Sluw - José Kruijer


Van GODIJN PUBLISHING mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.


Waar gaat het boek over? 
Vertrouwen is het grootste bewijs van liefde Om haar leven weer op de rails te krijgen, vertrekt Day van Eck naar het buitenland voor een nieuwe baan, maar de ware reden is heel anders. De reis moet haar dichter bij de doodsoorzaak van haar moeder brengen. Day gelooft niet in een ongeluk. Wanneer ze in haar moeders dagboek een geheim ontdekt, haalt dat het slechtste in haar naar boven. Met alle gevolgen van dien. Na al die jaren laat ze zich niet meer afschepen en zint op wraak.

Bron: bol

Omslagontwerp:
Tom Smits

Jaar van verschijnen:
2023

Druk:
1e druk

ISBN:
9789464641059

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
231

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Sluw van José Kruijer wil je weten wie de vrouw is, wat haar verhaal is en waar ze aan denkt. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Je wilt weten wie er sluw is, op wat voor manier en waarom.
In Sluw van José Kruijer is de moeder van Day overleden tijdens een autorit dat niet goed is afgelopen. Jaren later krijgt Day van haar oom en tante drie verjaardagscadeaus voor haar verjaardag. Een van de verjaardagscadeaus is een dagboek van haar moeder. Al lezende ontdekt Day een groot geheim. Een geheim dat het auto-ongeluk in een ander licht brengt. Was het wel een ongeluk? Of was er opzet? Als dat laatste het geval is, waarom dan en door wie? Zo te meer Day komt te weten over een geheim, zo te bozer ze wordt en ze zint dan ook op wraak. Zal het haar lukken om de dader te ontmaskeren en voor het gerecht te krijgen?
Meteen bij het lezen van de proloog in Sluw van José Kruijer word je meegezogen in het verhaal. Je zit meteen op het puntje van je stoel, omdat je wilt weten hoe iets gaat aflopen. Je hoopt dat het goed afloopt. Ook na de proloog weet het verhaal je aandacht vast te houden. Je leeft mee met de personages en hoopt dat ze achter de waarheid van iets uit het verleden zullen komen. Voor sommige personages is de vraag hoe goed ze hun partners en vrienden kennen. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages. Je voelt hun gevoelens en voelt soms aan hoe iets zal lopen. De vraag is alleen hoe. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur komen de personages tot leven en heb je het gevoel dat ze echt bestaan. Het verhaal zou dan ook van begin tot eind waar gebeurd kunnen zijn. Veel ongelukken ga je, na het lezen van dit boek, met andere ogen bekijken. Hoeveel van de gebeurde ongelukken zijn werkelijk een ongeluk en hoeveel waren eigenlijk geen ongelukken. Je gaat je op een gegeven moment zelfs afvragen of een ongeluk van iemand anders wel een ongeluk was. Voor veel mensen kunnen bepaalde beschrijvingen herkenbaar zijn, zoals het goedpraten van het gedrag van een dubieuze partner. Voor diegenen kan het een spiegel zijn, omdat ze dat zelf ook deden of doen. Als je op leeftijd bent, hoop je dat je nog steeds zo durft te kleden als Jetty en net zo nieuwsgierig blijft. Op een gegeven moment moet je zelfs lachen om wat Day tegen Jetty zegt. Iets wat Day later ook van een ander krijgt te horen.
José Kruijer heeft in Sluw de spanning goed weten op te bouwen. Je krijgt steeds een tipje van de sluier, maar je blijft tot tegen het eind met raadsels zitten. Steeds als je een vermoeden hebt wie de dader is, wie er achter een naam kan zitten, blijkt het iemand anders ook te kunnen zijn. Soms valt er iemand af, omdat je dat niet kunt geloven, totdat je die persoon in een ander stukje weer verdenkt. Je wilt weten waarom iemand haar relatie geheim hield en er met niemand over wilde praten.  Langzaamaan vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats en begint het je te dagen. Andere personen blijken uiteindelijk anders te zijn dan verwacht en blijkt die persoon niet voor niets iets geheim heeft gehouden. Het plot is uiteindelijk niet heel verrassend als je goed leest, maar dat is niet erg, want er staan evengoed genoeg verrassende stukjes in die je niet ziet aankomen, zoals waar bepaalde bewijsstukken zijn. Je hebt in ieder geval bewondering voor iemand die haar bijnaam eer aan doet. Je vraagt je af of je dat zelf ook gedurfd zou hebben.
Het verhaal is van begin tot eind goed geschreven. Spannende momenten, zoals tijdens een zoektocht in een huis, worden afgewisseld met rustige momenten, zoals de vele etentjes. Het is aan te raden eerst te eten en te drinken alvorens je in dit boek begint, want je krijgt geregeld trek in de vele genoemde gerechten, zoals in gegrilde zalm. Je wilt ook bij de familie aan tafel zitten en genieten van de kookkunsten van Glenn. Als je het boek uit hebt, heb je tevens een menu samengesteld van wat je de komende week gaat eten. Ook zitten er een paar emotionele momenten in het verhaal verwerkt, zoals tijdens een verjaardag. Een doos met tissues kun je dan ook maar beter bij de hand houden. Overigens zullen vooral veel moeders zich in Noor herkennen als ze op een gegeven moment haar gevoelens omtrent iets aan Day vertelt. 
Het is een verhaal waarin de sterke familieband als een rode draad door het verhaal loopt. Het verhaal laat zien hoe blind liefde, maar ook een vriendschap kan zijn en hoe een gevoel in de loop van de tijd kan veranderen in niets meer voelen.
Kortom, Sluw van José Kruijer is een spannende, goed uitgediepte roman. Meteen vanaf de eerste pagina word je meegezogen in het verhaal en probeer je met de hoofdpersoon te ontdekken hoe het zit met ongeluk van haar moeder en wie er achter een naam zit. Als je het boek uit hebt, ga je Day, haar familie en vrienden missen. Je hebt ze tijdens het lezen in je hart gesloten.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een nieuwsgierig makende titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, het verhaal zelf mee maakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven, waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen en wil je alleen maar verder lezen. Je wilt weten hoe het een en ander precies zit en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, sommige personen, zoals Alies, zie je groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Day, omdat ze heel aardig is en geen kwaad in zich heeft, tot iets haar kwaad maakt en dan is dat ook terecht.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kan niet zeggen aan wie ik een hekel heb, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen, zoals van Day, begrijp ik de beweegredenen. Van andere personages, zoals van Laurens, begrijp ik ze niet. 

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals met het verhaal van Juul, maar ook het verhaal van Alies en Ireen heeft me geraakt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Laat ze van de spullen van anderen afblijven en alles terugbetalen tot de laatste cent. '

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van spannende romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-boek. Die kan ik niet weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:












Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg