Gruwelijke Dictators - Robert Jan Blom


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Tirannen van Caligula en Kim Jong-Un tot Desi Bouterse en Jorge Videla

Waar gaat het boek over? 
Dictators zijn van alle tijden. Het zijn mannen, soms vrouwen, die er genoegen in scheppen hun volk te onderdrukken. Een dictator kan zich relatief mild gedragen, maar door de geschiedenis heen komen we ook alleenheersers tegen die martelen, moorden of hun volk laten verhongeren. En hoe gaat ‘Nederland’ om met bloeddorstige leiders? Robert Mugabe, Soeharto, Ceaușescu, Hirohito en andere criminelen werden door onze regering warm onthaald. Het land dat zich zo graag moraliserend gedraagt, blijkt gruwelijke heersers graag te ontvangen, te fêteren en te vereren met staatsbezoeken. In dit boek komen 35 gruwelijke dictators in beeld, tirannen die verantwoordelijk zijn voor miljoenen slachtoffers. We lopen door de geschiedenis vanaf Caligula tot aan nog levende alleenheersers zoals Kim Jong-un, Desi Bouterse en Assad.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Fleur van Beusekom

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240276

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
270

Genre:
Politiek, geschiedenis

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Gruwelijke dictators van Robert Jan Blom krijg je het gevoel dat je een boek gaat lezen waarin veel bloed voor komt en dat is ook zo, want de genoemde personen in het boek hebben veel, heel veel, bloed aan hun handen gekleefd. Ook na hun overlijdens is dat niet schoon te poetsen. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat.
Gruwelijke dictators van Robert Jan Blom gaat over, zoals de titel en subtitel al aangeven, de dictators die de wereld heeft gekend, zoals Kim Jong-Un (leeft nog) en Augusto Pinochet. Dictators zijn en waren meestal mannen, maar er waren ook vrouwen, niet zoveel, die niet voor mannen onderdeden en misschien wel nog erger waren dan mannen, zoals Erszébet Báthory. Uiteraard ontbreekt een van de meest bekende gruwelijke dictator uit de geschiedenis, Adolf Hitler, niet in dit boek. Alleen, zoals veel anderen, heeft hij geen eigen hoofdstuk gekregen van de auteur. In het boek kan je lezen waarom hij daar niet voor gekozen heeft. Na het lezen van zijn reden, kan je hem alleen maar gelijk geven. 
Je leest in Gruwelijke dictators van Robert Jan Blom wie de dictators waren, hoe ze als mens waren, hoe ze aan de macht kwamen, wat voor misdaden ze op hun geweten hebben, hoe de mensen op ze reageerden na hun dood en een korte geschiedenis van het land waarover ze regeerden. Ook kom je te weten hoe je een groeiende dictator kunt herkennen en dan kan het zomaar zijn dat je beseft dat je er nu ook een paar kent. Het is alleen jammer dat er geen foto's van de dictators in het boek staan, dat had het boek compleet gemaakt.
Gruwelijke dictators van Robert Jan Blom is een interessant boek over dictators dat iedereen zou moeten lezen. Je krijgt een goed beeld van hoe de dictators te werk gaan, hoe sluw sommigen zijn en anderen al meteen open zijn, dat ze over lijken gaan. Bij sommigen heb je niet meteen door dat ze eigenlijk een dictator zijn, omdat ze het volk inpakken, doen alsof ze heel begaan zijn, totdat ze aan de macht zijn en laten zien wie volgens hen de baas is. Ondanks dat het lijkt of het dan pas begint, blijken ze in het verleden vaak al genoeg op hun kerfstok te hebben gehad en was dat meestal de aanloop naar wat uiteindelijk zou volgen. Het blijft ongelooflijk waar dictators toe in staat zijn, dat de een nog erger is dan de ander, maar ook hoe ze na hun overlijden vaak bijna de heldenstatus krijgen, dat men vergeten lijkt te zijn wat voor misdaden ze op hun geweten hebben. Ook is het verbazingwekkend met hoeveel de dictators wegkwamen tijdens hun leven en hoeveel 'belangrijke' mensen vaak wegkeken, de dictators vriendelijk en vaak met alle egards behandelden. Gold niet voor iedere dictator, sommigen konden bijvoorbeeld wel in Nederland komen, maar in bijvoorbeeld Engeland werden ze opgepakt, omdat de Engelsen wel het lef hadden om een van de dictators op te pakken. Sowieso is het verbazingwekkend dat ons land, vooral ons koningshuis, veel leiders die bloed aan de handen hadden/hebben, met veel warmte binnenhaalt.
Het is duidelijk dat Robert Jan Blom in Gruwelijke dictators veel onderzoek heeft gedaan voor zijn boek. Hij is eerlijk als er iets niet helemaal duidelijk is in de archieven, zoals bijvoorbeeld hoeveel mensen zijn gestorven dankzij een van de dictators. Hij weet zijn meningen goed te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld dat Jorge Zorreguieta wel geweten moest hebben van de misdaden van Jorge Videla en waarom dat zo is. Iets wat veel mensen al vermoeden, al wisten. De auteur laat ook zien dat veel dictators ook goede dingen hebben gedaan voor hun land, maar het blijft een feit dat ze ook veel, heel veel, fout hebben gedaan. Het is bijzonder dat er bij Saddam Hoessein een getuigenverslag is van een Koerd over zijn ervaringen met Saddam Hoessein. Ondanks dat veel al bekend is, staat er ook genoeg in wat minder of bij velen helemaal niet bekend is, zoals bijvoorbeeld waarom het huis Oranje-Nassau nooit op de Belgische troon mag zitten.
Kortom; Gruwelijke dictators van Robert Jan Blom is een boek dat iedereen zou moeten lezen, zodat men inziet waar dictators toe in staat zijn en hoe ze vaak te werk gaan. Het boek laat goed zijn, dat dictators meestal mannen zijn, maar dat er ook vrouwen zijn die een echte dictator waren en niet voor de mannen onder deden.




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, die spreekt voor zichzelf.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
Ook de subtitel is heel erg goed gekozen, ook die spreekt voor zichzelf.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een toegankelijke en begrijpende manier geschreven, waardoor het boek voor iedereen goed leesbaar is.

Hoe actueel is het boek?
Ondanks dat het boek twee jaar geleden is uitgebracht, is het boek nog steeds heel erg actueel en dat zal het, vrees ik, altijd wel blijven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het is en blijft ongelooflijk waar dictators toe in staat zijn en hoe ze vaak na hun dood een soort heldenstatus krijgen terwijl ze zoveel bloed aan hun handen hebben. 

Mooie quote in het boek: 
Wij veroordelen, maar doen tegelijkertijd zaken met landen waarin de mensenrechten niet of nauwelijks een rol spelen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de politieke geschiedenis.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Robert Jan Blom

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg