is het aangrijpende levensverhaal van Getty Kaspers, die beroemd werd toen zij in 1975 het Eurovisie Songfestival won. Een leven lang geleden is geschreven door Dave Boomkens, auteur van de biografie Liesbeth List – De dochter van de vuurtorenwachter.
In 1975 wint Getty Kaspers met Teach In het Eurovisie Songfestival. Maar haar leven was niet altijd een sprookje. Vlak na haar geboorte werd ze afgestaan door haar biologische moeder, die haar na zestien jaar weer terugeist. En ook na de hit "Dinge dong' verloopt haar leven vol ups en downs.
Getty Kaspers vertelt over de jaren die volgen: jaren vol met optredens, zonder dat ze ook maar een cent betaald krijgt voor de monsterhit waarmee ze bekend werd. Over hoe ze berooid terechtkomt in Portugal, waar ze de liefde vindt. Het huwelijk is echter bitter slecht en wanneer ze terugkeert naar haar geboorteland, Oostenrijk, overlijdt haar man aan ALS. Ze vertelt over Cor, de vrachtwagenchauffeur die haar leven weer op de rit krijgt. En natuurlijk over dat ene sprookje dat elk jaar weer grootser terugkomt: het songfestival.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dave Boomkens was co-auteur van Het Grote Songfestival Boek. Bij Luitingh-Sijthoff publiceerde Boomkens de biografie Liesbeth List.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Pamkra

Binnenwerk:
Crius Group, Hulshout

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789024584536

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Muziek

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd. Hoewel het boek zich goed leent om verfilmd te worden, zoveel bizarre dingen heeft Getty meegemaakt, is het nog maar de vraag of het boek ooit verfilmd wordt.

Prijs:
€19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de vrolijke Getty Kaspers op de cover van Een leven lang geleden van Dave Boomkens weet je meteen waar het boek over gaat. Mocht je in een chagerijnige bui zijn, dan wordt je wel vrolijk van Getty, haar vrolijke lach is aanstekelijk. De titel spreekt voor zichzelf, het gaat over haar leven tot nu toe.
Het boek is op een vertellende manier geschreven. Getty Kaspers vertelt vanuit het boek haar levensverhaal aan de lezer. Je hebt daardoor het gevoel dat ze gezellig bij jou aan de koffie zit. Het is een levensverhaal vol met ups en downs en heel veel er tussenin, een leven dat alles behalve saai is. Ze is heel erg eerlijk, vertelt zelfs over een periode waaraan ze liever niet meer herinnert wil worden, maar die niet mocht ontbreken in haar levensverhaal, omdat het anders niet compleet is. Na het lezen van haar levensverhaal kan je alleen maar bewondering opbrengen voor Getty, dat ze er altijd bovenop weet te komen.
Je krijgt een goed beeld van hoe haar jeugd was, hoe ze als kind was, wanneer ze is gaan zingen, hoe Teach In is begonnen, haar leven voor- en na het songfestival, haar huwelijken en hoe het nu met haar gaat. Uit haar verhaal blijkt duidelijk dat haar leven alles behalve makkelijk was, dat ze zich heel vaak tot grote frustratie van haarzelf heeft moeten aanpassen aan de omstandigheden, dat ze heel vaak zichzelf niet kon of mocht zijn. Gelukkig waren en zijn er ook genoeg mensen waar ze wel zichzelf kon en kan zijn zoals bijvoorbeeld bij haar moeder en bij haar vriend. Haar jeugd liep niet altijd op rozen, maar desondanks bewaart ze er toch heel veel goede herinneringen aan zoals bijvoorbeeld aan haar opa en haar moeder.
Uiteraard gaat een groot gedeelte van haar verhaal over het winnen van het Songfestival. hoe ze dat beleefd heeft, hoe het daarna ging en de waarheid over waarom ze uiteindelijk gestopt is met Teach In. Het laat zien dat het Songfestival een eer is om mee te doen, maar dat het ook zwaar is door alles wat er bij komt kijken, dat je haast geen eigen leven meer hebt, dat het winnen van het Songfestival niet automatisch betekent dat je daarna alleen maar succes hebt, dat je ook in een diepte kan vallen. Ze vertelt hoe ze het showbizz-leven heeft ervaren, over de leuke- en minder leuke kanten van het vak.
Voor sommigen zullen bepaalde stukjes herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de smoezen die je gebruikte als puber als je te laat thuis kwam na het stappen en het zorgen voor een zieke partner, hoe zwaar dat kan zijn. Dat laatste zijn heel aangrijpende hoofdstukken.
Naast de aangrijpende stukken zoals haar huwelijk met een Portugees en de ziekte en het overlijden van haar laatste echtgenoot, heeft ze duidelijk ook veel humor zoals ze beschrijft hoe ze als kind in een ziekenhuis kwam te liggen, hoe ze ingepakt was en de eerste keer dat ze Nederlandse koeien zag.
Kortom; Een leven lang geleden van Dave Boomkens is een verhaal over een zangeres wiens leven alles behalve saai is. Een leven waarin ze heel veel heeft meegemaakt, leuke- en minder leuke dingen. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar bewondering voor Getty Kaspers hebben en is ze zelfs een voorbeeld voor velen. Ze laat met haar verhaal zien dat hoe diep je soms ook in de put kan zitten, je komt er uiteindelijk vaak weer bovenop. De fotokaterns maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je wordt er vrolijk van.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het levensverhaal van Getty Kaspers. Zij vertelt zoals zij het beleefd heeft.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Zeker bij sommige hoofdstukken zoals de hoofdstukken over haar huwelijk met een Portugees, wil je weten hoe het zal gaan eindigen, of het een vechtscheiding wordt of toch niet.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Getty, omdat ze een sterke vrouw is die er altijd weer bovenop weet te komen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Mánel, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele levensverhaal van Getty Kaspers heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Het leven bestaat immers voor een deel uit verlies, en hoe daarmee om te gaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Getty Kaspers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel. Ik ben in ieder geval benieuwd naar zijn vorige boeken.

Leesfragment:
Ga naar de website van Luitingh-Sijthoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Dave Boomkens Twitter

Website van de uitgever:
Luitingh-Sijthoff


















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg