Postuum - Nelleke Posthumus Meyjes


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De minnares van Ehrenfest

Waar gaat het boek over? 
Paul Ehrenfest, professor in de natuurkunde, is in potentie even veelbelovend als zijn beste vriend Albert Einstein. Toch eindigt zijn leven in 1933 in een drama. Zijn minnares is de deftige kunsthistorica Nelly Posthumus Meyjes. Is ze Pauls redding? Of de reden van zijn ondergang? Pauls jongste zoon Wassik is vijftien jaar en heeft Downsyndroom. Wassik observeert zijn vader en wacht. Waarop? Nelleke Posthumus Meyjes schreef ‘Postuum’ als eerbetoon aan Nelly. Ze is ritueelbegeleider en schreef in 2016 haar eerste boek, ‘Braziliaans Goud’.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Erik Roger

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2021

EAN:
9789464248609

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Postuum van Nelleke Posthumus Meyjes wil je weten wie de man op de cover is. Je krijgt het gevoel dat hij diep in gedachten is verzonken en je wilt weten waar hij aan zit te denken. Het is mooi dat de cover ook op de achterkant is geplaatst, maar dan lichter, zodat de tekst op de achterkant duidelijk leesbaar is. De titel maakt nieuwsgierig naar het boek. De subtitel geeft een tipje van de sluier weer van wat je kan verwachten van het boek. Er zal maar bij weinig mensen een lichtje gaan branden bij de naam 'Ehrenfest', veel mensen zullen niet weten wie hij was, al zullen er ook mensen zijn die dat wel weten.
In Postuum van Nelleke Posthumus Meyjes volg je het leven van drie personen. Paul Ehrenfest, die professor in de natuurkunde is en niet onder doet voor zijn beste vriend, Albert Einstein. Toch zal zijn leven in 1933 in een drama eindigen. Zijn minnares is de deftige, haar tijd ver vooruit, Nelly Posthumus Meyjes. De vraag is of zij Paul kan helpen of dat zij zijn ondergang wordt. Voor diegenen die goed opgelet hebben, ja, de auteur is familie van haar. In het boek vertelt de auteur hoe het precies zit met de familiebanden. De auteur heeft het boek dan ook als eerbetoon aan Nelly geschreven. Paul en Nelly zijn om en om aan het woord, al is niet altijd meteen duidelijk wie op dat moment aan het woord is. Soms heb je tegen het eind pas door wie aan het woord is in dat hoofdstuk. Dit is dan ook geen boek om even tussendoor te lezen, je moet goed opletten, even niet opletten en je kunt zo de draad kwijt zijn. In het boek is ook nog een derde persoon aan het woord, de zoon van Paul, Wassik. Wassik is vijftien jaar, heeft het Downsyndroom en nog een speciale gave, maar dat vertelt hij liever zelf aan de lezer. Wassik observeert wat er om heen gebeurd en wat er om hem heen is en ondertussen wacht hij. De vraag is waar hij op wacht. Bij Wassik is het meteen duidelijk wanneer hij aan het woord is, want zijn hoofdstukken zijn in een schuin font geschreven, zodat het meteen duidelijk is dat hij het is die aan het woord is.
Postuum van Nelleke Posthumus Meyjes is een verhaal dat grotendeels waargebeurd is. De auteur heeft feit en fictie goed met elkaar weten te verweven. Zo goed, dat je gelooft dat alles wat wordt gezegd en gedacht, ook zo is gezegd en gedacht. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur, heb je het gevoel dat je het verhaal zelf meemaakt. De auteur heeft de gevoelens goed weten te beschrijven en door de beeldende schrijfwijze van de auteur zie je de omgeving waar het verhaal zich afspeelt voor je. Wat heel goed is van de auteur, is dat ze zich heel goed heeft ingeleefd in het doen en laten en de gedachtewereld van Wassik. Je merkt aan alles dat ze ervaring heeft met kinderen als Wassik en daardoor weet wat ze heeft opgeschreven. Het is een mooi en indrukwekkende kijk op kinderen als Wassik en kan voor veel ouders en opvoeders met kinderen zoals Wassik herkenbaar zijn. Tijdens het lezen kun je alleen maar bewondering voor Nelly hebben dat ze haar tijd ver vooruit was. Je vraagt je soms af, wat ze van de huidige tijd had gevonden waarin vrouwen zelf mogen kiezen, zelf mogen bepalen hoe ze hun leven leiden en wat voor werk ze doen.
Postuum van Nelleke Posthumus Meyjes is een verhaal waar je meteen in zit. Je wilt alleen maar verder lezen om te weten hoe het verhaal verder zal gaan en hoe het verhaal zal eindigen. Je leert de belangrijkste personages langzaamaan goed kennen en vindt het jammer dat Paul zoveel angsten heeft en zich daardoor gedraagt zoals hij zich gedraagt. Het is mooi om te lezen hoe vader en zoon terugblikken op hun leven en hoe Nelly en Paul op hun tijd terug kijken, hoe verschillend ze denken. Je krijgt op een gegeven moment een vermoeden van wat er uiteindelijk gaat gebeuren, maar hoopt stiekem dat dat niet gebeurt. Tijdens het lezen vraag je je af waarom Paul niet voor een andere oplossing kiest, want hij zag heel goed wat er in de toekomst ging gebeuren. Het is als buitenstaander moeilijk om begrip te tonen voor wat uiteindelijk zal gebeuren, ook al probeer je het wel en zullen er vast mensen zijn die er wel begrip voor hebben.
Kortom; Postuum van Nelleke Posthumus Meyjes is een indringend verhaal van drie personen die ieder hun kant van hun verhaal vertellen. Het is een verhaal dat goed laat zien dat liefde niet altijd te voorspellen is, dat het je overkomt. Een verhaal dat laat zien waar een bepaalde emotie toe kan leiden. Je hoopt dat er iets niet zal gebeuren, dat er andere keuzes worden gemaakt. 




Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een schitterende cover die bij het boek past. Je wilt weten wie de man op de cover is en waar hij aan denkt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een nieuwsgierig makende titel die heel goed gekozen is.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is heel goed gekozen, je krijgt een klein tipje van de sluier van wat je kan verwachten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een vertellende en beeldende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kun je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal eindigt. Je hoopt dat je vermoedens niet bewaarheid worden.

Heeft het plot je verrast?
Nee, het plot heeft me niet echt verrast, maar dat is in dit geval niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Nelleke, omdat zij een vooruitstrevende vrouw is die haar leven leidt zoals zij dat wil.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit verhaal.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Wassik en Nelleke wel, met Paul niet, met Paul zou ik teveel botsen.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van Nelleke begrijp ik de beweegredenen, van Paul niet, hoe ik het ook probeer.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Leiden en Amsterdam zijn mooie steden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou ik wel kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me weten te raken. Het hele verhaal heeft me geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op waarheid zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Rituelen bij afscheid

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg