Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

De Herovering Van New York - Lars De Brabander


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren.

Subtitel:
"Een bruine rand aan de Gouden Eeuw en een rauw verhaal dat de lezer een kijkje geeft in de werkelijkheid van toen"

Waar gaat het boek over? 
Gedurende de 17e eeuw trotseren duizenden Europeanen de overtocht naar verre oorden, een ongewisse toekomst tegemoet. Twee mannen reizen met verschillende opdrachten naar het westen. Een ervan is Peter Stuyvesant, 'a pigheaded stubborn one legged Dutchman,' zo vonden de Engelsen. De andere is Cornelis Evertsen de Jongste, een nuchtere opvliegende Zeeuwse zeevaarder. Beiden hebben maar een ambitie: met mandaat van hun opdrachtgevers orde op zaken stellen in de overzeese gebiedsdelen en zoveel mogelijk schade toebrengen aan de vijand, de handel bevorderend waar mogelijk. In dezelfde eeuw maar ook de eeuw daarna, vertrekken ook uit Afrika veel mensen, waarvan de meeste tegen hun wil. Nodig om de koloniën op te bouwen worden ze tegen geld verhandeld aan derden. Een daarvan pakt de derde hoofdrol in deze historische roman, Kofi Kumase, een mulat in New York, of, zoals de meeste New Yorkers het indertijd noemden: Nieuw Amsterdam. Hij vertelt op een zomerse dag in 1673 vanuit deze stad - de stad die negen jaar daarvoor door de Engelsen ingepikt werd van de Nederlanders - het verhaal van zijn voormalige meester Stuyvesant, voor zover hij dat kent, aan twee voorname Nederlanders. En terwijl Kofi dat doet zet Cornelis Evertsen vanuit de Caribische zee met een alsmaar groeiende vloot in op de herovering van New York, iets wat niet bij zijn opdracht hoort maar ingegeven wordt door zijn ego en zijn gruwelijke hekel aan de Engelsen. Niet voor niets draagt hij een bijnaam welke nu nog bij de Nederlandse Marine in herinnering voortleeft. Keesje den Duivel. Een man die alles wat op zijn pad naar succes terecht kwam en een bedreiging vormde, met kracht de goot in smeet. En de man die ervoor zorgde dat de Nederlanders weer heer en meester werden van een van de belangrijkste delen van de huidige Verenigde Staten: New York.

Bron: bol

Omslagontwerp:
Cleo de Brabander

Binnenwerk:
Ṣukran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2021

ISBN:
9789464621778

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
228

Genre:
Historische roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van De herovering van New York van Lars de Brabander krijg je al meteen een idee van wat voor boek je gaat lezen, maar je weet niet precies in welke tijd het verhaal zich afspeelt, omdat je twee tijdsbeelden op de cover ziet. Helaas is de cover niet mooi terwijl het oorspronkelijke schilderij vast heel mooi is. Ook met de oranje cover is de cover niet mooi. Men had beter het schilderij beter deels kunnen vervagen en de schepen wat minder vervagen, dan was het waarschijnlijk mooier geweest. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe het ook alweer zat met de verovering van New York. De subtitel geeft goed aan wat je van het verhaal kunt verwachten.
In De herovering van New York van Lars de Brabander vertelt een vrijgekochte slaaf zijn levensverhaal aan twee voorname Nederlanders. Hij vertelt ook het verhaal van zijn moeder en van zijn voormalige meester Stuyvesant. Hij weet veel over hen te vertellen en vindt het niet fijn als er negatief over zijn voormalige meester wordt gepraat. Hij is al op leeftijd en heeft dan ook, meer dan veel van zijn leeftijdgenoten die blank zijn, meegemaakt. Hij is relativerend en beseft goed dat hij het nog getroffen heeft en hoe dat komt. Ondertussen zet een ander, die zijn bijnaam eer aan doet, samen met een almaar groter wordende vloot een aanval op de herovering van New York in. Zou het hem lukken?
Meteen vanaf de eerste pagina van De herovering van New York van Lars de Brabander word je meegezogen in het verhaal. Een verhaal dat op een andere manier geschreven is, dan wat je normaliter van dit soort verhalen mag verwachten. De auteur legt gelukkig aan het eind uit waarom hij dit boek op deze manier heeft geschreven. Voor veel mensen wordt er een spiegel voor gehouden over de interesse over het verleden. In ieder geval begrijp je, na het lezen van de epiloog, waarom je, als je de geschiedenis kent, soms het gevoel hebt dat er iets niet klopt, zoals als iemand praat over het andere geslacht. Het is in ieder geval mooi van de auteur dat hij gevoelige kwesties aan laat halen door de diverse personages, zoals over het geloof. Dit is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, zoals hoe mensen vroeger werden gemarteld als men de waarheid wilde weten. Het is verstandig als je eerst gegeten hebt voor je dit boek gaat lezen, want soms wordt er over eten gepraat en krijg je trek, zoals in hutspot. Overigens is het niet verstandig om dit boek onder het eten te lezen of voor het slapen gaan, vanwege de diverse bloederige stukjes, zoals als iemand ontleed wordt. Overigens is dat ook een stukje dat voor een deel ongeloofwaardig overkomt. Het is goed dat ook beschreven wordt dat niet alleen blanke mensen slaven ronselden en welke compagnie slaven vervoerde. Het blijft afschuwelijk om te lezen, ook al ken je de verhalen.
Ondanks dat Herovering van New York van Lars de Brabander grotendeels fictief is, met hier en daar een feit, geloof je, als je de geschiedenis niet kent, dat het verhaal van begin tot eind werkelijk zo is gegaan. De auteur heeft zijn verhaal heel overtuigend geschreven, waarbij je, zelfs als je de geschiedenis kent, bijna gelooft dat het verhaal van begin tot eind zo is gegaan, zoals als Kofi zijn verhaal op een zomerse dag aan twee voorname heren vertelt. Je vergeet tijdens het lezen dat een groot deel fictief is. De auteur heeft zich heel goed ingeleefd in de personages, de tijd en de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur komen de personages tot leven en zie je alles voor je. Je begrijpt al snel waarom iemand een bijnaam heeft. Hij doet zijn bijnaam echt eer aan. Al tijdens het lezen heb je wel al door dat er veel niet klopt aan die persoon. Ondanks dat de vrijgekochte slaaf fictief is, zou hij echt bestaan kunnen hebben en zou zijn verhaal voor een groot deel waar kunnen zijn geweest. Je krijgt een goed beeld van hoe slaven werden behandeld en welke rangen er waren. Je hebt te doen met de moeder van Kofi, wat zij heeft moeten meemaken en moeten doorstaan. Ook krijg je een goed beeld van hoe het leven aan boord van een schip in vroeger tijden was. Hoe hard en zwaar het was. Evengoed begrijp je waarom jongetjes droomden over de zeevaart. Door de beschrijving van het Amsterdam van vroeger, is het voor te stellen dat veel (oud)Amsterdammers, heimwee krijgen naar het Amsterdam van toen, omdat ze dat van hun jeugd en volwassen leven kennen, ook al speelt het in het verhaal een paar eeuwen eerder. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals als Kofi doet alsof hij iets niet weet en hoe zijn geheugen opgefrist kan worden.
Kortom, De herovering van New York van Lars de Brabander is een indrukwekkend verhaal dat grotendeels fictief is. Evengoed komt het verhaal van begin tot eind geloofwaardig over en geloof je dat New York heroverd is. Het verhaal geeft een andere kijk op dit stukje uit de Gouden Eeuw. Het is een verhaal dat hier en daar gedurfd is. Een verhaal dat het harde leven goed weergeeft, maar ook relativerend is en laat zien hoe verschillend mensen kunnen denken over een bepaald persoon.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Ik vind het geen mooie cover. Het was beter geweest als men het schilderij, dat men voor de cover heeft gebruikt, duidelijker, minder pixelig, had gemaakt. Wat vervagend en de schepen wat duidelijker, maar ook vervagend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je van het boek kunt verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is voor een groot deel geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kofi, omdat hij is wie hij is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommigen begrijp ik ze, ook al keur ik ze niet goed. Van anderen begrijp ik ze totaal niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ondanks dat het leven hard en zwaar was, zou ik wel in die tijd hebben kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel het verhaal weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
'Je moet geen kwaad met kwaad vergelden.'    

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt waarbij fictie de overhand op feit heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:










Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg