Adam - Peter Stallone


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Deel 1 - De vondeling
De natuur is een geduldige leraar

Waar gaat het boek over? 
Adam wordt te vondeling gelegd op het landgoed van de schatrijke arts en milieuactivist Richman. Het landgoed bestaat uit een groot landhuis, een prachtige tuin en een gigantisch bergachtig woud dat geen mens durft te betreden. Richman heeft de buitenwereld namelijk wijsgemaakt dat op zijn terrein sprake is van een levensgevaarlijke straling. Om te voorkomen dat Adam in aanraking komt met de verleidingen van de materialistische buitenwereld, mag hij het landgoed pas op zijn 21e verlaten. Huishoudster Jenny voedt hem liefdevol op. Ze hebben het heel gezellig, maar Adam wil naar buiten. Hij wil de zelfdestructieve buitenwereld begrijpen en bestookt zijn privéleraren regelmatig met kritische vragen. Omdat op het landgoed geen leeftijdsgenootjes wonen, worden de dieren van het woud Adams vrienden. Hij trekt steeds verder het bos in en leert steeds meer over zichzelf, over zijn unieke gaven en over de wereld buiten het woud.

Adam is een filosofisch en spannend boek over een ongerepte wereld en de uitdagingen voor een zuiverder planeet.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Stallone is idealist, ondernemer en wereldburger pur sang. Na zijn studies ondernemingsrecht en culturele antropologie reisde hij 27 jaar in Azië. Daar zag hij van nabij hoe onverantwoord de mens omgaat met Moeder Aarde. Peter onderzocht hoe welvaart en natuurbehoud samen kunnen gaan en studeerde in 2009 cum laude af in de humane natuurgeneeskunde. Momenteel woont hij in de jungle van het spirituele Sri Lanka, waar hij in zijn ecologische tuinen thee en specerijen verbouwt.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2022

Druk:
1e druk

EAN:
9789463654623

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
332

Genre:
Literatuur & romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie en rustgevende cover van Adam van Peter Stallone wil je weten wie de jongen op de cover is en wat zijn verhaal is. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt. Bij het lezen van de titel krijg je het vermoeden dat het de naam van de jongen op de cover is. De subtitels geven goed aan wat je van het boek kan verwachten.
Adam van Peter Stallone vertelt de eerste zesentwintig jaar van het leven van Adam. Adam is als baby te vondeling gelegd op het landgoed van de schatrijke arts en milieuactivist Richman. Zijn landgoed bestaat uit een groot landhuis, een prachtige tuin en een gigantisch bergwoud dat geen mens durft te betreden. Richman heeft de mensen namelijk wijsgemaakt dat er op zijn terrein sprake is van levensgevaarlijke straling. Er is bepaald dat Adam, tot hij eenentwintig jaar is, niet met de verleidingen van de materialistische buitenwereld in aanraking mag komen. Tot zijn eenentwintigste levensjaar moet hij op het landgoed blijven. Hij wordt tot die tijd opgevoed door de huishoudster, die hem als haar eigen zoon opvoedt. Bij het ouder worden en nadat hij iets heeft ontdekt, wil hij graag naar de buitenwereld en bestookt hij zijn leraren met talloze vragen, waar niet iedere leraar even blij mee is. Bij gebrek aan leeftijdsgenootjes, trekt Adam steeds meer het woud in en worden de dieren in het woud zijn vrienden. Hij leert steeds meer van het woud, zichzelf en de buitenwereld kennen. Na een paar tegenvallers, is het maar de vraag of Adam uiteindelijk nog wel de buitenwereld wil zien of dat hij zichzelf een ander leven ziet leiden.
Adam van Peter Stallone is een verhaal waar je na het lezen van de proloog verder wilt lezen. Het begin klinkt veelbelovend en wil je verder lezen, maar dan komen op een gegeven moment een aantal stukjes die niet zo geloofwaardig over komen, waarbij vooral veel ouders hun wenkbrauwen zullen optrekken, zoals bijvoorbeeld dat Adam als heel jonge jongen op een gegeven moment hele dagen alleen in het woud doolt, maar wat nog ongeloofwaardiger is, is een stukje waarbij Adam iets overkomt wat geen mens, ook geen volwassene het had kunnen overleven. Het is te begrijpen dat Adam moest blijven leven, want anders was het wel een heel kort verhaal geworden, maar het komt wel erg ongeloofwaardig over. Beter was het geweest als de auteur daar iets geloofwaardigers van had gemaakt. Zo zijn er meer stukjes die ongeloofwaardig over komen, ook al is het een fictief verhaal. Dat is jammer van het verhaal, want de boodschap wat de auteur met zijn verhaal wil vertellen is heel duidelijk en ook een mooie boodschap. Je voelt de liefde van de auteur voor de natuur in heel het verhaal.
Buiten de vele ongeloofwaardige stukjes in Adam van Peter Stallone, is het een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, zoals welke dieren er nog meer leven in het woud. Ook kent het verhaal een paar spannende momenten, zoals als Adam iemand op het terrein betrapt. Je krijgt meteen een vermoeden wie die indringer is, maar dan blijkt het iemand anders te zijn. Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes, zoals bijvoorbeeld als Adam als driejarige ukkepuk aan Richman vraagt of zijn ouders zijn huid niet goed hebben vastgeplakt. Het is een vraag die alleen zulke jonge kinderen die kunnen stellen. 
Adam van Peter Stallone is een verhaal met een boodschap. Het is een verhaal waarin je leert hoe belangrijk bomen bijvoorbeeld zijn, hoe je het beste kan tuinieren en het nut van bepaalde dieren. Het is een verhaal dat tot discussiëren kan zetten, zoals over dat het twee voor twaalf is voor de natuur. Je wordt ook geregeld aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld over het meer willen hebben, waarmee tegelijkertijd een spiegel wordt voorgehouden. Ondanks dat het goed bedoeld is dat Adam tot zijn eenentwintigste levensjaar niet met de materialistische buitenwereld in aanraking mag komen, laat het verhaal goed zien wat je een kind niet moet onthouden. Je hebt steeds te doen met Adam en hoopt dat hij ooit ook mag genieten van de goede dingen van de buitenwereld en dat hij ooit met leeftijdgenoten in aanraking komt.
Kortom; Adam van Peter Stallone is een indrukwekkend verhaal met veel geloofwaardige, maar helaas ook een aantal ongeloofwaardige stukjes. De boodschap van de boekenserie is in ieder geval heel duidelijk en mooi en je hoopt dan ook dat het volgende deel wel van begin tot eind geloofwaardig wordt geschreven.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie en rustgevende cover die bij het boek past. Het is mooi dat de cover via de zijkant op de achterkant doorloopt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de subtitels van het boek? 
De subtitels zijn heel erg goed gekozen, je weet meteen wat je kan verwachten van het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een beeldende en vlotte manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is heel erg origineel.

Hoe actueel is het boek?
Het boek is heel erg actueel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, het boek wist niet steeds mijn aandacht vast te houden, en dan met name bij stukjes die ongeloofwaardig overkomen, had ik moeite om mijn aandacht vast te houden.

Is het verhaal geloofwaardig?
Voor een deel is het verhaal geloofwaardig, voor een deel is het verhaal ongeloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Adam kwam niet altijd geloofwaardig over en ook Jenny kwam niet altijd geloofwaardig over, maar de anderen zijn wel van begin tot eind in het verhaal geloofwaardig.

Zie je de personen groeien?
Ja, je ziet Adam, Louisa en het personeel groeien.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Louisa, omdat ze op een gegeven moment voor zichzelf durfde op te komen en veel mensen liet zien wat ze in haar mars heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
De indringer die op een gegeven moment in het woud wordt betrapt, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, ik zou wel bevriend met Adam kunnen zijn.

Begrijp je de beweegredenen van de personen?
Van sommige personen begrijp ik ze wel, ook al keur ik niet alles goed, van anderen niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
De locatie klinkt heel erg mooi, ik zou er wel willen wonen.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, de tijd waarin het boek zich afspeelt, is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me diverse keren weten te raken, zoals bijvoorbeeld het verhaal van Louisa heeft me geraakt, maar ook dat Adam alleen op het landgoed moest blijven, dat hij als kind geen leeftijdsgenootjes om hem heen had waar hij mee kon spelen en zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Ze was als een lotus die in modder wordt geboren maar zuiverder bloeit dan welke andere bloem dan ook.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan het boek aanraden als je het niet erg vindt dat er stukjes in staan die niet helemaal geloofwaardig overkomen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boekenseries houdt waarbij je wat kan leren van de natuur en je geregeld aan het denken wordt gezet.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik ga het boek niet nog een keer lezen.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ondanks dat ik niet helemaal positief over dit deel ben, wil ik het volgende deel wel lezen. Ik ben heel benieuwd of het volgende deel wel van begin tot eind geloofwaardig is en of mijn vermoeden juist is over wie de vader van Adam is.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij (onbewust) nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:


Het boek is onder andere te koop bij bol.com.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg