Winterrilling - Annette François


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze  daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1898 Het inwonende dienstmeisje Mina laat samen met de oude kokkin Bertha het huishouden van haar werkgever op rolletjes lopen. Zij kan niet voorkomen dat ze zwanger raakt en is gedwongen het veilige dorp te verlaten. In de onbekende, overbevolkte stad Den Bosch moet ze met haar kind een onzeker bestaan op zien te bouwen. 2024 De jonge, zelfstandige journaliste Anna combineert haar alleenstaand moederschap met haar werk op de redactie van een dagblad. Ze vindt dat ze een wereldbaan heeft totdat ze te maken krijgt met een leidinggevende die haar te aantrekkelijk vindt om alleen op de werkvloer te ontmoeten. Beide vrouwen worden geconfronteerd met een maatschappij waarin macht hun leven totaal verandert. Ook al leven zij in een verschillende tijd met ruim honderd jaar ertussen, ze krijgen te maken met hetzelfde probleem. Op een verrassende wijze raken hun geschiedenissen verstrengeld. Een aansprekend en eigentijds verhaal.

Bron: bol

Over de auteur:
Annette François was in haar werkzame leven docente Nederlands. Ze publiceert al vanaf jonge leeftijd in diverse bladen en tijdschriften. In 2023 schreef zij De schimmen van Beekvelt, een historische roman over de bewoners van een voormalig kasteel in Berlicum. Samen met de onderzoeker van deze geschiedenis bracht zij dit boek in eigen beheer uit. Lokaal werd het goed ontvangen. Winterrilling is haar debuut voor een breder publiek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2024

Druk:
1e druk

ISBN:
9789463656597

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
248

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Winterrilling van Annette François wil je weten wie de vrouwen op de cover zijn en wat hun verhaal is of verhalen zijn. Doordat de foto in een winters bos is genomen, verwacht je een winters verhaal te lezen. De titel doet dat ook vermoeden. Pas tegen het eind wordt duidelijk hoe het zit en kun je alleen maar tot de conclusie komen dat dat vernuftig gekozen is. Men had geen betere titel kunnen bedenken voor het boek.
Winterrilling van Annette François vertelt de verhalen van twee vrouwen. Twee vrouwen die elkaar nooit gekend hebben en elkaar nooit zullen leren kennen, omdat er ruim een eeuw zit tussen wanneer de ene vrouw heeft geleefd en wanneer de andere vrouw leeft. Twee vrouwen die ieder een totaal ander leven hebben geleid en leiden. Ondanks dat, hebben ze toch een paar gemeenschappelijke dingen. Beiden krijgen te maken met hetzelfde probleem en moeten ze het zien te redden als alleenstaande ouder. Hun levens raken op een gegeven moment op een verrassende manier met elkaar verbonden. Het is een manier die je niet ziet aankomen.
Het verhaal van Mina speelt zich eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw af. Het verhaal van Anna speelt zich vandaag de dag af. Aan het begin van elk hoofdstuk staat duidelijk aangegeven over wie het gaat. De hoofdstukken met Mina gaan over Mina en in de hoofdstukken met Anna, vertelt Anna zelf haar verhaal, waardoor Anna de hoofdpersoon is. Tegen het eind lopen de verhalen in elkaar over. De auteur heeft dat heel goed gedaan. Door de schrijfwijze van de auteur komen de personages tot leven en leef je met ze mee. De auteur heeft zich namelijk heel goed in de personages en de tijdsbeelden ingeleefd. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur zie je ook alles voor je. Soms ben je blij dat boeken bepaalde geuren niet afgeven, want er zijn geuren waarbij je wel een voorstelling kunt maken, maar blij bent dat je die niet ruikt, zoals de geuren van buitentoiletten.
Meteen bij het lezen van de eerste pagina van Winterrilling van Annette François zit je in het verhaal en waan je je terug in de tijd. Al snel krijg je een vermoeden wie wat gaat doen, maar later in het verhaal komt er een verrassende wending die je aan de ene kant wel verwacht, maar aan de andere kant komt het toch als een verrassing. Bij een ander persoon komt iets niet als een verrassing, voel je al waar een dagje uit uiteindelijk op uit gaat draaien. De vraag is alleen of iemand zal toehappen of niet. Buiten dat, kent het verhaal diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Hier en daar is het een tikkeltje voorspelbaar, zoals over twee personen en hoe dat gaat lopen, maar dat is niet erg. Het eind is een mooi en passend eind van het verhaal. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten, zoals als een pasgeborene is overleden. Sommige stukjes doen je even terugverlangen naar je jeugd, zoals als er kransjes van madeliefjes wordt gemaakt. Soms moet je lachen om een stukje, zoals wanneer een man tegen zijn vrouw zegt dat hij alleen maar naar haar hoeft te kijken, dat ze dan al zwanger is.
De verhalen van Mina & Anna in Winterrilling van Annette François laten zien dat veel dingen in de loop van de tijd zijn veranderd, zoals dat ieder huis vandaag de dag minstens een toilet heeft, terwijl dat in de tijd van Mina nog niet het geval is. Je moet verhaal van Mina dan ook in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat nu haast ondenkbaar is, dat vroeger normaal was, zoals wasbare maandverband. De oudere generaties zullen het ook nog wel kennen. Als je er goed over nadenkt, dan zouden vrouwen daar vandaag de dag beter voor kunnen kiezen. Alleen al, omdat dat beter voor het milieu is. Gelukkig bestaat er weer iets dergelijks.
Wat vandaag de dag helaas nog niet veranderd is, is dat veel mannen nog steeds denken dat ze niet alleen de baas zijn van vrouwen op werkgebied, maar dat ze denken dat ze recht hebben op meer en als je tegenstribbelt, dat ze dan hun macht gaan misbruiken. Hoe erg ook, je begrijpt waarom de een het laat gebeuren en op een gegeven moment met gemengde gevoelens komt te zitten. Je wordt boos op een bepaald persoon en wilt die wat aandoen. Je krijgt bewondering voor de ander die haar grenzen durft aan te geven. Het verhaal laat zien hoe mannen vreemdgaan goedpraten of ontkennen en hoe ze hun macht misbruiken als ze hun zin niet krijgen. Let wel, ook in het verhaal wordt dat goed weergegeven, niet alle mannen zijn zo en niet alle vrouwen zijn zoals Frouwke. In ieder geval laten beide verhalen zien dat het woord tegen woord is. Veel vrouwen zullen iets herkennen in een of beide verhalen, omdat het ze zelf ook is overkomen. De verhalen kunnen oude wonden openrijten. 
Wat mooi is aan het verhaal van Anna, is dat haar interviewwerk duidelijk aan bod komt. Het is een interessante interviewserie waarin een bepaalde leeftijdsgroep wordt belicht. Veel mensen die die leeftijd hebben, zullen de verhalen (deels) herkennen. Zelf hoop je ook nog actief te zijn als je die leeftijd eenmaal hebt. Een van de verhalen laat goed zien wat het met vrouwen kan doen als ze veel miskramen hebben gehad, hoe hun houding kan veranderen. Het verhaal van Mina laat goed zien hoe zwaar het leven vroeger was als je geen cent te makken had, maar laat ook zien hoe belangrijk het was als je mensen om je heen had die je steunden. Iets wat vandaag de dag ook belangrijk is. Daarnaast laten de verhalen zien met wat voor gemengde gevoelens een weduwnaar komt te zitten als hij een andere vrouw ziet.
Kortom, Winterrilling van Annette François is een meeslepend en deels tijdloos verhaal van twee vrouwen waarbij hun geschiedenissen met elkaar verstrengeld raken. Het is een verhaal waarin veel mensen zich (deels) kunnen herkennen. Als je het boek uit hebt, ga je een paar personen missen. Je hebt die in je hart gesloten.


Het boek is onder andere te koop bij bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen. Het is een vernuftige titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is redelijk origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het is een erg actueel boek en zal dat helaas waarschijnlijk altijd blijven, omdat er altijd machthebbers zullen blijven bestaan die misbruik van hun macht maken.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Heeft het plot je verrast?
Ja, het plot heeft me verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet een paar personen groeien door de omstandigheden waarin ze leven.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Mina, omdat ze een sterke vrouw is die veel op zich durft te nemen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze, van andere personen begrijp ik ze niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dit jaar gaat me tot nu toe goed af en ik denk ook wel dat ik in de tijd van Mina had kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met de verhalen van Mina & Anna weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
'Levensvreugde is een te groot goed.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt waarbij het verleden en heden elkaar uiteindelijk kruisen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:








Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg