Terug Naar Japan - Anne Sey


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verslag van een ontdekkingsreis

Waar gaat het boek over? 
Anne Sey, japanoloog, is vele malen in Japan geweest. En toch, de eerste ontdekkingen door westerlingen van dit eilandenrijk, meer dan vier eeuwen geleden, zijn niet meer in te halen. Hopeloos te laat. Dat gevoel blijft knagen. Alsnog wil zij een voet tussen de deur van de tijd krijgen. Met de frisse blik van een ontdekkingsreiziger ervaren hoe dicht zij bij haar geliefde Japan kan komen. Het oude Japan, toen daar de eerste westerlingen aan wal stapten. Terug naar dat Japan.

Deze keer maakt zij de reis op de fiets, een bijna duizend kilometer lange tocht. Zij slaat haar tent op in een tempel, logeert in een kerk, slaapt achter een grafheuvel en ervaart dat wabi sabi verzoening is met imperfectie. Ze komt terecht in een nuffig huwelijkspaleis, wordt uitgezwaaid door ontelbare inktvissen, slaat op de grote bronzen bel van een kasteel en beleeft de oneindige pijn van de boeddhistische hel en de levensverlengende krachten van bronwater.

Kortom, een avontuurlijke reis door het Japan van nu, dat eigenlijk niet zoveel anders is dan het oude. Japan – nog steeds het meest interessante land van de wereld.

Bron: Amazon

Over de auteur:
Anne Sey studeerde Japankunde in Berlijn en aan de Tõkai-Universiteit in Japan. Sindsdien reist zij regelmatig naar Japan. Na haar promotie in de bedrijfskunde werkte zij aan diverse universiteiten in Nederland als docent en onderzoeker en bij de Nationale Politie als strategisch adviseur. Tegenwoordig is zij keramiste en maakt werk geïnspireerd door Japanse vormgeving.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2021

ISBN:
9789464240825

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
300

Genre:
Reisverhalen

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Terug naar Japan van Anne Sey krijg je al een vermoeden dat je een boek over Japan gaat lezen. Het is alleen niet meteen duidelijk wat je kunt verwachten van het boek. De titel maakt je nieuwsgierig. Je wilt weten of iemand uit Japan heimwee heeft en weer terug wil naar zijn of haar geboorteland of dat iemand anders al eens in Japan is geweest en terug wil naar Japan om weer van het land te gaan genieten. De subtitel geeft duidelijk aan wat je van het boek kunt verwachten. De foto's in het boek maken het boek compleet. Waar normaal gesproken onder een foto staat waar de foto is genomen en wat er precies op staat, heeft de auteur er iets anders onder geplaatst. Zij heeft passende quotes van haar voorgangers, zoals geneesheer Siebold, onder de foto's geplaatst.  
In Terug naar Japan neemt Anne Sey de lezer mee op haar ontdekkingsreis op de fiets door Japan. Ze vertelt over de plaatsen die ze heeft aangedaan, de mensen die ze heeft ontmoet en wat ze allemaal heeft meegemaakt tijdens de reis. Voordat ze over haar reis vertelt, vertelt ze eerst iets over zichzelf, waar haar liefde voor Japan vandaan komt en hoe het haar uiteindelijk is gelukt om Japankunde te studeren, maar ook hoe ze het heeft ervaren dat de Berlijnse Muur is gevallen. 
Dit boek is weliswaar een reisverslag, maar er staan geen adressen en een precieze fietsroute in. Aan het eind van het boek staat wel een landkaart met de fietsroute die de auteur heeft gevolgd en als je de hoofdstukken goed leest, dan kun je wel de route volgen, de auteur heeft in grote lijnen verteld hoe ze is gereden en waar ze heeft overnacht. Ook staan er geen prijslijsten in, hooguit meldt ze hier en daar wat ze heeft betaald voor bijvoorbeeld een nacht in een hotel. Dat er geen prijslijsten in staan en ook geen adressen om te overnachten, is niet erg, omdat dat vaak veranderd. Je kunt dat dan beter online bekijken als je niet op de bonnefooi wilt fietsen van plaats naar plaats. In ieder geval kun je dit boek als een leidraad gebruiken voor je fietsreis door Japan.
Tijdens het lezen van Terug naar Japan van Anne Sey voel je de liefde van de auteur voor Japan. Al snel krijg je het gevoel dat de auteur in een verkeerd land is geboren, dat ze eigenlijk in Japan geboren had moeten worden en daar had moeten wonen, met zoveel passie vertelt de auteur over haar grote liefde. Haar reisverslag laat heel goed zien dat ze veel weet over Japan en ook veel onderzoek heeft gedaan. Door de auteur kom je meer te weten over diverse plaatsen, zoals Imari. Ook leer je een paar woorden Japans, zoals 'Hao, dõzo!'. Je komt ook te weten dat Japan sinds 9 april 2015 een bijzondere staatsburger heeft. Hoe de auteur erover denkt, laat ze je graag in het boek weten. Persoonlijk denk ik er ook zo over. 
Terug naar Japan van Anne Sey is een vermakelijk en inspirerend reisverslag dat je aanmoedigt om ook dezelfde fietsroute te fietsen als de auteur. De auteur heeft op bijzondere plekken geslapen, zoals in een tempel en in een kerk. Sommige slaapplaatsen wil je liever niet slapen, tenzij je 's nachts gezelschap wilt hebben van dieren die bekend staan op plekken te zijn waar het niet schoon is. Gelukkig zijn er ook genoeg slaapplaatsen die wel goed zijn, bij sommigen word je erg verwend als gast. Dankzij het relaas van de auteur weet je ook waar je beter niet kunt stoppen om een pauze te nemen, tenzij je volgepropt wil worden en emotioneel wilt worden. 
De auteur vindt het jammer dat ze veel plaatsen in Japan niet als eerste heeft ontdekt, toch probeert ze te ontdekken of ze iets vindt wat niemand anders heeft gevonden. Of dat haar is gelukt, mag je zelf gaan lezen. De auteur heeft veel getuigenissen van haar voorgangers, zoals van een Engelse kapitein, in haar verslag verwerkt. Daarmee laat ze zien wat haar voorgangers hebben gezien en hoe het vandaag de dag is, wat er veranderd is, zoals de ligging van de bergen bij Fukuoka en wat nog hetzelfde is, zoals een processie. Het is indrukwekkend en leuk om te lezen. 
Geregeld moet je lachen om bepaalde stukjes in Terug naar Japan van Anne Sey, zoals als ze ergens soep eet en ze publiek heeft tijdens het eten van de soep. Je vraagt je af hoe jezelf gereageerd zou hebben. Ook is het grappig om te lezen van wat men vroeger dacht dat aardbevingen veroorzaakte. Veel mensen kunnen nog wat leren van de auteur. De auteur laat zien dat ze zich soms wel eens ergert aan een Japanner, maar dat ze altijd vriendelijk en beleefd blijft voor de lieve vrede en wat je daarmee bereikt. Ondanks dat ze haar hart heeft verloren aan Japan en ze over het algemeen positief is over het land en zijn bewoners, geeft ze op een gegeven moment ook aan wat haar stoort, zoals de bureaucratie. Als lezer ben je daar blij om. Ook ben je als lezer blij dat ze zichzelf niet mooier heeft voorgedaan dan ze is, dat ze ook wel eens haar mindere momenten heeft, zoals wanneer ze iets typisch Nederlands heeft gedaan. Ze laat daarmee zien dat ze ook maar een mens is die soms haar momenten heeft. 
Kortom, Terug naar Japan van Anne Sey is een indrukwekkend verslag van een fietsreis door Japan. Door het enthousiasme van de auteur wil je de reis zelf maken. Ze weet zelfs tijdens het fietsen door de regen meestal enthousiast te blijven. Je kunt er alleen maar bewondering voor hebben.


Het boek is onder andere te koop bij amazon en bol.


Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel is erg goed gekozen, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de subtitel van het boek? 
De subtitel is erg goed gekozen. Je weet meteen wat je te wachten staat in het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een beeldende en vlotte, soms haast poëtische manier geschreven, waardoor het boek vlot wegleest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is goed opgebouwd. Het verhaal is, zoals je van een reisverslag mag verwachten, op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, het boek weet je aandacht vast te houden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De locaties klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, de auteur heeft me met heel haar reisverslag weten te raken.

Mooie quote in het boek: 
Ontdekkingsreizen is vooral een vrolijke bezigheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder van Japan houdt en voor eenieder die naar Japan gaat.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek me lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
ANNE SEY

Website van de uitgever:









Of kijk op LIBRIS.nl of het boek bij jou in de buurt in een boekwinkel te koop is.
Je kunt ook kijken op de Bibliotheek of het boek in een bibliotheek te leen is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg