Ouderenstrijd - Joep Boerboom


Van JOEP BOERBOOM mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De bewogen geschiedenis van 50PLUS

Waar gaat het boek over? 
Ouderen serieus nemen en opkomen voor hun belangen: met dat doel richtte Jan Nagel 50plus op. Met boegbeeld Henk Krol streed de partij voor hogere pensioenen en een lagere aow-leeftijd. In 2020 stond de partij op tien zetels in de peilingen en regeringsdeelname lonkte. Maar na interne twisten stapten partijvoorzitter Dales en partijleider Krol op en onder de nieuwe lijsttrekker Liane den Haan kelderde de partij naar één zetel, die ze meenam toen ze kort na de verkiezingen de partij verliet. Aan de hand van diepgravend onderzoek en openhartige gesprekken met hoofdrolspelers en partijwatchers reconstrueert Joep Boerboom in Ouderenstrijd de turbulente geschiedenis van 50plus. Wat is er landelijk, lokaal en in Europa bereikt? Welke plek neemt de partij in ons politieke landschap in? Waarom werd ze telkens geplaagd door interne ruzies, afsplitsingen en opstappende bestuurders? Welke rol speelden partijcultuur, weeffouten in de structuur en de ruziemakers zelf ?
 
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Biograaf en journalist Joep Boerboom (1973) schreef eerder onder meer de biografie van politicus Jan Terlouw.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Marry van Baar

Binnenwerk:
Steven Boland

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789024443376

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
320

Genre:
Geschiedenis & politiek

Prijs:
€ 24,90

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Ouderenstrijd van Joep Boerboom weet je meteen waar het boek over zal gaan, ook al zit Henk Krol niet meer bij die partij. De titel maakt nieuwsgierig en wordt al snel duidelijk. Het is een titel die je zowel letterlijk als figuurlijk kan nemen. De subtitel spreekt voor zichzelf, die geeft duidelijk aan waar het boek over gaat. De foto's in het boek maken het boek compleet.
Ouderenstrijd van Joep Boerboom gaat over de politieke partij en geesteskind van Jan Nagel, 50PLUS. In het boek kan je lezen wat de eerste naam van die partij was, waarom deze partij is opgericht, waarom men voor de kleur paars heeft gekozen, wie de eerste leden waren, waarom er voor hen is gekozen, wie er nog meer lid waren en zijn, hoe de ledenwerving ging, waar ze voor stonden en staan, hoe het verder is gegaan. Je verwacht dat men met het ouder worden verstandiger wordt, milder wordt, begripvoller, meer geduld heeft, de lontjes wat korter zijn, maar daar lijkt het bij een aantal van de leden die in 50PLUS hebben gezeten, niet echt op. Deze partij laat zien dat ook 'ouderen' haantjesgedrag kunnen vertonen, onbegripvol kunnen zijn, ongeduldig kunnen zijn en elkaar voor van alles en nog wat uitmaken. Het verhaal laat goed zien hoe een partij in heel korte tijd van tien zetels, naar 1 zetel, naar nul zetels kon dalen. In het boek wordt door een paar mensen goed uitgelegd hoe dat kon gebeuren. 
Het is mooi dat Joep Boerboom in Ouderenstrijd diverse mensen aan het woord laat, zodat je niet een eenzijdig verhaal krijgt te lezen, maar dat je de diverse kanten van de geschiedenis van 50PLUS en zijn (ex)leden krijgt te lezen en dat de auteur onbevooroordeeld blijft. Je merkt aan alles dat de auteur, zoals gewend van de auteur, veel onderzoek heeft gedaan en met veel mensen die te maken hadden en hebben met 50PLUS heeft gepraat, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan met dit boek. Het is ook fijn dat sommige (oud)leden de hand in eigen boezem steken en beseffen dat niet alles goed is gegaan, zoals bijvoorbeeld dat Jan Nagel een bepaalde persoon naar voren had geschoven waar hij door een naamgenoot van hem al voor was gewaarschuwd. Sowieso valt op dat deze partij, net als veel andere partijen, niet vies is van vriendjespolitiek. Tijdens het lezen vraag je je geregeld af hoe het kan dat bepaalde personen bepaalde functies hebben gekregen. Voor veel mensen zal vooral het gevoel van Jan Nagel bekend voorkomen, het moeilijk los kunnen laten van iets wat je aan het hart ligt, overal mee willen bemoeien en er onnoemelijk veel tijd in stoppen, ook al is het soms beter om los te laten, wat minder tijd eraan te spenderen.
In Ouderenstrijd van Joep Boerboom krijg je een mooi kijkje achter de schermen van de politiek. Het verhaal van 50PLUS laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om een politieke partij op te richten, dat er heel veel papierwerk bij komt kijken. Het verhaal laat ook goed zien dat het nog niet zo eenvoudig is om een politieke partij de te leiden en wat je moet doen om in de Eerste- en Tweede Kamer te komen. Je krijgt daardoor een goed beeld van de politiek in het algemeen, maar vooral van de bewogen geschiedenis van 50PLUS. Wat ook mooi is, is dat je kan lezen dat 50PLUS voor meer staat dan alleen de pensioenleeftijd op 65 houden, dat ze meer standpunten hebben, dat ze voor jong tot oud zijn.
Kortom; Ouderenstrijd van Joep Boerboom is een indrukwekkend verhaal van 50PLUS die, zoals de subtitel al aangeeft, een bewogen geschiedenis kent.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past. Je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je kan die zowel figuurlijk als letterlijk opvatten.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel erg goed gekozen, want om die partij draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Wat me vooral raakte was dat er iemand geen begrip kon opbrengen voor zijn collega die genezen was verklaard van de kanker, maar dat ze nog niet, logisch, helemaal de oude was. Dat heeft me echt geraakt. Juist op die leeftijd zou je verwachten dat men, vooral in dat opzicht, begripvoller zou zijn. 
Wat me ook raakte was dat er zoveel strijd was in die partij en dat men soms door een bepaald persoon voor het blok werd gezet. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Kennis is macht.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de politieke partijen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de site van Boomuitgevers om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
JOEP BOERBOOM

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg