Van
Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
In het Victoriaanse Engeland zit Mason Krimbalton diep in de problemen. Naar zijn diepste overtuiging worden die voornamelijk veroorzaakt door één persoon: zijn starre dominante vader. Maar het leven is zelden zo zwart/wit. Als een vreemdeling opduikt, die wel heel veel over hem weet, is het onmogelijk nog langer zijn eigen aandeel in de hele situatie te ontkennen. Vooral als hij op ge-heimzinnige manier geconfronteerd wordt met de gevolgen van zijn handelwijze en wat dat met anderen doet, is er geen ontkomen meer aan. Maar wie is die vreemdeling? “Een meeslepende tocht langs conflicten en acceptatie”.
Bron:
bol
Over de auteur:Bera M. Smit is het synoniem van Berendina Maria Smit-Kerkstra, geboren en getogen in Haarlem in het jaar 1956. De auteur voltooide daar haar middelbare schoolopleiding en deed veel vrijwilligerswerk in een daklozenopvang en werkte 10 jaar als vrijwillige coördinator van een pastorale telefonische hulpdienst.
Na haar huwelijk met Dominee W. Smit, verhuisde het stel naar het Noord-Hollandse Opperdoes en woont nu alweer heel wat jaren in Drenthe. Na haar middelbare schoolopleiding ging ze in op een uitdaging en schreef haar eerste boek:
Het Heilig Kristal, een fantasy roman.
Het kreeg lovende recensies.
Daarna werd het rustig. Niet dat ze niet schreef; ze begon aan de roman De Confrontatie. Aangezien ze chronisch ziek is en niet altijd fit genoeg om te schrijven, lag het project regelmatig stil. Maar ze vergat het werk niet en voltooide het uiteindelijk in 2021.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
B.M. Smit-Kerkstra & Mark Maker Heuveling
Binnenwerk:
2021
ISBN:
9789464247589
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
184
Genre:
Historische roman
Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van De confrontatie van Bera M. Smit wil je weten welk kasteel het is die op de cover staat en waar het kasteel staat. Ook wil je weten wie de ridder op de cover is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Wat ook leuk is, is dat je foto van de cover boven elk nieuw hoofdstuk terugziet. Daardoor is het boek heel mooi ontworpen. De titel maakt je nieuwsgierig naar het verhaal.
In De confrontatie van Bera M. Smit zit de hoofdpersoon diep in de problemen. Voor zijn gevoel komt dat door zijn starre en dominante vader. Na een heftige gebeurtenis, is de hoofdpersoon op zichzelf aangewezen. Op een gegeven moment duikt er iemand op die verdacht veel van hem weet. De hoofdpersoon probeert nog van hem af te komen, maar of die persoon daar een boodschap aan heeft, is maar de vraag. De hoofdpersoon wordt gedwongen om ook naar zijn eigen aandeel in de situatie uit het verleden te kijken. Op een geheimzinnige manier wordt hij geconfronteerd met zijn handelwijze en wat dat met anderen doet. Komt hij uiteindelijk tot besef? En wie is toch die vreemdeling?
Meteen vanaf de eerste pagina van De confrontatie van Bera M. Smit word je meegezogen in het verhaal. Er is geen moment dat je wilt stoppen met lezen, je wilt alleen maar verder lezen, omdat je wilt weten wat er in het verleden is gebeurd, waarom de hoofdpersoon zo op zichzelf is aangewezen, waarom hij leeft waar hij leeft en of hij een bepaald persoon uiteindelijk terug zal zien. Hier en daar is het verhaal een tikkeltje voorspelbaar, krijg je een vermoeden hoe het tussen bepaalde personen zal lopen, maar dat is in dit geval niet erg. Er zitten genoeg verrassende wendingen in het verhaal die je niet ziet aankomen, zoals een tijdreis. Ook zitten er een paar spannende momenten in waarbij je op het puntje van je stoel zit, zoals tijdens een beleg. Het eind is een mooi, passend eind. Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd. Je moet het verhaal overigens wel in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat nu niet meer is, was in het Victoriaanse tijdperk heel normaal, zoals gaslantaarns.
Bera M. Smit heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personages van De confrontatie. Je leeft tijdens het lezen mee met een paar personages. De gevoelens van de personages zijn zo goed uitgediept, dat je ze haast voelt tijdens het lezen, zoals als een meisje bijna iets wordt aangedaan. Je voelt de woede van een ander persoon. De diverse emotionele momenten zorgen voor een traan over de wang, zoals bijvoorbeeld een weerzien tussen bepaalde personen. Het is dan ook aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden. Gaandeweg het verhaal begrijp je waarom bepaalde personages zijn geworden zoals ze zijn en worden bepaalde gebeurtenissen duidelijk.
De auteur heeft niet alleen de gevoelens beeldend geschreven, maar ook de personages en waar het verhaal zich afspeelt. Je ziet het tijdens het lezen voor je. Tijdens het lezen van dit verhaal, heb je dan ook het gevoel dat je het verhaal vanaf de zijlijn zelf meemaakt.
De confrontatie van Bera M. Smit is een verhaal dat hier en daar voor veel mensen (deels) herkenbaar kan zijn, zoals conflicten in een gezin en wat dat met anderen in het gezin doet. Je wordt geregeld aan het denken gezet, zoals over hoe vrij je echt bent. Het is een verhaal over zelfinzicht, trots, zoektocht naar jezelf, confrontaties aangaan, schaamte en schuld. Je merkt dat de auteur ook onderzoek heeft gedaan voor dit boek, zoals waar bepaalde kruiden voor werken. Dat heeft ze heel mooi in het verhaal verwerkt, waardoor het ook een leerzaam verhaal is.
Kortom, De confrontatie van Bera M. Smit is een indrukwekkend en indringend verhaal waar veel mensen over hun eigen situatie aan het denken worden gezet. Je kunt uiteindelijk wat leren van een bepaald persoon. Dankzij de beeldende schrijfwijze van de auteur, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf vanaf de zijlijn meemaakt.
Het boek is onder andere te koop bij
bol.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Het is een mooie cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Ook is het mooi dat je de foto van de cover aan het begin van elk hoofdstuk terugziet.
Wat vind je van de titel van het boek?
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een indringende, beeldende en vlotte manier geschreven, waardoor het verhaal vlot wegleest.
Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet echt origineel, maar dat is niet erg.
Hoe actueel is het boek?
Het boek is erg actueel en zal dat altijd blijven, omdat er altijd mensen zullen blijven bestaan die conflicten, al dan niet met zichzelf, uit te vechten hebben.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is van begin tot eind goed opgebouwd.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je eenmaal aan het boek bent begonnen, dan kun je niet meer stoppen met lezen en wil je alleen maar verder lezen tot je het boek uit hebt.
Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.
Zie je de personen groeien?
Ja, bepaalde personen zie je groeien.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Mary, omdat ze een hartelijk persoon is die niet snel iets raar vindt.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik heb aan twee personen een hekel, omdat ze iets wilden doen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
In het begin niet, maar gaandeweg het verhaal wel.
Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik de beweegredenen, ook al keur ik niet alles goed, van anderen begrijp ik ze niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
De locaties klinken over het algemeen mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, ik had wel in die tijd kunnen leven, ook al zou ik het zwaar hebben gehad.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals het verdriet van Elisabeth heeft me geraakt, maar ook wat Deliah voor haar kiezen krijgt, heeft me geraakt en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
De woede vloeide uit hem weg als water uit een omgevallen beker.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van historische verhalen houdt, waarbij gevoelens ook een belangrijke rol spelen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, dat ga ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Ik ga het boek weggeven.
Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Of kijk op
LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op
de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.
Reacties
Een reactie posten