Livingstone Op De Voet Gevolgd - Ben De Ponti



Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Dwars door het hart van Malawi.

Waar gaat het boek over? 
De Ponti schrijft op indringende wijze over de grote slavenroutes en over de ontberingen in de Afrikaanse bush. Maar vooral zijn ontmoetingen met de eenvoudige Malawianen zullen de lezer bijblijven.

Al vanaf zijn jonge jaren koesterde Ben de Ponti interesse voor dr. David Livingstone. Hij verslond gretig talloze boeken van en over de beroemde ontdekkingsreiziger. Met zijn vrouw Cobi bestudeerde hij later ook diens Afrika-expedities in bibliotheekarchieven van Schotland, Zambia en Malawi
In 2006 ontdekt het echtpaar een door Livingstone in 1863 getekende landkaart van Nyasaland, het huidige Malawi. Een jaar later besluit De Ponti in Livingstones voetsporen te treden en twee van zijn historische tochten na te reizen. Het avontuur voert hem te voet en per bootje naar het binnenland van Malawi, waar het merendeel van de inheemse bevolking nog onder de armoedegrens leeft.
Op zijn fascinerende tocht leert hij dat op tal van plaatsen het leven nog nauwelijks veranderd is, dat op plekken waar Livingstone en zijn mannen hun kamp opsloegen nog dezelfde bomen staan en dat veel stamoudsten door overlevering nog altijd weet hebben van Livingstones strijd tegen de gruwelijke slavenhandel.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ben de Ponti (1951) is al vele jaren een hartstochtelijke bezoeker van Oost- en Zuidelijk- Afrika. Eerst drie jaar, samen met zijn vrouw, als tandarts in Malawi, later als voorzitter van de Stichting Vrienden van St. John's, Mzuzu. Hij maakte met zijn gezin vijf lange kampeertochten door Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. In Malawi kwam hij opnieuw in aanraking met de faam van David Livingstone. Daarna is zijn fascinatie voor deze grote ontdekkingsreiziger nooit meer verdwenen.

Bron: voorflap boek

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
2e druk

EAN:
9789038927381

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
408

Genre:
Reisverhalen

Prijs:
€24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Livingstone op de voet gevolgd van Ben de Ponti weet je meteen waar het boek over zal gaan, wie een hoofdrol in het boek speelt en waar het boek zich zal afspelen. De titel en subtitel spreken voor zichzelf.
Livingstone op de voet gevolgd van Ben de Ponti gaat over de auteur die na vele en goede voorbereidingen een deel van de tocht van dr. David Livingstone gaat volgen. Alvorens de voorbereidingen beginnen vertelt de auteur eerst waarom hij die tocht wil maken, waarom hij gefascineerd is door David Livingstone. Daarna vertelt hij wie David Livingstone was en wat zijn missie in zijn leven was. Alvorens de auteur in de voetsporen van Livingstone stapt, bereidt hij eerst zijn reis voor. Hij vertelt daar uitgebreid over en geeft ook tips voor als je zelf die tocht wilt maken zoals bijvoorbeeld dat je met een positief gevoel erin moet stappen. Hij gaat samen met zijn vrouw op diverse reizen om meer te weten te komen over hoe Livingstone is gelopen en gevaren. Ondertussen kom je meer te weten over de geschiedenis van Malawi zoals over de Bantoe clans, de oudste boom in de paradijselijke vlaktes van Karanga, wat zijn geschiedenis is, wie de oorspronkelijke bewoners van de aarde zijn en ook kom je meer te weten over wie de slaven ronselden en hoe ze dat deden.
Vanaf het moment dat de auteur aan zijn tocht begint, heb je het gevoel dat je met hem mee gaat, dat je het zelf allemaal beleefd. Het is een tocht die voornamelijk per voet gaat, maar soms ook met de boot en een auto. Door zijn beeldende en boeidende schrijfwijze zie je het allemaal zo voor je, kan je inleven hoe de tocht is gegaan, hoe de omgeving waar hij was eruit zag, hoe het weer was en hoe de mensen eruit zien. Hij heeft niets mooier gemaakt, maar echt beschreven zoals hij het heeft ervaren, heeft beleefd, niet alleen de mooie momenten zoals bijvoorbeeld een potje voetbal met kinderen, maar ook de minder mooie momenten zoals bijvoorbeeld de angst die hij voelde tijdens een nacht en dan nog niet zo zeer voor de dieren die daar lopen en kruipen. Soms zit je even in spanning zoals het moment dat hij vast kwam te zitten met zijn voet. Je ontdekt dan ook meteen wat de auteur en Livingstone met elkaar gemeen hebben. Soms lopen de rillingen je over de rug zoals over het stukje over de krokodillen en eten. Ben de Ponti vertelt over de bijzondere ontmoetingen zoals bijvoorbeeld met een chief wiens grootvader Livingstone heeft ontmoet en iemand die de grootvader van de auteur heeft gekend. Zijn verhaal laat ook zien hoe verschillend de mentaliteit per dorp kan verschillen en hoe het leven in Malawi is. Hij durft kritisch te zijn zoals bijvoorbeeld dat de mensen meer verantwoordelijkheden zouden mogen nemen. Tussendoor haalt hij herinneringen op aan zijn eerdere bezoeken aan Afrika samen met zijn gezin. Je voelt de liefde voor zijn gezin en voor Afrika.
Tussendoor kom je steeds meer te weten over de tocht die Livingstone heeft gemaakt en hoe hij als persoon was. Wat er hetzelfde is gebleven toen Livingstone de tocht deed en wat er is veranderd. De foto's en de schitterende illustraties, die door de vrouw van de auteur zijn gemaakt,  de tijdlijn van David Livingstone en de verklarende woordenlijst maken het boek compleet.
Kortom; Livingstone op de voet gevolgd van Ben de Ponti is een indrukwekkend verhaal van de auteur die drie maanden de voetsporen van Livinstone heeft gevolgd. De auteur vertelt niet alleen over zijn tocht die niet altijd even makkelijk was, soms tegenslagen kende, maar bovenal onvergetelijk is voor de auteur. Al tijdens het lezen krijg je steeds meer bewondering voor hem, voor zijn doorzettingsvermogen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel geeft precies weer waar het boek over gaat en is dan ook heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, indrukwekkend en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is zoals de auteur het heeft beleefd, heeft ervaren, heeft gevoeld.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is op een chronologische wijze geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan wil je alleen nog maar verder lezen,  weten hoe de tocht verder gaat.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de omstandigheden waarin veel mensen leven, maar ook hoe blij sommige mensen zijn met wat ze hebben. Wat me ook raakte was hoeveel mensen hiv hebben en dat veel meisjes in de prostitutie zitten. Het verhaal wat de auteur over Jessie schreef, schokte mij. Zo zijn er meer momensten die me hebben geraakt.

Mooie quote in het boek:
Niet de jaren tellen, maar de momenten. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van reisverhalen houdt waarbij er naar het verleden van het land wordt gekeken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat sommige stukjes mij nog even bezig gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Ben de Ponti Twitter

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg