Hitlers Vrede - Philip Kerr


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Teheran, 1943. De geallieerden ontmoeten elkaar voor een vredesonderhandeling. Wat ze niet weten, is dat Heinrich Himmler intussen een aanslag op de conferentie voorbereidt.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Een ijzingwekkende thriller vol politieke intriges, historische details en grote verbeeldingskracht

Herfst 1943. Sinds de Slag om Stalingrad weet Adolf Hitler dat Duitsland de oorlog niet kan winnen. De conferentie van de Grote Drie – Churchill, Roosevelt en Stalin – in Teheran zal de basis leggen voor hun tweede front, en daarmee voor de onvermijdelijke val van het Derde Rijk. In een poging te redden wat er te redden valt, stuurt Hitler aan op een vredesonderhandeling. Wat hij niet weet, is dat Heinrich Himmler intussen een aanslag op de conferentie voorbereidt.

In het middelpunt van dit spel van staatsgeheimen, wisselende bondgenootschappen en riskante deals staat Willard Mayer, een geheim agent die door Franklin D. Roosevelt is uitgekozen om als zijn gezant te dienen. Officieel dient Mayer als de oren en ogen van de president, maar onder de oppervlakte heeft hij zo zijn eigen agenda.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Philip Kerr (1956-2018) werd geboren in Edinburgh en woonde in London. Zijn boeken werden vertaald in 36 talen en wereldwijd lovend ontvangen. Kerr ontving talloze crimeprijzen, waaronder diverse keren Thriller van het Jaar in verschillende media.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Jan Pott

Omslagontwerp:
Will Immink Design

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592762

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
496

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hitlers vrede van Philip Kerr krijg je niet meteen een idee waar het boek zich zal afspelen. Je wilt weten waar het gebouw staat en welke rol het gebouw in het verhaal speelt. De titel maakt nieuwsgierig. Je begint je af te vragen hoe Hitler indertijd vrede had willen sluiten en onder welke voorwaarden. Al kan je wel een van de voorwaarden bedenken als je de geschiedenis kent. De subtitel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
In Hitlers vrede van Philip Kerr weet Hitler in de herfst van 1943 dat hij de oorlog niet gaat winnen, maar om toch een poging te doen om te redden wat er te redden valt, stuurt hij aan op een vredesonderhandeling met de Grote Drie uit die tijd. De Grote Drie hebben een conferentie in Teheran om over bepaalde zaken te praten. President Roosevelt neemt onder andere een geheim agent mee als gezant. Officieel dient hij als de ogen en oren van de president, maar hij beschikt ook nog over een eigen agenda.
Meteen vanaf de eerste bladzijde van Hitlers vrede van Philip Kerr wordt je meegezogen in het verhaal. Een verhaal dat je zeker niet even tussendoor kan lezen, want daarvoor heeft het te veel personages die je moet volgen, je leert ze langzaamaan kennen, speelt het zich af in diverse plaatsen en er zijn verschillende verhaallijnen, waardoor je goed je aandacht erbij moet houden. Ondanks dat is het verhaal zeker de moeite waard om te lezen. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, wie er achter bepaalde moorden zitten, hoe het zit met bepaalde verdwijningen, hoe het zit met bepaalde gebeurtenissen, wat de rol van bepaalde personen is en hoe het verhaal zal eindigen. Het is een verhaal met vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld een gebeurtenis aan het eind van het verhaal waarbij je benieuwd bent of een groep mensen op tijd gered wordt. Op een gegeven moment krijg je je vermoeden waarom bepaalde personen anderen niet mogen, wie er wel eens achter bepaalde aanslagen konden zitten, waarom mensen tegen elkaar worden opgezet, maar dan krijgt het verhaal een andere wending die je niet ziet aankomen. Naast de vele spannende momenten zitten er ook een paar humorvolle momenten in zoals bijvoorbeeld de reactie van de president op een torpedo die door een ander schip is afgeschoten. 
Aan alles kan je merken dat Philip Kerr goed wist wat hij schreef in Hitlers vrede, dat hij zich goed heeft geïnformeerd over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Voor diegenen die redelijk bekend zijn met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, zal het een en ander bekend voorkomen zoals hoe Himmler op een gegeven moment echt dacht over Hitler. Ook komen er onderwerpen aan bod die minder bekend zijn zoals de massamoord bij Katyn. Dat maakt het verhaal extra bijzonder. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar verweven. Nergens in het verhaal heb je de indruk dat het niet klopt, dat het gefantaseerd is. Hij heeft zich goed ingeleefd in de personages, de plaatsen en het tijdsbeeld van het verhaal. Het is mooi dat hij aan het eind in een noot van de auteur een paar waargebeurde gebeurtenissen in het verhaal belicht, hoe die echt zijn gegaan. Net zoals alle boeken over het verleden, moet je ook dit boek in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat nu ondenkbaar is, toen normaal was, zoals dat men toen alles typte en opschreef op papier omdat er indertijd nog geen computers bestonden. Dit boek kan je beter niet voor het slapen gaan of onder het eten lezen, want er zitten een paar momenten in die schokkend zijn, bloederig. 
Kortom; Hitlers vrede van Philip Kerr is een indrukwekkend verhaal met bekende en minder bekende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal waarbij feit en fictie heel mooi met elkaar zijn verweven. Het is een verhaal waarbij je, als je het boek uit hebt, afvraagt hoe de geschiedenis was gelopen als een bepaalde aanslag wel was gelukt.


Koop het boek bij bol.com


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het verhaal.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen. Je krijgt meteen een idee wat je van het verhaal kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier, soms haast filmisch, geschreven waardoor het boek vlot wegleest ondanks de vele personages, plaatsen en verhaallijnen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het boek is een dagboekvorm geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het zit met bepaalde moorden, bepaalde verdwijningen, waarom bepaalde personen tegen elkaar worden opgezet en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft mij verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
President Churchill, omdat hij op een gegeven moment zijn menselijke kant laat zien.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Berlijn is een mooie stad en de meeste andere plaatsen klinken ook wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet gekund hebben.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het hele verhaal heeft me geraakt. Het blijft ongelooflijk wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Mooie quote in het boek: 
Als vertoon van koelbloedigheid benaderde het de vraag van Jeanne d'Arc aan haar beul of hij een vuurtje voor haar had.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die houdt van thrillers die op waarheid zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg