Later - Stephen King


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Normaal ziet hij de doden maar voor een paar dagen. Maar wat als ze ervoor kiezen om langer te blijven?

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal…

Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie opnieuw oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die deze keer staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan weg te gaan.

Later is een krachtig en spookachtig verhaal met ondertonen van de klassieke thriller It. Een onvergetelijke zoektocht naar wat ervoor nodig is om op te staan tegen het kwaad en al zijn gezichten.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een begrip. Zijn boeken zijn stuk voor stuk bestsellers en wereldwijd werden er circa 400 miljoen exemplaren van verkocht.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Annemarie Lodewijk

Omslagontwerp:
Hauptmann & Kompanie Werbeagentur

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789022592809

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
272

Genre:
Contemporary fantasy

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Meteen bij het zien van de schitterende cover van Later van Stephen King wil je het boek lezen. Je wilt weten hoe het precies zit. Dit is zo'n cover waarbij je steeds iets nieuws ontdekt zo te langer je ernaar kijkt. Het mooie van de cover is dat alles wat je ziet ook in het verhaal voorkomt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat er later gaat gebeuren, wat je later te weten komt.
Later van Stephen King gaat over een jongen die een bijzondere gave heeft. Een gave die van zijn moeder maar beter geheim kan blijven vanwege begrijpelijke redenen. De hoofdpersoon kan namelijk doden zien. Normaliter ziet hij de doden maar een paar dagen en zijn ze weg. Maar op een dag wordt hij door een rechercheur van de New Yorkse politie gevraagd om te helpen bij een klopjacht op een moordenaar. Helaas moet hij dit keer daarvoor een hele hoge prijs betalen om oog in oog te komen staan met een dode. Deze geest heeft namelijk besloten om niet meer weg te gaan, met alle gevolgen van dien.
Tijdens het lezen van de eerste bladzijde van Later van Stephen King wordt je nieuwsgierig gemaakt naar het verhaal. Je wilt meteen verder lezen om te ontdekken of de hoofdpersoon de laatste zin waar kan maken. Deels kan hij dat zeker, er zitten stukjes bij die bij die bij de omschrijving passen, vooral zo tegen het eind is dat even het geval, maar verder valt het mee en hoort het verhaal eerder onder een ander minder heftige genre. Dat wil niet zeggen dat je het boek onder het eten kan gaan lezen of net voor het slapen gaan. Daar is het boek niet voor geschikt, want daarvoor zitten er een paar te bloederige stukken in die niet zo fijn zijn om onder het eten of voor het slapen gaan te lezen. 
Buiten dat is Later van Stephen King een verhaal dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen, dat je niet meer los laat. Is het een verhaal waarbij je alleen maar verder wilt lezen en benieuwd bent hoe het zal eindigen, vooral tegen het eind kan je het boek niet meer wegleggen. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Soms is het ietwat voorspelbaar, je weet dat een bepaald persoon weer terug zal keren in het verhaal, maar je weet alleen niet hoe. De manier is dan ook een totale verrassing die je niet verwacht had. Het is heel erg goed uitgewerkt waarbij er ook nog iets wordt onthuld waar je totaal niet op gerekend had tijdens het lezen.
Stephen King heeft zich in Later heel erg goed weten in te leven in het kind dat zijn verhaal vertelt. Hij heeft zich goed aan de leeftijden van de hoofdpersoon aangepast, goed weten te beschrijven hoe jongen op die leeftijd in zijn doen en laten is, hoe hij op die leeftijd spreekt. Ook de manier hoe hij de hoofdpersoon af en toe een opmerking aan de lezer laat geven, zoals bijvoorbeeld als je iets wel begrijpt en mocht dat niet geval zijn, wat je dan bent, heeft de auteur goed weten te verwoorden als jonge puber. Niet alleen heeft de auteur zich goed ingeleefd in de hoofdpersoon, maar ook in andere personen heeft hij zich goed ingeleefd. Door zijn beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je het verhaal samen met de hoofdpersoon meemaakt. Onder andere daardoor leest het verhaal vlot weg. Het is overigens voor te stellen dat er mensen zullen zijn die dit boek liever overslaan, omdat er behoorlijk veel gescholden wordt in dit verhaal. 
Kortom; Later van Stephen King is een spannend verhaal dat meteen vanaf de eerste bladzijde nieuwsgierig maakt. Het is een verhaal dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen. Het eind is een verrassing die je niet ziet aankomen. Het is een relativerend eind waarbij je je afvraagt of jij ook zo gereageerd zou hebben. 






Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had door het genre die genoemd wordt, iets meer verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Zo te langer je naar de cover kijkt, zo te meer je ziet. Het is mooi dat alles wat je op de cover ziet, ook in het verhaal terug kan vinden.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel waar het verhaal om draait. Gelukkig heeft men ervoor gekozen om de titel letterlijk te vertalen, wat in dit geval hetzelfde blijft, alleen anders uitgesproken dan de originele titel.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is, zoals gewoon van Stephen King, lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. De spanningen worden goed opgevoerd om het vervolgens weer af te bouwen tot een rustiger moment. Daarnaast is het verhaal op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat, of je de waarheid over iemands achtergrond komt te weten en hoe het verhaal zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Toch is het voor te stellen dat er lezers zullen zijn die daar anders over zullen denken omdat ze niet in de gave van de hoofdpersoon geloven.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Marty, omdat hij een man van de oude stempel is, maar tegelijkertijd ook van alles wil leren, ontdekken ondanks zijn leeftijd.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zoals bijvoorbeeld het overlijden van een persoon en hoe de partner reageert. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Onder bepaalde omstandigheden kan zelfs de braafste hond zich tegen zijn baasje keren en hem bijten.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek is de VN Thriller van het Jaar 2021.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
STEPHEN KING

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg