In En Naast De Canon - Piet Kralt


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Vaderland, geschiedenis, literatuur

Waar gaat het boek over? 
Sinds 2005 heeft Nederland een officiële canon van 50 vensters waarin belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen zijn opgenomen. Die canon wordt momenteel herijkt door een commissie onder voorzitterschap van prof. dr. James Kennedy. Er zal veel worden geselecteerd, er zal veel meer buiten blijven. In de twintig opstellen van dit boek komen nogal wat personen, voorwerpen en gebeurtenissen voor die de canon niet zullen halen, zoals Frederik Ruysch en het door hem geprepareerde en van een kroontje voorziene kinderhoofdje. Andere hebben een redelijke tot goede kans, bijvoorbeeld Rembrandts schilderij van Claudius Civilis. Maar alle hebben dit gemeen: ze zijn in ieder geval de literatuur binnengedrongen. En ook dat betekent bestendigheid.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Piet Kralt (1935) was docent Nederlands. Hij publiceerde onder andere De toverbron. S. Vestdijk en de geschiedenis (1988), Paradoxaal is het gehele leven (1999), Louis Couperus: bourgeois en artiest (2005) en De lichtvoetigheid van literatuur (2014). Hij is medewerker van het Lexicon van literaire werken dat sinds 1989 vier keer per jaar verschijnt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463388061

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
222

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van In en naast de Canon van Piet Kralt krijg je het idee dat het boek zal gaan over een historische plaats. De titel maakt nieuwsgierig. De subtitel geeft precies weer waar het boek over zal gaan.
In In en naast de Canon van Piet Kralt begint de auteur bijna elk hoofdstuk met een herinnering uit het verleden of met een overpeinzing. Het zijn aanlopen naar datgene waar de hoofdstukken over gaan. De hoofdstukken kan je los lezen, je hoeft ze niet op volgorde te lezen. Soms wordt er wel verwezen naar een ander hoofdstuk, maar doordat het ergens ook weer een losstaand hoofdstuk is, is het niet zo dat je echt iets mist. Doordat er nogal wat namen, voorwerpen en gebeurtenissen genoemd worden, is het misschien wel verstandig om een gelezen hoofdstuk te laten bezinken alvorens je aan een volgend hoofdstuk begint.
Het zijn interessante, boeiende hoofdstukken om te lezen. Je gaat anders naar bepaalde onderwerpen en gebeurternissen kijken, het kan zijn dat je jouw mening (deels) veranderd erover doordat je het van een andere kant hebt gelezen dan wat je al wist. Het is alleen jammer dat voor diegenen die geen Engels spreken, de Engelstalige stukjes niet zijn vertaald. Al was dat maar in een voetnoot zoals het ook is gedaan met de Franstalige stukjes. De stukjes in het Oud-Nederlands zijn goed te lezen, maar het is voor te stellen dat er toch mensen zullen zijn die daar moeite mee hebben, ook dat was misschien wel verstandig geweest om het in het huidige Nederlands in een voetnoot te plaatsen zodat iedereen begrijpt wat er is geschreven.
Piet Kralt laat in In en naast de Canon zijn scherpe blik dwalen over de geschiedenis zoals die bekend is. Hij geeft aan de hand van voorbeelden van wat hij heeft gelezen en geleerd, zijn mening, zijn kijk op de onderwerpen en hij laat je anders naar de geschiedenis kijken. Zijn bepaalde gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld over de vrouw van Douwes Dekker wel gegaan zoals bekend is, of zou dat toch anders zijn gegaan? En hoe zit dat met een bepaald schilderij van Vermeer? Wat is feit, wat is fabel en wat zit er tussenin? En zo zijn er meer onderwerpen waar hij zijn kijk erop aan de hand van bronnen weergeeft. Doordat hij ook zijn (jeugd) herinneringen deelt zoals bijvoorbeeld meteen in het eerste hoofdstuk over hoe hij voor het eerst van de Bataven hoorde, is het niet een algemeen geschiedenisboek geworden waarin hij zijn mening geeft, maar een geschiedenisboek met een persoonlijk randje van de auteur. Dat maakt het boek net iets interessanter. De boeken die hij benoemt in de hoofdstukken wil je gaan lezen om een eigen mening te vormen over dat boek.
Conclusie; In en naast de Canon van Piet Kralt is een interessant boek waarin de auteur zijn kijk op de geschiedenis geeft, waarin hij je anders laat kijken naar bepaalde gebeurtenissen uit de geschiedenis zoals bijvoorbeeld over Karel de Razende en zijn mening geeft over diverse auteurs en hun boeken zoals bijvoorbeeld over Maarten 't Hart. Ook al zullen veel van deze personen, voorwerpen en gebeurtenissen misschien niet de canon halen, ze hebben in ieder geval allemaal de literatuur gehaald.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De hoofdstukken zijn over het algemeen op een boeiende manier geschreven waardoor de hoofdstukken vlot weg lezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij geregeld zoals bijvoorbeeld aan het eind van het hoofdstuk 'Het patina van de tijd'. Ondanks dat ik het luguber vond om te lezen hoe mensen werden geprepareerd, raakte het eind mij. De auteur heeft dat mooi verwoord.

Mooie quote in het boek: 
De geschiedenis is een discussie zonder eind.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder van geschiedenis in het algemeen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat sommige hoofdstukken me nog even bezig gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg