mocht ik zijn boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.
Welbespraakt parlementariër
Waar gaat het boek over?
Franciscus Lieftinck (1835-1917) begon als predikant op het Friese platteland. Twintig jaar later trad hij toe tot de Tweede Kamer. Hij zou er achtendertig jaar lang blijven zitten. Als parlementariër was hij getuige van de ontwikkelingen van zijn tijd. Een tijd waarin de schoolstrijd woedde, van eerste stappen op het gebied van de sociale wetgeving, van de monumentenzorg. De vooruitstrevende liberaal Lieftinck liet zich op deze gebieden niet onbetuigd. Hij stond bekend om zijn welbespraaktheid. Hij ging confrontaties met de confessionelen en met de socialist Troelstra niet uit de weg. Wie weet nog van het zinken van het oorlogsschip De Adder voor de kust van Scheveningen, waarbij de voltallige bemanning verdronk? Voor Lieftinck aanleiding tot het houden van een geruchtmakend kamerbetoog. Franciscus Lieftinck onderhield nauwe banden met Prins Alexander, de zoon van koning Willem III. De lezer van dit boek maakt voorts kennis met de schilder Hendrik Dirk Kruseman van Elten, met een prins Bonaparte, auteur van een boek over Suriname, met Adam Zelle, de vader van Mata Hari, met de Perzische Sjah Nasreddin. Ontmoetingen tussen deze prominenten en Lieftinck leveren stof voor anekdotes.
Bron:
bol
Over de auteur:Caspar Visser ’t Hooft is een afstammeling van Franciscus Lieftinck. Hij is de auteur van onder andere Een hof tot ons gerief (2019). Hij woont in Frankrijk.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Velden
Binnenwerk:
Velden
Jaar van verschijnen:
2024
ISBN:
9789086842971
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
210
Genre:
Politiek
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Franciscus Lieftinck (1835-1917) van Caspar Visser 't Hooft krijg je een vermoeden dat je een boek over de Tweede Kamer uit het verleden gaat lezen, of over een oud-politicus. De titel geeft duidelijk weer over wie het boek gaat. Er zullen maar weinig mensen zijn die weten wie Franciscus Lieftinck was. Hij staat ook op de foto op de cover. Als je de beschrijving van Franciscus Lieftinck hebt gelezen, dan weet je meteen waar hij staat. De subtitel geeft heel goed aan hoe Franciscus Lieftinck was. Je komt er al snel achter dat de beschrijving klopt. De foto's in het boek maken het boek compleet.
In Franciscus Lieftinck (1835-1917) vertelt Caspar Visser 't Hooft over zijn betovergrootvader. Wie Franciscus Lieftinck was, hoe zijn jeugd was, wat voor man hij was, wat voor werkzaamheden hij heeft gedaan, met wie hij getrouwd was, wie zijn kinderen zijn, met wie hij bevriend was en waar hij van hield. Het is een vermakelijke biografie over een bijzondere man die altijd zijn woordje klaar had.
Je wordt meteen bij het lezen van de eerste pagina meegezogen in het verhaal van Franciscus Lieftinck (1835-1917) van Caspar Visser 't Hooft. De auteur weet je te blijven boeien met het verhaal van zijn betovergrootvader. Aan het eind overdenkt de auteur kort over het woord 'betovergrootvader'. Je wordt daarmee ook aan het denken gezet. Je komt tijdens het lezen van deze biografie achter wat een boeiende man Franciscus Lieftinck was. Een man die altijd zijn woordje klaar leek te hebben, zoals toen hij tegen een dorpsvader zei dat hij niet van lelijke dingen hield. Een man die wel eens ondeugend was, zoals dat hij naast iemand ging staan als die aan het spreken was en dan ja-knikte en de man indringend aankeek. Met het ouder worden leek het wel of men steeds meer van Franciscus Lieftinck accepteerde. Evengoed kon Franciscus Lieftinck ook wel eens sarcastisch zijn, zoals Abraham Kuyper heeft mogen ervaren in een van de betogen over leerstellingen. Er was ook iemand die Franciscus Lieftinck niet kon uitstaan. Franciscus Lieftinck bleek ook nog eens een echte verhalenverteller te zijn, zoals te lezen valt in 'De dwarskijker'. Hoewel Domela Nieuwenhuis en Franciscus Lieftinck uit dezelfde omgeving kwamen, bleken ze in veel opzichten te verschillen van elkaar. Dat is interessant om te lezen.
Je merkt aan alles dat Caspar Visser 't Hooft veel onderzoek heeft gedaan voor Franciscus Lieftinck (1835-1917). Alles is weloverwogen geschreven. De diverse brieffragmenten, zoals van Franciscus Lieftinck aan een van zijn toekomstige vrouwen en van zijn vader zijn interessant om te lezen. Sowieso is heel het verhaal over Franciscus Lieftinck interessant om te lezen. Het is mooi om te lezen waar hij tijdens zijn politieke carrière voor vocht, zoals voor de leerplicht en waarom hij dat zo belangrijk vond, maar ook waarom hij vond dat theologen niet uit het leger geweerd moesten worden. Het is een nadenkertje.
Voordat Franciscus Lieftinck in de politiek ging, was hij dominee. Tijdens het lezen krijg je het gevoel dat hij een prettige dominee was om naar te luisteren. Een man die wist wat er onder zijn 'schapen' leefde. Iets wat hij later ook in de politiek kon gebruiken.
Het is mooi om te lezen hoe de politieke arena tijdens het leven van Franciscus Lieftinck veranderde. Welke wetten er tijdens zijn leven doorkwamen, zoals het kinderwetje. Veel van toen in de politiek blijkt vandaag de dag ook nog zo te zijn, zoals koehandeltjes. Veel mensen in de politiek kunnen nog wat leren van Franciscus Lieftinck, zoals hoe hij met politieke onenigheden en de mens erachter omging. Overigens kan iedereen van hem leren.
Sfeervol om te lezen is een dagje Scheveningen. Je wilde dat je in een tijdmachine kon stappen om zo'n dagje mee te maken. Helaas gebeurde er die dag een scheepsramp vlak bij Scheveningen waarbij mensen zich daar niet bewust van waren. Later werden er kamervragen over gesteld. Je vraagt je af hoe je zelf gereageerd zou hebben. Overigens moet je dit, net als zoveel in dit boek, in het tijdsbeeld plaatsen. De communicatie van toen was niet altijd zo goed als die van nu. Toen had men nog geen computers en smartphones.
Niet alleen het werk wat Franciscus Lieftinck deed, komt aan bod, maar ook zijn privéleven, van wat er bekend is, komt aan bod, zoals over zijn huwelijken, zijn gezin, wat hij graag met zijn gezin deed. Ook al is er niet veel bekend over de kinderen van Franciscus Lieftinck, toch is het interessant om te lezen hoe het ze is vergaan, voor zover bekend en wat zijn zoon van hem vond als vader.
Franciscus Lieftinck bleek ook een reislustige man te zijn. Het is mooi om te lezen welke plaatsen en landen zijn voorkeuren hadden. Tijdens een van zijn reizen had hij een woordenwisseling met een Duitser die ons volkslied van toen afkraakte en zei dat niemand het kende. Het is grappig om te lezen wat er toen gebeurde. Daarnaast had Franciscus veel vrienden, zoals Troelstra en was hij zelfs bevriend met een prins. Het is leuk om te lezen hoe ze bevriend raakten en hoe hun vriendschap was.
Kortom, Franciscus Lieftinck (1835-1917) van Caspar Visser 't Hooft is een vermakelijke biografie over een man die inderdaad welbespraakt was, die veel humor had en een man was waar je, ook nu nog, van kan leren. Geregeld moet je lachen om anekdotes. Zijn verhaal laat zien wat er in een mensenleven allemaal kan gebeuren, wat er veranderd, maar ook wat altijd hetzelfde, al is het in een ander jasje, blijft. Het is heel goed van de auteur dat hij zijn betovergrootvader uit de vergetelheid heeft gehaald.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, want over Franciscus Lieftinck draait het boek.
Wat vind je van de subtitel van het boek?
De subtitel is erg goed gekozen, want die geeft goed weer hoe Franciscus Lieftinck was.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het boek is op een vlotte manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Odoorn, Harlingen en Haarlem zijn mooie plaatsen en de andere plaatsen klinken ook heel mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals hoe Franciscus Lieftinck reageerde toen zijn zoon een akkefietje op school had. Iets wat veel mensen vandaag de dag ook zullen herkennen. Ook heeft het me geraakt dat hij zich verveelde op een boot, omdat hij zijn lief miste. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Als men er niet vanaf weet, kan men er moeilijk over praten.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van biografieën houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een gesigneerd exemplaar, die gaat terug de boekenkast in.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten