De Ontdekking Van 2023



Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verhalen van Vlieland

Waar gaat het boek over? 
De ontdekking van 2023 Verhalen van Vlieland Na de storm, de stilte en de ontmoeting is er meer te ontdekken op dit bijzondere eiland. De aantrekkingskracht van deze unieke plek is niet te negeren. Vlieland biedt de perfecte combinatie van inspiratie en rust om alles aan het papier toe te vertrouwen. Een caleidoscoop aan eilandverhalen gevuld met mystiek, romantiek, drama en intrige. Een grootse ontdekkingstocht op een eiland in de Waddenzee ... AUTEURS Elly Godijn, Joseph Roelands, Inge Reijnen, Guido Mortelmans, Peter Hilgen, Ilona Poot, Laura van Hofwegen, Babette van den Heuvel, Pauline Jansen, Nel Goudriaan, Frans van der Eem

Bron: bol

Omslagontwerp:
Tom Smits

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

ISBN:
9789464641042

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
106

Genre:
Verhalen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van De ontdekking van 2023 krijg je al een vermoeden waar de verhalen zich afspelen. De titel maakt je nieuwsgierig naar wie en wat er vorig jaar is ontdekt. Je bent benieuwd welke schrijvers dit keer een of meerdere verhalen voor hun rekening hebben genomen in dit boek. De meeste verhalen zijn los te lezen en kun je zelf bepalen met welk verhaal je begint, welk verhaal je daarna leest en met welk verhaal je eindigt. Let op! Er staan twee verhalen in die je niet los kunt lezen, omdat dat twee vervolgverhalen zijn. Ze hebben na het ene verhaal direct daarna nog een vervolg op het verhaal geplaatst. Het wordt je vanzelf duidelijk aan het begin van de verhalen als je de verhalen gaat lezen.
In De ontdekking van 2023 kun je verhalen in de breedste zin van het woord van de titel van het boek verwachten. Wat alle verhalen met elkaar gemeen hebben, is dat ze zich op Vlieland afspelen. Bij een paar verhalen lijkt het haast wel of auteurs met elkaar hebben afgesproken om eenzelfde soort thema, maar dan op een andere manier, te gebruiken, want een bepaalde diersoort speelt op een paar manieren, maar wel met een ernstig iets, een rol in diverse verhalen. Een van de verhalen laat op een overdreven, maar wel geloofwaardige manier, zien waarom je geen dode dieren moet oprapen, ook al denk je dat je immuun voor alles bent. De gevolgen kunnen heel ernstig zijn. Dat verhaal is overigens ook duidelijk geïnspireerd op een gebeurtenis van een paar jaar geleden. Wat leuk is, is dat het verhaal eindigt met welke overeenkomst Vlieland met een land heeft afgesloten. 
De verhalen in De ontdekking van 2023 laten zien hoe veelzijdig de auteurs zijn, dat ze geen onderwerp uit de weg gaan, zoals een auteur die een gedurfd verhaal over een oude man heeft geschreven die geen leuke, zacht uitgedrukt, voorbeelden heeft. Hoewel je ervan uitgaat dat de auteur niet achter de denkwijze van de man staat, is het goed van de auteur dat hij een zin heeft toegevoegd over hoe hij over iets denkt, omdat er altijd mensen zijn die geloven dat de auteur dan ook de denkwijze van een persoon, waar hij over heeft geschreven, heeft, terwijl dat niet altijd zo is. Bij diverse verhalen komt het Vlielandgevoel goed naar voren. Je wilt daar zelf ook heen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die soms hun wenkbrauwen optrekken bij hetgeen er is geschreven, zoals dat je toestemming moet vragen aan een boom als je die wilt knuffelen. Het is voor te stellen dat die mensen dat wat overtrokken vinden, maar dat er ook mensen zijn die dat wel een heel goed idee vinden.
Sommige verhalen zijn herkenbaar, zoals het verhaal van een pubermeisje dat onzeker is over haar uiterlijk zoals alleen pubermeiden dat kunnen zijn. Het is tevens een verhaal over uit de kast komen. De auteur heeft dat heel goed beschreven zonder het aan te dikken, zonder overdreven gedoe. Een paar verhalen laten zien wat een paar dagen op Vlieland kan doen, hoe het vriendschappen kan verdiepen, relaties sterker kan maken, maar ook tot bezinning kan komen over de relatie. Diverse verhalen zetten je aan het denken, zoals de vraag hoe goed jij je partner kent, nadat je over een geheime kant van iemand hebt gelezen. Een van de verhalen laat zelfs zien dat Vlieland je kan helpen met je rouwproces. Dat verhaal laat overigens ook goed zien wat het met mensen kan doen als ze zich continu aanpassen en alles doen wat de partner wil. Het verhaal laat je bedenken dat iets niet altijd goed is om te doen. Dat verhaal vertelt ook waarom je je niet druk moet maken om je haar op Vlieland. Een ander verhaal laat goed zien hoe belangrijk het is om je familiegeschiedenis te kennen, ook al is het nog zo pijnlijk en schokkend. Zo zijn er nog wat verhalen die allemaal de moeite van het lezen waard zijn.
Wat mooi is, is dat voordat je een verhaal van een auteur leest in De ontdekking van 2023, de auteur vertelt wat hij of zij van Vlieland vindt. Veel mensen die bekend zijn met het eiland, of er wonen, zullen dat bijna allemaal kunnen beamen. De verhalen in De ontdekking van 2023 zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Elk verhaal heeft verrassende wendingen die je niet ziet aankomen en de meeste verhalen hebben een verrassend plot. De auteurs hebben zich allemaal goed ingeleefd in hun verhalen, hun personages en het leven op Vlieland.
Kortom, De ontdekking van 2023 is een verhalenbundel met een verscheidenheid aan verhalen over ontluikende liefdes, intriges, mysteries, drama, rouwproces, verdieping van relaties en nog meer. De verhalen zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. 


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen, je weet meteen wat je te wachten staat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen zijn stuk voor stuk op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor de verhalen stuk voor stuk vlot weglezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
De verhalen zijn over het algemeen erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat direct in de verhalen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Hebben de plots je verrast?
De meeste plots hebben me verrast.

Zijn de verhalen geloofwaardig?
De verhalen zijn stuk voor stuk van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Vlieland klinkt als een heel mooi eiland.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, elke auteur heeft me wel weten te raken met zijn of haar verhaal.

Mooie quote in het boek: 
Zo'n vent die vrouwen meent te moeten verbouwen, totdat ze eruit zien als zielloze modepoppen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalenbundels met een mix aan verhaalsoorten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het e-book mag op mijn computer blijven staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Leuk weetje over het boek:
Al zes jaar gaat Elly Wassenaar, van GODIJN PUBLISHING, samen met een groep schrijvers een paar dagen per jaar naar Vlieland. Mocht je schrijver zijn en ook wel een schrijfretraite op Vlieland willen, dan kun je op GODIJN PUBLISHING er meer over lezen.

Website van de uitgever:











Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg