Het Parijs Van Coco Chanel - Adrian Stahlecker


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Over Coco Chanel is al veel geschreven. Ik koos daarom voor een andere weg. In mijn narratief loopt Coco’s carrière als een rode draad door de culturele geschiedenis van het Parijs van de Belle Époque. Het is zowel een ode aan een tijdperk als aan de lichtstad waar de literatuur en de beeldende- en theaterkunst nieuwe wegen insloegen en tot grote bloei kwamen. Het in Saumur in 1883 geboren weesmeisje Gabrielle Bonheur Chasnel, zorgde als Coco Chanel voor grote vernieuwing van de modewereld, waarin Paul Poiret (1879-1944) haar al was voorgegaan door vrouwen te verlossen van het pijnlijke korset. Chanel ging nog verder en vond dat kleding boven alles comfortabel moest zijn. Ze wist het eeuwenoude modebeeld te doorbreken en te ontdoen van overtollige franje. Hoewel ze zich in de hoogste kringen bevond en invloedrijke vrienden had, staat Coco Chanel voor stijl en eenvoud. En mede dankzij haar financiële steun en haar creatieve inzichten, maakte ze de weg vrij voor vele vernieuwende kunstrichtingen.

Bron: bol

Over de auteur:
Adrian Stahlecker (Den Haag, 23 juli 1937) is een Nederlands kunstschilder en schrijver. 
Adrian Stahlecker studeerde in Den Haag aan de Vrije Academie. In 1961 debuteerde hij in Kunstzaal Plaats in Den Haag en kort daarna verhuisde hij naar Barcelona waar hij tot 1973 woonde.
In Spanje deed Stahlecker mee aan de Salon de Mayo en de Salon de Hospitalet, had solotentoonstellingen in Madrid en Barcelona, ook in Londen, Berlijn en Parijs.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Maureen Vermeulen

Binnenwerk:
BeCo DTP-Productions, Epe

Jaar van verschijnen:
2024

ISBN:
9789464871159

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
278

Genre:
Vrouwen en meisjes

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het Parijs van Coco Chanel van Adrian Stahlecker zullen er maar weinig mensen zijn die niet weten wie de vrouw op de cover is. Het is inderdaad Coco Chanel en je weet dan ook meteen dat dit boek over haar gaat. Het is alleen jammer dat de rand onder de naam van Coco Chanel op de hoed valt. De rand had beter weggelaten kunnen worden of de titel van het boek wat kleiner gemoeten, zodat de rand een paar pixels boven de hoed stond. Dat was mooier geweest. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten hoe Parijs was tijdens het leven van Coco Chanel.
In Het Parijs van Coco Chanel van Adrian Stahlecker vertelt de auteur over de geschiedenis van Parijs tot aan het overlijden van Coco Chanel. De auteur vertelt ook over Coco Chanel zelf en het merk Coco Chanel, maar belicht ook haar familie, vrienden en haar geliefden. Ook heeft de auteur gezocht naar antwoorden op een paar vragen, zoals hoe een weesmeisje kon uitgroeien tot een zakenvrouw. Of de auteur zijn vragen zijn beantwoord, kun je in dit boek lezen. 
Er is al veel geschreven over Coco Chanel en je kunt je afvragen of alles over haar dan al niet geschreven is. Het antwoord daarop is 'nee', want er valt nog genoeg te schrijven over haar. Zelfs de auteur is niet achter alles over Coco Chanel gekomen, zoals over hoe het zit met Coco en waarom ze op een gegeven moment precies is opgepakt en weer vrijgelaten, omdat de documenten daarover zijn verdwenen, waardoor iets niet helemaal duidelijk is, ook al zijn er vermoedens en heeft ze niet voor niets een aantal jaar in het buitenland gewoond, zoals te lezen valt in Het Parijs van Coco Chanel van Adrian Stahlecker. Ook staan er feiten in over Coco Chanel die bij veel mensen wel bekend is, maar bij anderen niet, zoals hoe ze over Joden dacht. 
De auteur heeft met dit boek besloten om een andere weg in te gaan dan men normaliter doet met biografieën. In het boek vertelt de auteur waarom hij die weg is ingeslagen en hij heeft er goed aan gedaan. Het is interessant om over de geschiedenis van Parijs te lezen, ook al is veel bekend, zoals de hongersnood en hoe het leven in Parijs was, hoe dat veranderde en waar kunstenaars voornamelijk woonden. Het blijft indrukwekkend om te lezen. Wat misschien minder bekend is, is dat men in het verleden gesommeerd kon worden om de stad te verlaten als je als vrouw een bepaald kledingstuk droeg, zoals Marlene Dietrich ooit is overkomen. Het is niet voor te stellen dat je als vrouw dat kledingstuk niet mocht dragen. Je moet het boek dan ook zeker in het tijdsbeeld plaatsen. Ook is het interessant om te lezen waarom Parijs de lichtstad werd genoemd, waarin ze voor op liepen.
Ook heeft Adrian Stahlecker er in Het Parijs van Coco Chanel goed aangedaan om de familie, vrienden en geliefden van Coco Chanel te belichten. Je komt daardoor meer te weten over de vele vrienden en geliefden van Coco Chanel. Er was een vriendschap die wel een knipperlicht leek. Wat in ieder geval opvalt bij die vriendschap, was dat Coco Chanel het voortouw nam als er iets was met een gezamenlijke vriend of vriendin. De vriendschappen laten sowieso zien dat Coco Chanel niet alleen haar vrienden en geliefden mentaal steunde als het nodig was, maar dat ze ook heel vrijgevig was en niet schuwde om een rekening te betalen van een vriend als die geen cent te makken had. Toch heeft ze ook een keer nee gezegd tegen iemand en daar had ze zo haar redenen voor. Het verhaal van Roussy laat zien wat verdriet om een dierbare met iemand kan doen. Het kan voor sommige mensen herkenbaar zijn.
Wat leuk om te lezen is, is dat de vriendenkring van Coco Chanel heel divers was, dat ze met zowel kunstenaars als met mensen uit de hoge kringen omging. Coco Chanel had veel beroemdheden als vriend, zoals Picasso, maar ook mensen die minder of niet bekend waren, zoals Misia. Je komt meer te weten over de vrienden en wat voor vriendschap ze onderhielden met Coco Chanel. Coco Chanel had veel geliefden, zoals een beroemde componist. Met de ene geliefde was ze opener dan de ander. Tegen het eind van haar leven gaf ze haar mening over haar liefdesleven. Hoewel ze veel geliefden heeft gehad, had ze door haar opvoeding onder andere een mening over platvloerse seksualiteit. Een mening die veel mensen vandaag de dag nog delen met haar. 
Uiteraard heeft Adrian Stahlecker in Het Parijs van Coco Chanel ook over Coco Chanel zelf. Het is indrukwekkend om te lezen hoe een weesmeisje kon uitgroeien tot een van de belangrijkste modeontwerpsters. Ook al weet je al veel over haar, zoals over haar ontwerpen en hoe ze haar werk deed, toch staan er ook minder bekende of vergeten feiten in, zoals toen haar personeel ging staken en wat ze ervan vond. Ze had ook zo haar mening over diverse modeontwerpers. Het is mooi om te lezen hoe de mode in de loop der jaren is veranderd, om de geschiedenis ervan te lezen, maar ook hoeveel invloed Coco Chanel had tijdens haar leven. Niet alleen haar positive kanten worden belicht, maar ook hoe ze ook kon zijn, zoals waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van heeft proberen te maken. Je moet grinniken als de Franse modepers op een gegeven moment eens gezind is over de creaties van Coco Chanel en hoe ze later, dankzij een beroemdheid, als een blad aan een boom omdraaien. Sowieso moet je af en toe lachen, zoals wat Coco Chanel tegen een priester in een ziekenhuis zei toen ze door hem werd wakker gemaakt. 
Kortom, Het Parijs van Coco Chanel van Adrian Stahlecker is een interessant boek om te lezen. Het is interessant om te lezen hoe het Parijs voor Coco's geboorte en tijdens haar leven was, hoe de mode in de loop der jaren veranderde, hoe Gabrielle Coco werd, wat voor invloed Coco Chanel had en om over de vele vriendschappen en geliefden te lezen. Coco Chanel was duidelijk een vrouw met een groot doorzettingsvermogen. Dat ze door een gewoonte zo oud is geworden, mag haast een wonder heten en laat zien dat men daar niet altijd jonger aan overlijdt.




Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover. Het is alleen jammer dat de rand onder de titel op de hoed valt. Het was beter als men de titel wat kleiner had gemaakt, zodat de rand een paar pixels boven de hoed valt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vlotte informatieve manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Parijs lijkt me een hele mooie stad, ook in het verleden.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel zijn boek weten te raken.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die meer wil weten over hoe Parijs was tijdens het leven van Coco Chanel en over de vriendschappen en geliefden, maar ook over Coco Chanel zelf.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Adrian Stahlecker

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg