Het Gevaar Loert In Mombasa - Robertus Baeken

Afbeelding
Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Een Vlaamse boekhouder, geïnspireerd door de beroemde, in het Braziliaanse oerwoud verdwenen ontdekkingsreiziger Fawcett, besluit in 1926 een in Afrika vermiste landgenote op te sporen. In Mombasa komt hij in contact met de Swahili-sprekende Duval. Deze ouwe rot zal hem zal hem behulpzaam zijn bij het oprichten van een expeditie en hem als gids door de jungle vergezellen. Tussen hen ontstaat een machtsstrijd. Het jungleverhaal eindigt bij een teruggevonden skelet in een kloof nabij de Kilimanjaro. Nieuwe literatuur, gebracht als een spannende avonturenverhaal; gevolgd door de chronologie van een met Tarzan en Fawcett verweven mythevorming rond de hoofdfiguur en andere zijsprongen waarin de auteur graag een loopje neemt met de ernst van de wereld. In vrije val geschreven, is het verhaal toch niet de uitkomst van een ongebreidelde fantasie; want zowel ter lering als verma

In De Duinen - Ries Roowaan


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Vijf puissant rijke inwoners van Meerloo, een forensendorp in Noord-Holland, bouwen plompverloren een vakantiekolonie in de duinen, zonder zich ook maar een moment te bekommeren om lastige details als een vergunning of toestemming van Staatsduinbeheer (de eigenaar van de grond). De gemeente en in haar kielzog de landelijke politiek raken door deze onbesuisde actie, nota bene in beschermd natuurgebied, behoorlijk van de kook. Stukje bij beetje ontvouwt zich een eigentijdse zedenschets die wordt bevolkt door de burgemeester en zijn vrouw, een duinopzichter, de plaatselijke politiechef, de directeur van Staatsduinbeheer, de presentator van de populaire talkshow Zus & Zo en uiteraard het vijftal in de duinen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464241136

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Politiek

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van In de duinen van Ries Roowaan wil je weten waar de duinen op de cover zijn te vinden en wat er zich heeft afgespeeld. De titel maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt het boek meteen lezen.
In In de duinen van Ries Roowaan bouwen vijf rijke inwoners van Meerloo een vakantiepark in de duinen. Ze doen dat zonder goed na te denken, ook al lijkt het plan wel goed doordacht, wat ook zo is, maar verder bekommeren ze zich niet om lastige details zoals vergunningen of toestemming te vragen aan het Staatsduinbeheer of het wel of geen beschermd natuurgebied is. De duinopzichter, de gemeente en in haar kielzog de politiek, raken hiervan van de kook en moeten bekijken hoe ze de vijf rijke inwoners kunnen laten stoppen met waar ze mee bezig zijn. Langzaamaan wordt duidelijk waarom de vijf inwoners het vakantiepark bouwen en hoe ze dat voor zich zien. Ook kom je langzaamaan meer te weten over Meerloo en enkele van zijn bewoners waaronder de burgemeester en zijn vrouw. De vraag is of het de vijf uiteindelijk lukt om hun plannen af te krijgen en hoe het dan verder gaat met het vakantiepark. 
Meteen vanaf de eerste zin in In de duinen van Ries Roowaan word je meegezogen in het verhaal. Je wilt weten wie de mensen zijn, wat ze precies van plan zijn en waarom ze zo geheimzinnig doen. Als je weet wat hun plannen zijn, dan wil je weten hoe lang hun geheim voor de buitenwereld geheim kan blijven en of het ze lukt om datgene af te krijgen voordat er een haan naar kraait. Iets wat uiteraard niet lang geheim kan blijven, maar toch nog lang geheim is gebleven. De vraag is dan ook hoe het verder zal gaan. Doordat je de personages steeds beter leert kennen en de bouw vordert, wat beeldend geschreven is, begin je op een gegeven moment te twijfelen en vraag je je af of het wel zo slecht is wat de vijf doen, dat ze misschien wel een voorbeeld kunnen zijn, ook al hadden ze wel eerst de officiële paden moeten bewandelen. Op een gegeven moment krijg je het gevoel dat er meer mensen bij betrokken zijn dan alleen de vijf personen die bezig zijn met hun plannen. Het gevoel wordt veroorzaakt door hoe een bepaald persoon op de burgemeester reageert. De burgemeester heeft op een gegeven een voor de hand liggende vraag, die je als lezer ook hebt en al gauw krijg je daar antwoord op, maar of je tevreden kan zijn met het antwoord is nog maar de vraag. De auteur heeft dat heel goed weten te beschrijven, net zoals hij de levens van de vijf personen en nog een paar personen heeft weten te beschrijven. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de personages en de plaats waar het verhaal zich afspeelt. Voor veel pensionado's kunnen de verhalen van de pensionado's in het verhaal deels herkenbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het niet goed weten wat te doen met zoveel vrije tijd. Door de beschrijving van de plaats Meerloo wil je er gaan wonen en je gunt iedere plaats een burgemeester als die van Meerloo, al is het voor te stellen dat er mensen zijn die er anders over denken, zeker wat zijn gedachten aangaat over een beroemde familie.
In de duinen van Ries Roowaan laat goed zien wat de macht van mensen met geld kan zijn, wat de macht van de media is en hoe men ook met mensen kan omgaan die zich niet aan de regels houden. Uiteraard hangt het af wie de personen zijn en wat ze hebben gedaan, niet iedere overtreder kan op dezelfde manier behandeld worden. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en een open eind waarbij je evengoed al weet hoe het verder zal gaan. Het is een eind die bij het verhaal past.
Kortom; In de duinen van Ries Roowaan is een indrukwekkend fictief verhaal dat zomaar waar gebeurd zou kunnen zijn, al is het te hopen dat het verhaal niemand op ideeën brengt. Toch zou het mooi zijn als een deel van de plannen, maar dan ergens anders in het land opgevolgd wordt, het verhaal laat goed zien hoe je een duurzaam huis kan bouwen. Een verhaal dat laat zien waartoe mensen met geld in staat kunnen zijn en wat de macht van de media is.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel goed gekozen, want daar speelt het grootste gedeelte van het verhaal zich af.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is heel goed opgebouwd. De auteur begint het verhaal geheimzinnig, maar langzaamaan wordt steeds duidelijker wie de personages zijn en wordt er steeds meer duidelijk wat er gebouwd wordt en hoe er uiteindelijk op gereageerd wordt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Burgemeester Jan, omdat hij iedereen zo gelijk mogelijk probeert te behandelen en niet vergeet wie er voor hem werken, dat hij aan eenieder die voor hem werkt ook aandacht schenkt. Veel werkgevers kunnen nog wat van hem leren.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Ja, ik begrijp de beweegredenen van de personen, ook al keur ik niet alles goed.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Meerloo klinkt als een mooie plaats waar ik wel zou willen wonen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het is ongelooflijk wat sommige mensen met geld denken te kunnen maken en hoe ze mensen weten te bespelen, door hun misstappen goed te praten. Tegelijkertijd heb je stiekem ook wel weer bewondering voor ze, ook al is de plek verkeerd.

Mooie quote in het boek: 
'Nog even en zijn huwelijk loopt op de tropische klippen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die echt zou kunnen zijn gebeurd of dat in de toekomst echt kan gebeuren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg